Traume Oculare Accidentale, Ofta Total Sibiu

5 din cele mai frecvente traume oculare accidentale

Accidentele se pot produce în orice moment, în ciuda tuturor precauțiilor pe care ni le putem lua. Din această cauză, este important să recunoaștem corect traumele oculare și să știm ce trebuie și mai ales nu trebuie să facem în aceste situații.

Leziunile oculare pot rezulta din accidente în timpul activităților profesionale, casnice, sportive sau din cauza contactului dintre ochi și substanțe caustice, iritante sau diferite obiecte străine care pătrund în ochi. Acestea pot provoca durere, lăcrimare, iritare, roșeață și alte simptome.

Leziunile traumatice grave ale ochiului pot cauza pierderea permanentă a vederii. Specialiștii clinicii Ofta Total au creat o listă cu cele mai comune accidente care se întâmplă la nivelul ochilor și ce trebuie să facem atunci când acestea se produc:

Obiecte străine în ochi

Fie că vorbim de un fir de nisip, de o geană sau alte obiecte mici care ne-au intrat în ochi, instinctul ne spune că trebuie să ne frecăm la ochi pentru a elimina acest pericol. Adevărul este că, în această situație, instinctul nostru greșește. Frecarea ochilor sau încercarea de a îndepărta obiectul străin cu degetele poate duce la rănirea corneei sau alte probleme oculare grave.

Este recomandat să lăsăm ochiul să lăcrimeze sau să ne curățăm ochii cu soluție salină sau apă 4curată. Dacă obiectul străin nu a putut fi îndepărtat în acest fel, atunci este cazul să cerem ajutorul specialiștilor, fie la camera de gardă, fie la un medic oftalmolog.

Substanțe chimice

Produsele chimice industriale și unele soluții de curățare de uz casnic provoacă daune grave. atunci când ajung în ochi. În aceste situații este recomandată clătirea ochilor cu apă curată sau cu o soluție salină timp de 15 minute pentru a limita potențialele leziuni.

La fel de important, chiar dacă credem că am reușit să îndepărtăm substanțele periculoase din apropierea ochilor, este indicat să cerem ajutorul unui specialist. În acest fel, ne putem asigura că substanțele respective au fost sau urmează să fie îndepărtate și că primim îngrijirile de care avem nevoie, dacă este cazul.

Lovituri directe către ochi

Diferite sporturi, activitatea de acasă sau de la muncă ne pot predispune, în anumite situații la lovituri directe către ochi. Fie că vorbim de o minge, de obiectele din jurul nostru sau de contactul cu alți jucători, trebuie să fim atenți cum reacționăm la o astfel de leziune.

Specialiștii recomandă folosirea unei comprese reci pentru a calma durerea și să nu aplicăm presiune asupra zonei afectate. Dacă durerea persistă, este indicat să ne prezentăm la un consult de urgență pentru a evita complicațiile și a identifica și trata cauzele.

O înțepătură la nivelul ochiului

O înțepătură la ochi necesită îngrijiri medicale de urgență sau din partea unui medic oftalmolog. Nu este indicată spălarea sau îndepărtarea obiectelor blocate în ochi sau care au produs leziunea.

O tăietură la nivelul pleoapei sau ochiului

O astfel de plagă necesită, în cele mai multe cazuri, atenția imediată a unui specialist în medicina de urgență și a unui medic oftalmolog. Asupra zonei afectate nu trebuie pusă presiunea în mod direct, dar este recomandată aplicarea unui bandaj curat, care nu lasă scame sau ațe.

Dacă ești în situația de a-ți fi rănit în mod accidental ochiul și ai nevoie de asistență medicală de specialitate în Sibiu, te așteptăm la clinica Ofta Total.

Scroll to Top