Vara se apropie de sfârșit și, odată cu schimbarea anotimpului, vremea va începe să se răcorească treptat. Modificările de temperatură pot afecta hidratarea oculară, iar ochii tăi pot devein mai uscați și iritați. Este momentul perfect să îți reevaluezi obiceiurile de îngrijire a vederii și să implementezi sfaturi specializate, ca să îți menții ochii în cea mai bună formă.
Sfaturi pentru ochi sănătoși de la dr. Alina Stănilă-Panga, medic specialist oftalmolog la Ofta Total Sibiu
În timpul lunilor calde de vară, este ușor să ignori îngrijirea ochilor, mai ales când ai petrecut mult timp afară, la soare. Sperăm totuși că nu ai uitat să îți protejezi vederea cu ochelari de soare cu lentile anti-UV. În calitate de medic oftalmolog, iată 7 recomandări esențiale pentru sănătatea și bunăstarea ochilor în următoarea perioadă a anului.
Hidratează-te corespunzător
Auzi din toate părțile cât de important este să bei apă, pentru că organismul tău, până la ultima celulă, are nevoie de apă. Și pentru ochii tăi, hidratarea este vitală. Dacă ochii tăi sunt uscați, ai senzația de mâncărime sau de nisip în ochi, ar putea fi vorba despre sindromul de ochi uscat, o afecțiune cronică determinată fie de o producție insuficientă de lacrimi, fie de calitatea slabă a acestora.
Netratată, uscăciunea oculară poate crește riscul de infecții, ulcerații corneene, zgârieturi pe suprafața corneei și chiar pierderea vederii. În plus, ochii uscați sunt inconfortabili și îți pot afecta activitățile zilnice.
Una dintre cele mai importante măsuri de prevenție a sindromului de ochi uscat este menținerea unei bune hidratări. Chiar dacă acest lucru poate părea mai dificil în lunile reci, este esențial. Hidratarea poate proveni și din supe, smoothie-uri și alimente, dar pentru un impact maxim, este recomandat să consumi cel puțin opt pahare de apă pe zi.
Limitează expunerea la ecrane
Relaxarea ocazională în fața televizorului nu ar trebui să fie dăunătoare, dar timpul petrecut excesiv în fața ecranelor poate avea consecințe nedorite. Expunerea prelungită la lumina albastră a dispozitivelor digitale poate cauza sindromul de ochi uscat, dureri de cap și oboseală oculară.
Pentru a contracara aceste efecte, încearcă să aplici regula 20-20-20 atunci când folosești computerul pentru perioade lungi:la fiecare 20 de minute, ia o pauză de 20 de secunde și privește un obiect situat la cel puțin 20 metri distanță.
Clipește des
Indiferent de activitate, amintește-ți să clipești. Deși pare banal, adesea chiar uităm să clipim. Ba mai mult, rata de clipire scade considerabil atunci când privești un ecran sau petreci timp în fața dispozitivelor digitale. Clipitul natural este esențial pentru menținerea umezelii și a confortului ocular.
Fii atent la aerul condiționat dar și la sursele de căldură directă
Expunerea prelungită la aparatele de aer condiționat poate avea efecte negative asupra ochilor, accentuând sindromul de ochi uscat. Aerul condiționat reduce umiditatea ambientală, creând un mediu mai uscat, care favorizează evaporarea lacrimilor. Această problemă este și mai pronunțată în mașini, unde apropierea de ventilatoarele AC poate provoca o lacrimare excesivă și disconfort ocular.
În mod similar, atunci când iei parte la un foc de tabără sau pornești dispozitivele de încălzire, este important să eviți să te așezi prea aproape. Așa cum aerul condiționat usucă ochii, căldura intensă poate avea și un efect similar.
Fă un efort conștient să eviți să stai prea aproape de aparatele de aer condiționat sau de sursele decăldură pentru a menține confortul ocular.
Continuă să porți ochelari de soare
Contrar aparențelor, ochelarii de soare nu sunt necesari doar primăvara și vara, pentru că soarele strălucește mereu. Chiar și când vremea este mai rece, razele UV pot dăuna ochilor.
Îți recomandăm să porți cu încredere ochelari de soare atunci când te afli în natură, indiferent dacă este soare sau înnorat. Alege ochelari care protejează 100% împotriva razelor UVA și UVB.
Renunță la fumat
Că fumatul este nociv, nu mai este o noutate. Dar fumatul are consecințe negative și asupra sănătății oculare, ba chiar amplifică riscul de a dezvolta cataracta, degenerescență maculară și alte afecțiuni grave.
Renunțarea la fumat reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție pentru protejarea ochilor tăi. În plus, chiar dacă nu ești fumător, evitarea expunerii la fumul de țigară pasiv este crucială, deoarece acesta poate avea efecte dăunătoare similare asupra sănătății ochilor.
Acordă atenție dietei și greutății corporale
O dietă bogată în fructe și legume joacă un rol esențial în menținerea sănătății ochilor. Este bine cunoscut că morcovii sunt benefici pentru vedere, dar și verdețurile. precum spanacul și kale, furnizează vitamine și minerale indispensabile pentru buna funcționare a ochilor. În plus, peștii bogați în acizi grași Omega-3, precum somonul și tonul, aduc beneficii semnificative.
Este important să îți amintești că supraponderabilitatea și obezitatea cresc riscul de diabet de tip 2 și alte afecțiuni cronice care pot afecta negativ vederea, motiv pentru care este crucial să menții nivelul de zahăr din sânge în limite sănătoase. Aproximativ 90% din cazurile de orbire asociate cu diabetul sunt prevenibile. Mergi la un specialist și discută despre cum îți poți gestiona nivelul de glucoză din sânge, tensiunea arterială și colesterolul.
Când trebuie să faci o vizită medicului oftalmolog
Vizitele regulate la oftalmolog sunt esențiale pentru o vedere sănătoasă, pe termen lung, și pentru identificarea precoce a eventualelor afecțiuni. Semnele care indică necesitatea unei consultații oftalmologice include: vederea neclară, care poate semnala diverse afecțiuni, dureri frecvente de cap, vederea dublă, miodezopsii (musculițele zburătoare), senzația de uscăciune oculară și disconfort, precum și fotofobia (sensibilitatea sporită la lumină).
În cadrul unui examen ocular complet, medicul oftalmolog îți va evalua starea generală de sănătate și va realiza un screening pentru afecțiuni oculare frecvente, precum glaucomul și degenerescența maculară. Dacă sunt identificate probleme, acestea pot fi tratate în mod personalizat.