Dacă ai ajuns vreodată în cabinetul unui oftalmolog sau optometrist, îți amintești, cu siguranță, de panoul cu mai multe rânduri de litere, mai mari sau mai mici.
Pe unele le puteai vedea bine, pe altele mai greu, sau deloc. Dar poate că ai reușit să le distingi pe toate, cu ușurință, ceea ce înseamnă că testul de acuitate vizuală a fost trecut cu brio.
Ce este acuitatea vizuală?
Acuitatea vizuală se referă la abilitatea ochiului de a vedea și distinge formele obiectelor din jur, dimensiunile acestora, diferite detalii, de la apropiere sau distanță.
Acuitatea vizuală este unul din factorii pe care specialiștii îi urmăresc la pacienți, în stabilirea performanței vizuale. Pe lângă testul pentru acuitate vizuală, un pacient ar putea să aibă nevoie și de testarea altor factori precum:
- capacitatea de a vedea culorile, lumina
- vederea periferică
- percepția contrastului
Acuitatea vizuală poate fi măsurată de către următorii specialiști:
- optometrist
- oftalmolog
- optician
- asistent medical
Acuitate vizuală – valori
Există un anumit standard în ceea ce privește o acuitate vizuală bună, cunoscută drept „vederea 20/20” (sau „6/6”, uneori). Acest termen se referă, mai exact, la vederea optimă, clară, măsurată de la o distanță de 20 ft (6 m).
Fără să indice neapărat vederea perfectă, raportul 20/20 arată că o persoană care privește de la 20 ft (6 m), poate să distingă, în mod clar, tot ceea ce ar fi normal să vadă de la distanța respectivă, deci are o acuitate vizuală bună.
Dacă, de exemplu, o persoană are o vedere 20/100, înseamnă că aceasta poate să distingă de la 6 m detalii pe care o persoană cu vedere normală le-ar putea distinge de la 30 m (100 ft). În acest caz, acuitatea sa vizuală este ceva mai slabă.
Acuitatea vizuală se exprimă printr-o fracție ordinară sau zecimală. De exemplu: AV=1/10 sau 0,1
Cum se măsoară acuitatea vizuală?
Pentru determinarea acuității vizuale, specialiștii apelează la un panou cu litere, cifre, diferite semne, simboluri pentru copii și cei ce nu știu să citească, numit optotip. Diagrama Snellen, adică optotipul respectiv, cu litere de diferite dimensiuni, este o invenție din 1862, a unui oftalmolog olandez, Herman Snellen.
În timpul unui astfel de examen al ochilor, pacientul este rugat să citească câte un rând de litere, pe optotip, fiecare rând fiind tot mai mic și indicând, astfel, acuitatea vizuală a pacientului.
Acest tip de măsurătoare este foarte util în prescripția ochelarilor de vedere, a ochelarilor de soare cu dioptrii și a lentilelor de contact și este un test indispensabil examinării în oftalmologie.
De ce este important să știi ce acuitate vizuală ai
Viciile de refracție, presbiopia, cataracta și degenerescența maculară sunt doar câteva afecțiuni care duc, printre altele, la scăderea acuității vizuale.
Măsurarea acuității vizuale este una dintre principalele investigații prin care vei trece, la oftalmolog. Acest tip de testare este foarte important în identificarea precoce a unor probleme de vedere, precum viciile de refracție, care apar în situația în care ochiul nu poate să focalizeze imaginile pe retină. Vicii de refracție sunt miopia, hipermetropia, astigmatismul. Acestea se pot corecta, cu ajutorul ochelarilor de vedere sau ai lentilelor de contact.
- În cazul miopiei, este vorba despre o vedere neclară, la distanță.
- În hipermetropie, apar dificultăți inițial la vederea obiectelor apropiate, ca apoi sa se deterioreze vederea și la distanță
- În astigmatism, vederea este distorsionată indiferent de distanță.
- În ceea ce privește prezbiopia, această afecțiune fiziologică oculară apare după 45 de ani, ca urmare a procesului de înaintare în vârstă, când cristalinul ochilor își pierde din elasticitate.
Așadar, pentru un bun diagnostic al acestor afecțiuni ale ochilor, este necesar ca fiecare pacient să treacă printr-o testare a acuității vizuale, testare obligatorie la orice examinare oftalmologică. Majoritatea bolilor ochiului duc la scăderea acuității vizuale.
Specialiștii Ofta Total te sfătuiesc să-ți testezi acuitatea vizuală, anual, ca să previi și să tratezi precoce bolile oculare.