Ambioplia Diagnostic și Tratament, Ofta Total Sibiu

Ambliopie: ce este și cum îți afectează vederea?

„Ochiul leneș” numit și ambliopie, în termeni de specialitate, este o afecțiune oftalmologică, de regulă apărută încă din copilărie. Aceasta este caracterizată de o vedere slabă la un ochi. Astfel, creierul favorizează ochiul mai puternic, în timp ce starea ochiului cu ambliopie se agravează, în timp. 

Despre ambliopie: cauze și simptome

Ambliopia poate să se dezvolte la copii, încă de la naștere, în general până la vârsta de 7 ani. În cazuri foarte rare, ambliopia afectează ambii ochi. Ochiul leneș apare ca urmare a unei experiențe vizuale anormale, devreme în viață, prin care se stimulează inegal și insuficient retina copilului, astfel încât ochiul sănătos își dezvoltă normal abilitatea de a vedea, în timp ce ochiul stimulat insuficient nu mai este folosit de către creier.  

Ambliopia este cea mai răspândită cauză de scădere a vederii la copii, afectând între 2-4% dintre copii cu vârste până în 15 ani, potrivit datelor. 

Unii copii pot prezenta factori de risc pentru ambliopie precum:

  • istoric familial de afecțiuni oftalmologice;
  • probleme de dezvoltare;
  • naștere prematură, copii cu greutate mică la naștere.

Iată cum poți recunoaște simptomele ochiului leneș:

  • un ochi care pare că „rătăcește” spre interior sau exterior, nu fixează;
  • ochii nu funcționează/nu se mișcă simultan;
  • o percepție slabă a profunzimii;
  • strângerea din ochi sau închiderea unui singur ochi;
  • tendința de înclinare a capului pentru a fixa cu ochiul bun;
  • rezultate anormale ale testelor de screening vizual.

Probleme oftalmologice care pot să determine ambliopia

Există anumite afecțiuni oculare care pot să determine, printre altele, ambliopie. Acestea sunt:

Erorile de refracție

Acestea afectează modul în care lumina ajunge la ochi. Printre ele se numără: miopia, hipermetropia și astigmatismul. Ochiul defect de refracție mai mic preia vederea, ochiul cu defect de refracție mai mare nu este folosit și se ambliopizează.

Strabismul

Normal și sănătos este ca ochii să se poată mișca împreună, ca o pereche. Dar, în unele situații, acest lucru nu se întâmplă. Dacă un ochi se deplasează în alt sens decât celălalt, creierul începe să se bazeze mai mult pe ochiul care funcționează normal, ceea ce duce la ambliopizarea celuilat ochi.

Problemele structurale

Ambliopia poate să apară și pe fondul unor probleme organice ale ochiului, precum cataracta congenitală, glaucomul congenital, ptoza palpebrală congenitală, leziunile corneene și multe altele.

Diagnostic și tratament

Toți copiii ar trebui să treacă prin evaluări oftalmologice între 3 și 5 ani. Este important să mergi cu micuțul tău la specialist, dacă observi că un ochi nu se comportă normal chiar din primele săptămâni de viață. Un astfel de examen este necesar în special dacă există istoric de afecțiuni oculare în familie. 

Este esențial ca tratamentul pentru ambliopie să fie început cât mai repede, în copilărie, atunci când încă se mai formează conexiunile complicate dintre ochi și creier. 

Cele mai bune rezultate apar dacă tratamentul este inițiat înainte de vârsta de 3 ani. 

Opțiunile de tratament variază, în funcție de cauza care a dus la apariția bolii, precum și de nivelul de afectare a ochiului. Tratamentul poate să implice purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact, picături, chirurgie dar și alte metode. 

Chiar dacă, până nu demult, se considera că ambliopia nu mai poate fi tratată în perioada adultă, există totuși metode modeste de tratament și în astfel de situații. 

În Clinica Ofta Total, ambliopia se depistează precoce. Pe lângă metodele consacrate de tratament a ambliopiei, corecție optică, ocluzie o metodă eficientă  atât la copii cât și la adulți, dispunem de serviciul de terapie vizuală computerizată. Acest tip de terapie este concepută pentru recuperarea vederii în ambliopia din anizometropie, strabism, insuficiența de convergență. 

Te așteptăm la clinica Ofta Total din Sibiu, ca să descoperim împreună cea mai bună soluție de tratament pentru copilul tău.

Scroll to Top