Tratament Astigmatism la Ofta Total Sibiu

Astigmatism: ce trebuie să știi despre această afecțiune?

Diagnosticul de astigmatism este unul comun și, din fericire, tratarea acestei afecțiuni este facilă. Pentru a detecta și rezolva din timp această problemă de vedere dar și altele este indicat însă să vă programați controale regulate la oftalmolog. De asemenea, este indicat să cereți părerea unui specialist de la primele semne care indică un defect de vedere. 

Ce este astigmatismul?

Astigmatismul este o afecțiune comună a ochilor care provoacă vedere încețoșată. Mulți oameni prezintă un anumit grad de astigmatism. Această afecțiune face ca, în cele mai multe cazuri, corneea să prezinte o curbură neregulată, corneea fiind stratul exterior al ochiului, cel care focalizează lumina care pătrunde în ochi.

În unele cazuri, astigmatismul poate apărea concomitent cu alte erori de refracție:

Această eroare de refracție (a nu se confunda cu refractometria) se dovedește a fi destul de comună, unele estimări sugerând că una din trei persoane prezintă un oarecare grad de astigmatism.

Cauze de apariție

Astigmatismul este, în majoritatea  cazurilor, ereditar, ceea ce înseamnă că este transmis de la părinți către copii. Poate fi și rezultatul pleoapelor, clipitului care exercită presiune asupra corneei. Uneori, astigmatismul este declanșat de o leziune oculară sau o intervenție chirurgicală

Simptome principale

Persoanele care suferă de astigmatism pot prezenta următoarele simptome:

  • Dureri de cap;
  • Oboseală vizuală;
  • Vedere încețoșată;
  • Dificultăți legate de focalizarea obiectelor.

Trebuie precizat faptul că aceste simptome pot corespunde și altor afecțiuni oftalmologice. Din această cauză este indicat să apelați la un specialist care să stabilească diagnosticul corect și care să vă prescrie tratamentul necesar.

În cazul copiilor, diagnosticarea astigmatismului poate fi mai complicată și asta deoarece există riscul ca aceștia să nu acuze o vedere încețoșată. Din această cauză, simptome precum durerea de cap sau alte simptome care implică vederea ar trebui să vă atragă atenția.

Tipuri de astigmatism

Astigmatismul are trei clasificări primare, definite în funcție de forma ochiului:

Diagnosticare și tratament

Astigmatismul este diagnosticat cu ajutorul unui examen oftalmologic complet. Acest examen are rolul de a determina starea ochilor și modul în care lumina se refractă în interiorul acestora.

Testele pentru diagnosticarea astigmatismului includ:

Evaluarea acuității vizuale

Metodele folosite variază în funcție de vârsta fiecărei persoane testate, dar una dintre cele mai comune forme este reprezentată de identificarea literelor, cifrelor sau a unor semne pentru preșcolari sau analfabeți de pe un panou aflat la distanță.

Keratometria

Acest instrument este folosit pentru determinarea dioptriilor.

Evaluarea refracției

Pentru a stabili diagnosticul și a oferi un tratament, acolo unde este cazul, medicul oftalmolog va măsura modul în care lumina formează imagini în interiorul ochiului.

Pentru a trata astigmatismul oftalmologii recomandă folosirea: 

 În unele situații, dacă astigmatismul se dovedește a fi minor sau moderat și ochii nu mai suferă de alte probleme este posibil ca lentilele corectoare să nu fie prescrise.

Opțiunile de tratament mai pot include:

  • Ortokeratologie. Folosirea unor lentile de contact rigide, de noapte, care remodelează curbura corneei în timp.
  • Chirurgia cu laser. În cadrul intervenției o bucată din țesuturile ochiului este îndepărtată pentru a corecta forma și funcțiile acestuia.

Ai grijă de vederea ta! Programează-ți un consult oftalmologic la clinica OftaTotal, indiferent de simptomele pe care prezinți, dacă sunt specifice afecțiunii de astigmatism sau nu!

Scroll to Top