Blefarită, poze, tratament, Sibiu

Ce este blefarita și cum se poate trata?

Cum îți dai seama că ai blefaită: ochi roșii, care provoacă mâncărime, senzație de arsură la nivelul ochilor sau pleoapelor, cruste la nivelul pleoapelor. 

Cum confirmi: examen clinic oftalmologic 

Cum tratezi: igiena pleoapelor, comprese calde, antibiotice, picături de ochi cu steroizi. 

Află toate informațiile de care ai nevoie despre blefarită, tratament și simptome, de la medicii specialiști în sănătatea ochilor de la clinica Ofta Total din Sibiu. 

Ce este blefarita?

Blefarita este o inflamație a pleoapelor, în care acestea devin roșii, umflate sau dau senzația de arsură sau durere. La baza pleoapelor se formează adesea mici cruste sau solzi din particulele de ulei solidificate sau bacteriile care se strâng în pliul din colțul ochiului. Blefarita este o afecțiune frecventă, mai ales în rândul persoanelor cu piele uleioasă (ten gras), care suferă de mătreață sau rozacee. În unele cazuri, când este afectataă și conjuctiva, se instalează blefaroconjunctivita, pentru care este necesar un tratament oftalmologic.

Tipuri de blefarită

Blefarită anterioară 

Este tipul de blefarită care afectează partea exterioară a pleoapei, unde încep să crească genele. Blefarita anterioară este cauzată de bacteriile din piele, mătreața de pe scalp sau sprâncene. 

Blefarită posterioară 

Afectează colțul interior al pleoapei, unde atinge ochiul (conjunctiva). Blefarita posterioară este cauzată de blocarea glandelor care produc uleiuri naturale. 

Poți suferi de blefarită anterioară sau blefarită posterioară sau de ambele în același timp. 

Blefarita este contagioasă?

Din când în când, se poate întâmpla ca glandele care produc uleiuri să fie blocate, fie de particule de praf, bacterii sau obiecte străine. Într-un astfel de caz, poate să se formeze un ulcior, o umflătură dureroasă aproape de colțul pleoapei. 

Dacă nu apare ulciorul, blefarita nu este contagioasă, dar este foarte inconfortabilă. În mod constant, cad particule de piele moartă de pe pleoape, ca și cum ai avea mătreață.  

Simptome pentru blefarită

  • Senzația de corp străin în ochi
  • Senzația de arsură
  • Ochi apoși
  • Senzație de mâncărime
  • Fotosensibilitate
  • Pleoape sau ochi roșii și umflați
  • Ochi uscați
  • Cruste pe pleoape sau pe gene la trezire.

Blefarita fără tratamentul necesar poate cauza probleme oftalmologice precum:

  • Vedere încețoșată 
  • Căderea genelor
  • Gene care cresc într-o direcție anormală
  • Inflamarea și altor zone ale ochiului, precum corneea.
  • Ulcior la ochi sau chalazion 

Blefarită, tratament de rutină

În urma examinării clinice a medicului oftalmolog, acesta îți va recomanda să îți cureți pleoapele frecvent cu apă, pentru a nu mai forma crustă. Îți poate recomanda picături pentru ochi cu steroizi sau lacrimi false care să calmeze simptomele de înroșire, umflare sau iritare. Dacă blefarita este cauzată de bacterii, vei primi un tratament cu picături de ochi care conține antibiotic.

Deși nu este o afecțiune gravă, blefarita, odată apărută, și lăsată fără tratament, dispare destul de greu. Medicii oftalmologi recomandă prevenția, prin curățarea corectă a ochilor, pleoapelor și genelor și respectarea indicațiilor de sănătate oculară oferite în cadrul consultației de oftalmologie.Pentru orice problemă sau simptom oftalmologic, vă așteptăm la clinica OftaTotal.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top