blefarospasm, consultatie | Ofta Total Sibiu

Blefarospasmul: cauze, simptome, tratament 

Blefarospasmul este contracția anormală, involuntară, a mușchilor pleoapelor. Se referă adesea la blefarospasmul esențial benign, o afecțiune bilaterală și o formă de distonie focală care duce la închiderea episodică a pleoapelor. Află de la specialiștii Ofta Total cum se manifestă blefarospasmul și cum se poate trata. 

Blefarospasm: cauze și factori de risc  

În mod cert  ai experimentat și tu zbaterea ochiului, sau așa numitele spasme oculare. Blefarospasmul este caracterizat de clipiri sau alte mișcări involuntare ale pleoapelor care, de obicei, se rezolvă de la sine. Totuși, în cazul blefarospasmului benign esențial, pot deveni cronice și severe pe termen lung. 

Specialiștii sunt de părere că blefarospasmul survine atunci când zona din creier responsabilă cu controlul mușchilor pleoapelor nu mai funcționează optim. 

  • Blefarospasmul poate fi ereditar. 
  • Problema afecteză mai des femeile de 40-60 de ani.  

Blefarospasmul are o serie de factori de risc la care te sfătuim să fii atent, dintre care amintim:  

  • traumatisme la nivelul capului sau al feței;  
  • antecedente familiale de distonie sau tremor; 
  • sindrom de ochi uscat;  
  • sensibilitatea la lumina puternică; 
  • niveluri ridicate de stres și anxietate; 
  • tulburări de somn; 
  • boala Parkinson. 

Medicamentele, cum ar fi cele utilizate pentru tratarea bolii Parkinson, mai pot fi asociate cu apariția blefarospasmului. 

blefarospasm, factori de risc, infografic | Ofta Total Sibiu

Simptome blefarospasm 

Blefarospasmul debutează de obicei cu mici contracții ale pleoapelor care apar din când în când. În timp, contracțiile pot apărea mai des și pot face ca ochii să se închidă complet, ceea ce poate să îngreuneze desfășurarea activităților de zi cu zi, precum cititul sau condusul. 

În mod obișnuit, simptomele apar bilateral (adică la ambii ochi) atunci când ești treaz și dispar atunci când dormi. 

Dacă suferi de blefarospasm ai putea să: 

  • îți controlezi tot mai greu mușchii pleoapelor; 
  • clipești prea des și să faci cu ochiul în mod necontrolat; 
  • îți vină foarte greu să deschizi ochii după ce îi închizi forțat.  

În plus, alături de simptomele menționate, mai poți să experimentezi și ochi uscat, sensibilitate la lumină, senzație de corp străin în ochi, de arsură, lăcrimare excesivă și chiar durere.  

Diagnostic și tratament blefarospasm 

Zbaterea ochiului poate fi trecătoare. Dar te sfătuim să mergi la medicul oftalmolog dacă experimentezi spasme ale pleoapelor mai mult de câteva săptămâni, precum și dacă alte zone/mușchi de la nivelul feței încep să aibă spasme sau să se contracte.    

În vederea diagnosticării blefarospasmului, specialistul oftalmolog îți va cere detalii legate de simptome, istoricul tău medical și eventualele afecțiuni, și va efectua un examen fizic. Specialistul îți va examina ochii și va urmări frecvența clipitului și dacă acesta este voluntar.  

Deși nu se poate vorbi despre un tratament propriu-zis pentru blefarospasm, există câteva metode prin care pot fi ameliorate simptomele blefarospasmului. 

  • Tratamentul unor afectiuni precum sindromul de ochi uscat sever 

Sindromul de ochi uscat poate determina aparitia unui blefarospasm secundar uscaciunii oculare. Apare necesitatea clipirii frecvente si inchiderea repetata a pleoaplelor pentru protejarea suprafetei oculare. Fenomenul este foarte deranjant pentru pacient, limiteaza activitatile zilnice si necesita un tratament complex. 

  • Injecții  

Pot fi realizate de către specialist prin injectarea de toxină botulinică (botox) în mușchii pleoapelor. În acest fel, sunt oprite contracțiile. Procedura trebuie repetată la fiecare câteva luni.  

  • Intervenție chirurgicală 

Aceasta este o alternativă pentru pacienții în cazul cărora injecțiile cu botox nu sunt foarte eficiente. Procedura chirurgicală pentru blefarospasm constă în îndepărtarea unei părți din țesutul muscular de la nivelul pleoapelor pentru oprirea contracțiilor. 

Pentru gestionarea blefarospasmului se mai recomandă și anumite modificări în stilul de viață, precum evitarea stresului, respectarea unui program sănătos de somn și reducerea alimentelor sau a băuturilor cu cofeină.  

În cazul în care altă afecțiune provoacă spasmele pleoapelor, este important să tratezi respectiva afecțiune.  

Te-ai regăsit în articol și crezi că suferi de blefarospasm? Fă-ți o programare la Clinica Ofta Total din Sibiu și vino la o consultație, ca să vedem ce putem face pentu tine.  

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top