Canal lacrimal înfundat adulți și bebe, OftaTotal

Canalul lacrimal înfundat: cum se tratează?

Obstrucția canalului lacrimo-nazal (canal lacrimal înfundat) sau dactiocistita cronică, se poate produce atât la copii, cât și la adulți, necesitând un tratament cât mai eficient și rapid. 

De ce ai nevoie de tratament pentru canal lacrimal înfundat?

Căile lacrimale sunt reprezentate de: 

  • punctele lacrimale
  • canaliculele lacrimale
  • sacul lacrimal 
  • canalul lacrimo-nazal. 

Aceste căi lacrimale au rolul de a conduce permanent lacrimile formate spre fosele nazale. Dacă, pe parcurs, se produce o obstrucție, lacrimile se vor scurge pe obraz, producând iritarea ochilor și lăcrimare excesivă. 

Un canal lacrimal înfundat poate să apară frecvent la nou-născuți și poate evolua cu conjunctivite purulente repetate ce necesită tratament imediat. Uneori, problema se rezolvă de la sine în primul an de viață, dar există cazuri în care este necesar un tratament. Inflamația cronică prin episoade repetate de conjunctivită poate conduce la stenozarea canaliculelor sau punctelor lacrimale, de aceea este important tratamentul precoce și evitarea complicațiilor.

Canalul lacrimal înfundat la adulți se poate produce din mai multe motive, printre care anumite accidentări, infecții sau chiar o tumoră. 

Îți recomandăm ca, în cazul în care observi următoarele simptome, la tine sau la bebelușul tău, să mergi la oftalmolog, pentru stabilirea celui mai bun tratament pentru canalul lacrimal înfundat:

Când să mergi la medic?

Specialiștii Ofta Total îți recomandă să mergi la doctor ca să tratezi canalul lacrimal înfundat, dacă lăcrimezi constant, timp de câteva zile, sau dacă suferi de infecții oculare frecvente. 

Totodată, este important să identifici problema din timp, deoarece obstrucția canalului nazo-lacrimal poate fi cauzată și de o tumoră, care apare pe sistemul de drenaj al lacrimilor, caz în care un diagnostic precoce ți-ar putea oferi șansa la mai multe opțiuni de tratament. 

Diagnostic și tratament pentru canalul lacrimal înfundat

Canalul lacrimal înfundat, atât la copii, cât și la adulți, se diagnostichează în urma unui examen ocular și a unor teste:

  • testul de drenaj al lacrimilor
  • irigare și sondare 
  • teste imagistice oculare.

Tratamentul canalului lacrimal înfundat poate să implice mai multe metode, de la medicație specifică, prin care se luptă cu infecțiile, la intervenția chirurgicală pentru dezobstrucția canalului lacrimal înfundat, numită dacriocistorinostomie. 

La clinica Ofta Total Sibiu, se realizează dezobstrucția căilor lacrimale atât la copii, cât și la adulți. 

Dezobstrucția canalului lacrimal la copii 

La copiii cu vârsta de peste 9-10 luni, se intervine chirurgical în obstrucția congenitală a canalului lacrimo-nazal necomplicată cu dacriocistita, sub anestezie generală de scurtă durată. Se pătrunde cu o sondă butonată, fină,  pentru căi lacrimale, până la nivelul obstacolului, și se perforează membrana, facilitând drenarea lacrimilor. Ulterior se fac spălături ale căilor lacrimale, cu soluții antibiotice, pentru prevenirea infecțiilor. 

Dacă există recidive, sau obstrucții nerezolvate, se intubează căile lacrimale. Respectiv, specialistul implantează un tub de silicon, pentru circa 2-6 luni, care va permite permeabilizarea definitivă a canalului și remisia tuturor fenomenelor. 

Dezobstrucția canalului lacrimal la adulți

În ultimii ani, a crescut foarte mult numărul pacienților cu lăcrimare cronică, cauzele fiind multifactoriale. Tratamentul de primă intenție este medicamentos, în funcție de diagnostic. 

Dacă rezultatele nu sunt satisfăcătoare, se recomandă tratamentul chirurgical, de obicei în patologiile avansate. 

La adulți, în obstrucția punctelor lacrimale, sub anestezie locală topică, se implantează un stent perforat din silicon, cu rezultate foarte bune. 

Clinica Ofta Total îți pune la dispoziție aparate performante, medici excelenți și cele mai bune variante de tratament pentru canalul lacrimal înfundat, precum și pentru alte afecțiuni oftalmologice. 

Fă-ți o programare chiar acum. 

2 thoughts on “Canalul lacrimal înfundat: cum se tratează?”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top