- Când este necesară o operație la ochi pentru a nu mai purta ochelari
- În ce afecțiuni oftalmologice se recomandă operația pentru a scăpa de ochelari
- Cum se desfășoară o operație oftalmologică
- Intervenții efectuate cu profesionalism și tehnologie avansată, la Ofta Total
Ochelarii sunt o soluție comună pentru corectarea celor mai frecvente problemele de vedere, dar mulți pacienții refuză să-i poarte, în special din motive estetice. Pentru acești pacienți, dar și pentru cei care caută o rezolvare permanentă a afecțiunii oftalmologice de care suferă, explicăm, în cele ce urmează, în ce situații pot face operație la ochi pentru a nu mai purta ochelari.
Medicina modernă oferă soluții minim invazive, alternative de preferat operațiilor clasice, care presupun o finețe și o precizie ridicate, cu rezultate superioare și o perioadă redusă de recuperare. Aceste soluții sunt disponibile la Spitalul Ofta Total din Sibiu, unde activează o echipă medicală profesionistă și dedicată, cu experiență vastă în tratarea chirurgicală a problemelor de vedere, asistată de aparatură performantă, de ultimă generație.
Când este necesară o operație la ochi pentru a nu mai purta ochelari
O operație la ochi pentru a nu mai purta ochelari poate fi luată în calcul când:
- problema de vedere de care suferi poate fi rezolvată printr-o astfel de intervenție;
- ai un viciu de refracție mic, mediu sau mare, iar disconfortul resimțit este pronunțat;
- ochelarii te încurcă în activitatea zilnică (dacă ești sportiv, de exemplu);
- vrei să nu mai depinzi de ochelari pentru corectarea vederii;
- nu mai dorești să porți lentile de contact.
De regulă, o astfel de intervenție este recomandată când pacientul are o dioptrie stabilă, adică nu a mai avut schimbări semnificative ale vederii în ultimele 12 luni.
În plus, dacă vrei să faci acest pas, trebuie să știi că există anumite restricții – sarcina și alăptarea, infecțiile oculare active, boli oculare evolutive (retinopatie diabetică, glaucom, degenerescență maculară, keratoconus, cataractă), anumite boli sistemice și o serie de tratamente care afectează procesul de vindecare. Toate acestea trebuie aduse la cunoștință medicului curant, pentru a putea decide când și în ce condiții poate fi efectuată operația, în deplină siguranță pentru tine.
În ce afecțiuni oftalmologice se recomandă operația pentru a scăpa de ochelari
Dacă nu prezintă contraindicații, pacienții diagnosticați cu miopie, hipermetropie, astigmatism sau presbiopie pot face o operație la ochi pentru a nu mai purta ochelari.
Iată cum se manifestă aceste afecțiuni și care sunt intervențiile pentru corectarea lor:
Astigmatism
Astigmatismul este o afecțiune comună, caracterizată de vedere încețoșată și distorsionată, cauzată de o curbură neregulată a corneei. Specialiștii estimează că această eroare de refracție afectează, într-un grad mai mic sau mai mare, una din trei persoane.
Poate apărea concomitent cu alte erori de refracție – miopie, rezultând astigmatism miopic sau hipermetropie, caz în care vorbim despre astigmatism hipermetropic, iar tratamentul presupune fie purtarea unor lentile speciale, fie chirurgia cu laser, care corectează forma corneei, pentru a îmbunătăți claritatea vederii. La Ofta Total, sunt folosite proceduri avansate de chirurgie refractivă, precum LASIK, FEMTO-LASIK sau PRK.
Miopie
Diagnosticată la aproape o treime din populația lumii (cu o estimare de creștere la 50% a prevalenței până în 2050), miopia este un viciu de refracție care determină dificultăți în distingerea obiectelor aflate la depărtare, fără afectarea vederii de aproape. Tehnicile prin care este efectuată operația la ochi pentru a nu mai purta ochelari, în cazul acestei probleme de vedere, sunt aceleași ca în cazul astigmatismului.
Intervenția făcută în miopie pentru reducerea dioptriilor presupune fie îndepărtarea unui strat microscopic al corneei cu ajutorul unui fascicul laser (tehnica PRK, adecvată până la 3-4 dioptrii), fie folosirea a două tipuri de lasere pentru a ajusta corneea și a reda claritatea vederii (tehnica FEMTO-LASIK, care poate corecta miopii de până la 10 dioptrii). Pentru miopia care depășește această valoare se poate opta pentru înlocuirea cristalinului cu unul artificial.
Hipermetropie
Hipermetropia, opusul miopiei, este caracterizată de vedere neclară, în ceață, la apropiere, dar și la distanță, posibil însoțită de dureri oculare și de cap, oboseală oculară, dificultăți la citit. Chirurgia refractivă corneană, prin metoda FEMTO-LASIK, cu două platforme laser, laserul cu excimeri și laserul cu femtosecunde, și chirurgia refractivă cristaliniană, cu implant de cristalin artificial multifocal, pot corecta acest viciu de refracție.
Presbiopie
Este o afectare a vederii de aproape care apare odată cu înaintarea în vârstă, de obicei în jurul vârstei de 40 de ani. Presbiopia se dezvoltă pe măsură ce cristalinul pierde din elasticitate și, pe cale de consecință, își diminuează capacitatea de a focaliza corect imaginea la distanță mică. Operația la ochi pentru a nu mai purta ochelari implică, în acest caz, înlocuirea cristalinului natural cu unul artificial multifocal sau EDOF, care restabilește atât vederea la distanță, cât și pe cea de aproape.
Cum se desfășoară o operație oftalmologică
În prezent, datorită tehnicilor moderne, operația la ochi pentru a nu mai purta ochelari este simplă și rapidă, laserele cu care este efectuată remodelarea corneei sau înlocuirea cristalinului rezolvând problema în câteva minute (10-15 pentru fiecare ochi). Ochii se operează pe rând, la distanță de câteva zile.
După aplicarea picăturilor cu anestezic, se montează un dispozitiv pentru a menține ochiul deschis, apoi:
- În cazul tehnicii PRK, se dezepitelizează mecanic corneea cu un instrument special, apoi se realizează ablația corneei, pentru a modifica refracția;
- În cazul tehnicii LASIK, este creat un lambou în cornee cu ajutorul unui microkeratom, apoi se face ablația laser și se repoziționează lamboul (care se reatașează natural, fără a necesita suturi);
- În cazul FEMTO-LASIK, care este o tehnică LASIK îmbunătățită, sunt folosite două lasere pentru crearea lamboului și remodelarea corneei.
Intervenția pentru înlocuirea cristalinului este la fel de simplă și de rapidă: după aplicarea anestezicului, cristalinul este îndepărtat prin facoemulsificare și în locul lui este implantat cristalinul artificial.
Toate aceste operații se realizează în ambulatoriu și sunt lipsite de durere, nu necesită suturi, vindecarea este rapidă, iar îmbunătățirea vederii este observabilă la foarte scurt timp după intervenție.
Pentru a avea succes, este necesar însă ca pacienții să urmeze întocmai recomandările postoperatorii.
Intervenții efectuate cu profesionalism și tehnologie avansată, la Ofta Total
Cel mai important, atunci când vrei să-ți recapeți vederea clară cu ajutorul chirurgiei, este să ai alături o echipă cu experiență în astfel de operații și acces la tehnologie de ultimă oră. La Ofta Total beneficiezi de corecții rapide și eficiente cu lasere avansate, operate de medici care au la activ peste 1000 de ochi la care s-a efectuat chirurgie refractivă cu succes.
Operația la ochi pentru a nu mai purta ochelari n-a fost nicicând mai simplă. Programează-te la Ofta Total Sibiu și uită de problemele de vedere!