Capsulotomia posterioară cu laser YAG

Despre capsulotomia laser

Capsulotomia laser este o intervenție laser folosită în oftalmologie, pentru tratarea unei anumite complicații care poate să apară la pacienții care au trecut deja printr-o operație de cataractă: opacifierea capsulei posterioare a cristalinului, sau cataracta secundară.

 

Te invităm să descoperi ce presupune capsulotomia laser, cum se realizează și în ce condiții.

Suntem mereu aici

Pentru Tine

La centrul medical oftalmologic Ofta Total oferim tratamente laser calitative cu o performanta de nivel inalt. Acest tip de tratament este 100% sigur, iar echipa noastra va face tot posibilul ca totul sa decurga ideal.

Când se recomandă capsulotomie cu laser YAG

În timpul operației de cataractă, oftalmologul îndepărtează cristalinul tulbure al ochiului și îl înlocuiește cu o lentilă intraoculară artificială clară. Lentila este ținută la locul ei în capsula cristalinului natural al ochiului.  

Opacifierea capsulei posterioare a cristalinului, cunoscută și drept cataractă secundară, poate să apară după o operație de cataractă, din cauza țesutului cicatricial care se formează în spatele unui implant de cristalin, de la câteva luni, sau la câțiva ani de la operația inițială. 

Această problemă este destul de întâlnită la pacienți, după extracția extracapsulară a cataractei senile și se tratează cu ajutorul capsulotomiei posterioare cu laser YAG. 

Dacă operația propriu-zisă de cataractă se recomandă în momentul în care boala ajunge deja să afecteze activitățile zilnice ale pacientului, semnele care indică faptul că poate fi necesară și o procedură ulterioară de capsulotomie cu laser sunt similare simptomelor cataractei:

  • vedere dublă;
  • fotofobie;
  • incapacitatea de a aprecia corect distanțele;
  • incapacitatea de a trece testul de vedere pentru permisul de conducere;
  • dificultăți la focalizare.

La Ofta Total, realizăm capsulotomia cu laser YAG, un tip de laser cu impulsuri ytriu-aluminiu-granat. Capsulotomia cu laser YAG abordează cu succes opacifierea capsulei posterioare a cristalinului, care afectează acuitatea și funcția vizuală.

Contraindicațiile laserului YAG

Capsulotomia cu laser YAG nu este recomandată în anumite situații, precum:

  • prezența cicatricilor corneene;
  • iregularități sau edeme;
  • stabilitatea inadecvată a ochiului;
  • edem macular cistoid;
  • risc sporit de dezlipire de retină.
Capsulotomie - cataractă secundară, Sibiu

Ce se întâmplă în timpul capsulotomiei laser

În capsulotomia posterioară, se realizează, cu ajutorul laserului, o deschidere în capsula tulbure. Astfel, lumina poate să treacă din nou prin ea, iar vederea devine mai clară. 

Procedura de capsulotomie cu laser YAG se face la cabinetul medicului oftalmolog și durează aproximativ 5 minute. 

Capsulotomia laser nu implică internare, nu este dureroasă și nu implică incizii la nivelul ochilor. 

Ochiul va fi amorțit cu ajutorul unor picături speciale. Este posibil să-ți fie administrate și alte picături care vor dilata pupila. Specialistul va îndrepta laserul special spre zona posterioară a capsulei cristalinului și va realiza o deschidere. Odată ce vederea este clară, după procedură, îți vei putea relua toate activitățile obișnuite. Dar ar trebui ca cineva să te conducă acasă, nu vei putea să o faci singur. 

Perioada de recuperare

Este important, după capsulotomie laser, să urmezi întocmai recomandările și instrucțiunile medicului tău. Oftalmologul îți va spune ce poți și ce nu poți să faci, imediat după operație. Ar putea să îți prescrie medicamente sub formă de picături oftalmice, timp de câteva zile după intervenție. Dacă nu ai alte afecțiuni care ți-ar putea afecta recuperarea, vederea ta se va îmbunătăți în 24 de ore de la procedura de capsulotomie posterioară cu laser YAG. 

Dacă experimentezi simptomele cataractei, deși ai trecut deja printr-o intervenție chirurgicală pentru cataractă, ai putea avea nevoie de capsulotomie laser. 

Fă-ți o programare la Ofta Total Sibiu și vino la o consultație, la unul dintre specialiștii noștri oftalmologi!

Servicii performante cu aparatura de ultima generatie

Programeaza-te la un consult

Afectiunile oftalmologice nu sunt chestiuni de amanat deoarece vederea este cel mai dezvoltat simt omenesc. Apeleaza-ne acum pentru a te programa la un consult. Pentru alte informatii sau pentru a interactiona cu noi, ne puteti gasi si pe Facebook.

Scroll to Top