Cum se manifestă cataracta, OftaTotal

Cum se manifestă cataracta?

Vedere încețoșată, scăderea contrastului culorilor, halouri în jurul obiectelor luminoase: acestea sunt doar câteva dintre simptomele cataractei, o afecțiune oftalmologică destul de răspândită în rândul populației în vârstă. Află cum poți să identifici, pentru cataractă, simptomele și semnele specifice, ca să cauți ajutor de specialitate. 

De ce este important să cunoști simptomele cataractei?

Cataracta este o problemă de sănătate a ochilor caracterizată de pierderea transparenței cristalinului, care determină o scădere progresivă a vederii. Pentru cataractă, simptomele sunt experimentate de aproximativ 70% dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, dar nu este exclus ca boala să apară și la tineri. 

Cele mai multe cazuri de cataractă sunt asociate vârstei, deoarece ochiul suferă schimbări, odată cu procesul de îmbătrânire. Cataracta poate să apară, însă, și în urma unui traumatism, sau în urma unei operații chirurgicale pentru o altă problemă de vedere, precum glaucomul, de exemplu. 

Este important să știi cum să identifici simptomele cataractei, deoarece această boală afectează majoritatea populației, până la vârsta la 80 de ani. Sunt persoane care fie au cataractă la această vârstă, fie au suferit deja o operație de cataractă. Cataracta legată de vârstă apare în general la ambii ochi, mai avansată pe un ochi, însă nu se transmite de la un ochi la altul. 

Factori de risc în cataractă 

Vârsta este un factor de risc major în apariția simptomelor de cataractă. Dacă până în jurul vârstei de 40 de ani cristalinul ochiului este clar, după această etapă, proteinele de la nivelul cristalinului încep să se descompună și să se grupeze, să se aglomereze, ceea ce duce la opacifierea treptată a cristalinului. 

În cataractă, simptomele aferente apar, cu o preponderență mai mare, la persoane care prezintă următorii factori de risc:

  • o problemă existentă de sănătate, precum diabetul;
  • fumatul;
  • consumul excesiv de alcool;
  • istoric familial de cataractă;
  • trauma la nivelul ochiului, operație;
  • tratament cu radiații, în zona superioară a corpului;
  • expunere solară prelungită, de-a lungul timpului;
  • tratamentele cu steroizi. 

Cataractă, simptome frecvente

Simptomele cataractei pot să apară pe măsură ce boala avansează. În primele faze, este posibil să nu prezinți simptome specifice cataractei, dar, pe măsură ce timpul trece, și cataracta avansează, lăsată netratată poate avea următoarele consecințe:

  • vedere încețoșată, neclară;
  • o percepție mai slabă a culorilor, culori fade;
  • sensibilitate la lumină;
  • vedere nocturnă diminuată;
  • halouri în jurul obiectelor luminoase;
  • vedere dublă;
  • schimbarea frecventă a dioptriilor. 

Aceste simptome pot evidenția nu doar cataracta, cât și prezența unei alte afecțiuni oftalmologice, de aceea este important să mergi la oftalmolog, imediat ce le observi. 

Dacă nu faci un consult de specialitate, simptomele cataractei se pot amplifica, iar boala poate duce, într-un final, la scăderea dramatică a vederii.

Cataractă: simptome în funcție de tipul bolii 

Există mai multe tipuri de cataractă, de aceea simptomele pot să fie ușor diferite, în funcție de tip. 

Scleroza nucleară

Cel mai frecvent tip de cataractă este cataracta de tip scleroză nucleară, care apare odată cu procesul de îmbătrânire, și în care se produce opacifierea centrului cristalinului. Afecțiunea se dezvoltă în ani, fără simptome timpurii evidente. 

În cataracta nucleară, un simptom specific este afectarea capacității de focalizare a ochiului. Din acest motiv, un pacient poate să vadă mai bine la aproape, și foarte greu la distanță. 

Cataracta corticală

Vederea în ceață este un simptom des întâlnit în cataracta de tip cortical. Această formă a afecțiunii apare pe marginea cristalinului, sau pe cortex, fiind mai frecventă la bolnavii de diabet. 

Un alt simptom al cataractei de acest fel este dificultatea percepției adâncimii sau îngustarea câmpului vizual. Totodată, pacienții cu această boală pot să întâmpine dificultăți la condus vehicule, pe timp de noapte.

Cataracta subcapsulară posterioară

Persoanele care experimentează cel mai des simptomele cataractei de acest tip sunt, în general, diabeticii, persoanele care au suferit accidente/traume la nivelul ochilor, sau diferite tratamente cu iradiere. Pe lângă simptomele menționate, se mai poate remarca și o reducere a sensibilității contrastelor. 
Dacă recunoști semnele și simptomele de mai sus, te sfătuim să mergi cât mai repede la oftalmolog. Nu lăsa simptomele cataractei să evolueze. Fă-ți o programare la Ofta Total Sibiu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top