Test Câmp Vizual la Ofta Total, aparat masuratori

Ce este câmpul vizual și când se recomandă examinarea acestuia? 

În oftalmologie, prin câmp vizual se înțelege porțiunea de spațiu în care obiectele sunt vizibile, în același moment, în timpul fixării constante a privirii într-o singură direcție.  

Află de la specialiștii Ofta Total de ce este important câmpul vizual și cum este măsurat la oftalmolog.  

Ce înseamnă câmp vizual? 

În mod normal, ochii tăi văd o zonă largă a spațiului din fața ta. Fără să îți miști ochii, poți vedea nu numai ceea ce este drept în față (vedere centrală), ci și o parte din ceea ce este deasupra, dedesubt și în ambele părți (vedere periferică). Câmpul vizual este suprafața totală în care pot fi văzute obiectele în vederea periferică, atunci când ochii se concentrează asupra unui punct central.  

  • Un câmp vizual normal reprezintă o insulă de vedere care măsoară 90 de grade față de fixarea centrală, 50 de grade în sens superior și nazal și 60 de grade în sens inferior. 
  • Un câmp vizual normal are un rol foarte important pentru vederea sănătoasă.  
  • Îngustarea câmpului vizual poate avea repercusiuni în activitățile tale obișnuite, de orientare. 

De ce se îngustează câmpul vizual? 

Câmpul vizual se poate îngusta din cauza mai multor afecțiuni oculare, precum: miopia, glaucomul, detașarea retinei, retinoplatia diabetică, cataractă, nevrita optică, retinoblastom, degenerescență maculară legată de vârstă și altele. Netratate la timp, acestea pot duce la pierderea vederii.  

Îngustarea câmpului vizual mai poate fi asociată și cu alte boli precum: anevrismul cerebral,tumori cerebrale, albinism, hemoragie cerebrală, accidentul vascular cerebral, sarcoidoză, traumatisme la nivelul capului și altele. 

De ce ai nevoie de un examen de câmp vizual? 

Un examen sau un test al câmpului vizual este o metodă nedureroasă prin care medicul oftalmolog poate diagnostica sau monitoriza diverse afecțiuni oculare. 

Un test de câmp vizual măsoară următoarele aspecte: 

  • Cât de departe în sus, în jos, la stânga și la dreapta poate să vadă ochiul tău, fără să se miște, adică atunci când privești drept înainte. 
  • Cât de sensibilă este vederea ta în diferite părți ale câmpului tău vizual. 

Efectuarea unui test de câmp vizual la oftalmolog este o procedură de rutină. Testul câmpului vizual poate ajuta oftalmologul să găsească semnele timpurii ale problemelor de sănătate oculară care afectează vederea treptat și care duc la îngustarea câmpului vizual.  

De exemplu, unii pacienți cu glaucom nu observă nicio problemă de vedere, dar testul de câmp vizual poate să arate o pierdere a vederii periferice. 

Totodată, testarea câmpului vizual poate ghida specialistul să afle mai multe despre partea sistemului nervos care te ajută să vezi, inclusiv despre retină, nervul optic și creier. Eventualele probleme din aceste zone pot duce la apariția unor modificări în câmpul vizual. Specialiștii pot recunoaște, cu ajutorul testului de câmp vizual, anumite modele bine definite care evidențiază diferite leziuni și boli.  

Prin repetarea testelor de câmp vizual la intervale regulate, oftalmologul îți poate spune, de asemenea, dacă starea ta se îmbunătățește sau se înrăutățește. 

Ce înseamnă rezultatele unei testări a câmpului vizual? 

Testul de câmp vizual arată gradul de pierdere a vederii și zonele afectate. Instrumentul imprimă rezultatele sub forma unor modele de puncte sau numere. Un test de câmp vizual „normal” înseamnă că poți vedea la fel de bine ca și persoanele fără probleme de vedere.  

Modelele îi relevă specialistului cât de bine funcționează ochii tăi și sistemul de câmp vizual. Acest lucru îl ajută pe oftalmologi să diagnosticheze o afecțiune subiacentă și să stabilească tratamentul de care ai nevoie. 

Un test care arată o pierdere a câmpului vizual arată că vederea în anumite zone nu este atât de ascuțită pe cât ar trebui să fie. Un test de câmp vizual ar putea arăta că ai o zonă mică de vedere pierdută sau toată vederea pierdută în zone extinse. 

Cum se realizează examinarea câmpului vizual? 

O verificare rapidă și de bază a câmpului vizual se face astfel:  

  • Specialistul stă direct în fața ta.  
  • Îți vei acoperi un ochi și vei privi drept înainte cu celălalt.  
  • Ți se va cere să spui când poți vedea mâna examinatorului. 

În Clinica Ofta Total examinarea câmpului vizual se face computerizat, cu ajutorul unui dispozitiv numit perimetru. Acest instrument de diagnostic analizează sensibilitatea ochiului la lumină în fiecare regiune a câmpului vizual și testează, cu multă precizie, câmpul vizual.  

Perimetria Goldmann și perimetria automatizată 

Pentru oricare dintre aceste teste, stai în fața unei cupole concave și privești fix o țintă în mijloc. Apeși un buton atunci când vezi mici sclipiri de lumină în vederea periferică. În cazul testului Goldman, sclipirile sunt controlate și cartografiate de către examinator.  

În cazul testelor automate, un computer controlează flash-urile și cartografierea. Răspunsurile tale ajută specialistul să determine dacă ai un defect în câmpul vizual. Ambele teste sunt adesea folosite pentru a urmări afecțiunile care se pot agrava în timp. 

Vrei să îți faci un test pentru câmp vizual? Clinica Ofta Total din Sibiu îți pune la dispoziție cea mai modernă aparatură și cei mai buni specialiști, care te vor asista în orice problemă oftalmologică. Fă-ți o programare chiar acum! 

Scroll to Top