Xantelasma in jurul ochilor

Ce este xantelasma și cum poate fi remediată? 

Xantelasma se prezintă sub forma unor umflături/puncte de grăsime galbene, apărute la nivelul pleoapelor. Deși inofensivă, xantelasma este destul de inestetică. Află cum recunoști xantelasma și cum poate fi tratată la Ofta Total. 

Xantelasma: ce este și de ce apare? 

Poate că ai observat câteva pete galbene, ca niște puncte de grăsime mai extinse, pe colțurile interioare ale pleoapelor. Acestea se numesc xantalasme. Excrescențele/petele respective pot fi plate sau ușor ridicate.  

În general, specialiștii sunt de părere că xantelasma apare pe fondul unui nivel ridicat de colesterol, dat fiind că în jur de 50% dintre persoanele cu acestă problemă au colesterolul mărit.  

Colesterolul blochează circulația sângelui și poate duce la un accident vascular cerebral sau la un atac de cord. Așadar, chiar dacă xantelasma în sine nu este dăunătoare, este important să o privești ca pe un semnal de alarmă, deoarece prezența sa ar putea să fie un indicator al riscului crescut de afecțiuni cardiace.  

Pe lângă colesterol, alte cauze ale xantelasmei mai pot fi:  

  • diabetul zaharat 
  • creșterea în greutate 
  • afecțiunile tiroidiene 
  • Inflamația 
  • consumul ridicat de alcool.  

De cele mai multe ori, xantelasma  afectează persoanele mai în vârstă și este mai frecventă la femei decât la bărbați.  

Xantelasma poate fi prevenită? 

Exisă câteva modificări pe care le-ai putea face în dietă și în stilul tău de viață, astfel încât să reduci posibilitatea apariției xantelasmei. Este important să îți menții colesterolul sub control, prin dietă, exerciții fizice și, în unele cazuri, prin medicamente pentru scăderea colesterolului. Aceste măsuri care ajută la prevenirea xantalasmei  și la îmbunătățirea sănătății tale generale sunt:  

  • Evită grăsimile saturate (cum ar fi untul, mâncarea prăjită și carnea grasă). 
  • Mănâncă mai multe legume și fructe.  
  • Fă mișcare și exerciții fizice în fiecare zi. 
  • Renunță la fumat. 
  • Evită consumul de alcool. 

Diagnostic  

În vederea diagnosticului xantelasmei, medicul oftalmolog va examina leziunile din regiunea pleoapelor, specifice xantelasmei. În completarea diagnosticului, medicul ar putea să îți ceară verificarea nivelului de colesterol în sânge, funcția tiroidiană, valorile glicemiei și informații referitoare la funcția hepatică. 

Tratament xantelasmă 

Xantelasma nu dispare de la sine. Fie poate rămâne la aceeași dimensiune, fie poate să crească. Mulți pacienți aleg să elimine xantelasma  din motive cosmetice. Există mai multe tipuri de tratamente practicate pentru xantelasmă, de la peeling-uri chimice, la metode de tratament care folosesc frigul (crioterapie), sau, dimpotrivă, proceduri care folosesc o căldură extremă.  

La Ofta Total, tratamentul xantelasmei se face prin chirurgia pleoapei care este, de altfel, și cel mai eficient tip de tratament. Sub anestezie locală, se realizează o intervenție chirurgicală de circa 30 de minute, prin care se face excizia xantelasmelor, apoi se realizează o sutură. Operația nu implică un disconfort major pentru pacient. Cicatricele rămase sunt aproape insesizabile și se estompează în timp.  

Dacă problema este foarte mare iar xantelasma  a acoperit o zonă mai extinsă a pleoapelor, medicul ar putea face și o intervenție de blefaroplastie, pe lângă cea de îndepărtare a xantelasmei.  

Dacă recunoști semnele și petele xantelasmei și dorești să scapi de acestea, te invităm la o primă discuție cu unul dintre specialiștii noștri. Fă-ți o programare la Ofta Total și uită de xantelasmă. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top