consultaltie miopie

Ce se întâmplă dacă ai miopie și nu porți ochelari 

Persoanele care suferă de miopie văd clar obiectele apropiate, dar cu greu pot percepe detaliile la distanță. În astfel de cazuri, ochelarii de vedere reprezintă cea mai accesibilă soluție. Specialiștii Ofta Total te ajută să înțelegi ce se întâmplă dacă ai miopie și nu porți ochelari de vedere și de ce e important să faci o vizită la medicul oftalmolog atunci când prezinți simptomele acestei afecțiuni. 

Ce se întâmplă dacă ai miopie și nu porți ochelari de vedere 

Miopia este un viciu de refracție care afectează vederea la distanță. În funcție de valorile dioptriilor, miopia poate fi: mică (ușoară), moderată și miopie mare (severă). 

  • Miopia ușoară (până la -3,00 dioptrii). 
  • Miopia moderată (între -3,00 și -6,00 dioptrii). 
  • Miopia severă (-6,00 dioptrii și peste). 

Pentru controlul miopiei, specialiștii utilizează instrumente care încetinesc progresia bolii, inclusiv ochelari bifocali sau multifocali. În funcție de gradul de miopie, ai putea avea nevoie să porți ochelari doar pentru anumite activități, precum vizionarea unui film sau condusul automobilului. În cazuri  mai avansate, poți avea nevoie de ochelari tot timpul. 

Dacă ai miopie și ți-au fost prescriși ochelari de vedere, încearcă-i să îi porți conform indicațiilor, pentru o bună calitate a vieții. În caz contrar, te poți confrunta cu simptome precum: 

Vedere încețoșată la distanță 

În absența ochelarilor de vedere potriviți, problemele de vedere la distanță pot duce la oboseală oculară și dureri de cap, pentrucă ochii sunt suprasolicitați. 

Nevoia de a miji ochi, de a închide parțial pleoapele 

Fără ochelari, vei avea tendința să mijești ochii sau să închizi parțial pleoapele, ca să vezi mai clar. Acest obicei duce la epuizarea ochilor și la dureri de cap frecvente. 

Dificultăți de vedere la volan, în special pe timp de noapte 

Dacă nu îți corectezi miopia, condusul poate fi foarte dificil, în special noaptea. Lipsa clarității vizuale îngreunează citirea semnelor de circulație și urmărirea instrucțiunilor, crescând riscul de accidente grave. 

Mai trebuie menționat și că miopia severă, netratată, crește dramatic riscuril de complicații pentru sănătatea ochilor, putând duce la afecțiuni grave: 

Dacă ai un copil care suferă de miopie, în absența corecției vizuale adecvate, se poate plânge și el de dureri de cap, oboseală oculară, vedere încețoșată. De asemenea, micuțul poate să întâmpine dificultăți la școală și în efectuarea temelor. 

Sunt persoane care nu poartăochelarii de vedere pentru că încă nu au primit un diagnostic de miopie, deși au simptome. Acestora le recomandăm să nu mai amâne vizita la oftalmolog și să ia măsuri. 

Pe de altă parte, există pacienți care, chiar dacă au primit o prescripție de ochelari, evită să îi poarte din diverse motive; fie pentrucă nu îi consideră la modă, fie pentru că nu le place aspectul lor, sunt incomozi sau ușor de pierdut. Oricare ar fi explicația, acestor persoane specialiștiile  pot oferii soluții alternative precum chirurgia refractivă cu laser. Această soluție modernă și eficientă reduce dioptrii și este efectuată, cu succes, în Clinica Ofta Total din Sibiu. Chirurgica refractivă este destinată adulților tineri, ideal între 18 și 40 de ani, însă nu și copiilor. 

Când este necesară vizita la oftalmolog 

Examinările oftalmologice regulate sunt esențiale pentru toată lumea, dar sunt deosebit de importante dacă începi să vezi semne că ceva  nu este în regulă. Contactează un medic oftalmolog dacă: 

Observi modificări ale vederii  

Dacă vederea ta se schimbă și simți că ai nevoie de ochelari,este important să faci o programare  pentru un examen oftalmologic. Oboseala oculară, durerile de cap, neclaritate la vederea  obiectelor la distanță – sunt posibile semne de miopie. 

Mai mult, dacă experimentezi o pierdere bruscă a vederii sau observi miodezopsii (opacități vitreene/„musculițe plutitoare”în câmpul vizual), flash-uri de lumină –caută imediat ajutor medical; aceste simptome pot indica afecțiuni grave precum dezlipirea de retină, o urgență medicală. 

Copilul tău manifestă simptome de miopie 

Dacă remarci că cel mic strânge din ochi frecvent sau aduce obiectele foarte aproape de față pentru a le vedea clar, este timpul să mergi cu el la un specialist. Copiii de vârstă școlară (6–17 ani) artrebui să beneficieze de examinări oftalmologice anuale.  

Cum se desfășoară o consultație pentru prescripția de ochelari 

Medicul oftalmolog diagnostichează miopia în cadrul unul examen oftalmologic complet.  

La pacienții care pot deja să citească literele de pe o diagramă oculară, specialistul utilizează un aparat numit foropter, ale cărui măsurători ajută în diagnosticul miopiei. În cazul unui copil care încă nu citește, oftalmologul apelează la ajutorul  Plus optixului,  instrument care îl ajută să afle dioptriile și să prescrie ochelarii de vedere potriviți. 

Simți că miopia îți afectează vederea și nu porți încă ochelari? Ca să previi orice problemăde vedere și complicații, te sfătuim să îți faci o programare la Ofta Total și să discuți cu unul dintre specialiștii noștri. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top