Punctele albe de pe pleoapa inferioară sau de pe pleoapa superioară poartă denumirea de milia, o afecțiune comună, care poate apărea la orice vârstă și care necesită o consultație de oftalmologie – nu pentru că prezintă un pericol pentru vederea ta, ci pentru că ochii sunt zone sensibile și orice problemă dezvoltată aici trebuie evaluată și tratată exclusiv de specialiști, pentru a preveni orice posibilă complicație.
Experții Ofta Total îți explică, în cele ce urmează, ce determină apariția acestor formațiuni, care sunt factorii de risc asociați și ce tratamente sunt disponibile când milia deranjează din punct de vedere estetic sau se inflamează și începe să prezinte disconfort. În spitalul nostru din Sibiu beneficiezi de expertiza unei echipe dedicate, foarte bine pregătită și asistată de aparatură performantă în efectuarea consultațiilor și investigațiilor, dacă te confrunți cu probleme oculare.
Ce sunt punctele albe care apar pe pleoape
Milia sunt mici formațiuni chistice de culoare albă sau alb-gălbuie cu un diametru de 1-2 milimetri, formate din keratină – o proteină prezentă în piele, păr și unghii. Ele se dezvoltă atunci când celulele moarte ale pielii se acumulează sub stratul superior al pielii, în loc să fie eliminate. Pot apărea izolat sau în grupuri și sunt frecvent întâlnite periocular – pe pleoapa inferioară și pe pleoapa superioară -, dar pot fi prezente și pe alte zone ale feței (nas, obraji) sau ale corpului.
La nou-născuți, punctele albe pe pleoapa inferioară sau superioară ori pe alte zone ale feței sunt destul de comune, apar din cauză că pielea încă „învață” să se exfolieze corect și dispar destul de repede. La adulți, acestea pot fi rezultatul unor factori precum:
- leziuni ale pielii sau arsuri (inclusiv solare);
- utilizarea prelungită sau excesivă a produselor cosmetice;
- tratamente de durată cu corticosteroizi;
- afecțiuni ale pielii, precum rozaceea sau dermatita seboreică.
Milia nu trebuie confundată cu xantelasma, o altă afecțiune care se manifestă la nivelul pleoapelor. În acest caz, chisturile sunt puncte de grăsime extinse, de culoare gălbuie, localizate în colțurile interioare periocular, pronunțat mai inestetice decât punctele mici de culoare albă. La Ofta Total, tratăm xantelasma prin intervenții chirurgicale rapide, efectuate sub anestezie locală, cu disconfort postoperator minim și cicatrici aproape insesizabile, estompabile în timp.
Simptome asociate cu punctele albe de pe pleoape
Prezența milia poate fi inestetică și poate cauza disconfort emoțional, dar, de regulă, nu provoacă durere sau mâncărime. În cazuri rare, când puncte albe pe pleoape devin iritate sau inflamate, pot apărea roșeață și sensibilitate în zona afectată. Dacă te confrunți cu astfel de simptome, îți recomandăm să te programezi la un medic specialist pentru o evaluare corespunzătoare.
Este important să menționăm că formațiunile specifice milia sunt leziuni benigne și nu prezintă riscuri pentru sănătate. Însă consultația este necesară pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine și excluderea altor probleme de sănătate.
Îți recomandăm să nu-ți tratezi acasă punctele apărute de pe pleoape
Afecțiunile minore apărute în zone delicate, cum este cea a ochilor, pot duce la complicații când se încearcă tratarea lor acasă. De aceea, nu este recomandat să intervii singur pentru îndepărtarea punctelor albe apărute pe pleoapa inferioară sau pe cea superioară, ci să ceri ajutor de specialitate.
„Încercarea de a îndepărta milia acasă, prin stoarcere sau perforare, poate duce la iritații sau la infecții, la cicatrici vizibile și la rănirea ochiului – acesta este cel mai mare risc, mai ales dacă folosești obiecte ascuțite, cum sunt acele, pentru a încerca evacuarea conținutului chistului de pe pleoapă. Într-un spital de oftalmologie, cum este Ofta Total, această intervenție este simplă, rapidă și fără riscuri pentru pacienți. Nu merită să-ți pui în pericol sănătatea oculară folosind instrumente nesterile și tehnici neadecvate, când medicii te pot scăpa de această neplăcere prompt și în deplină siguranță”, explică Dr. Dan Stănilă.
Tratamentul punctelor de keratină care apar pe pleoape
În multe cazuri, milia dispare de la sine în câteva săptămâni sau luni, fără a necesita tratament. Cu toate acestea, dacă punctele albe apărute pe pleoapa inferioară sau pe cea superioară persistă sau provoacă disconfort estetic, te așteptăm la Ofta Total pentru îndepărtarea lor.
Milia manifestată în alte regiuni ale feței sau corpului poate fi îndepărtată cu ajutorul retinoizilor topici, prin peeling, crioterapie sau laser, dar aceste terapii nu pot fi utilizate în zona ochilor. Aici, când este necesar medicul poate să intervină cu un aparat special care face termocoagularea leziunilor, repetând operațiunea dacă sunt prezente mai multe astfel de puncte de pleoapă. Intervenția se poate face sub anestezie locală, pentru reducerea disconfortului, și nu este soldată cu cicatrici.
După îndepărtarea acestor puncte, medicul îți va face și câteva recomandări privind igiena perioculară care te pot ajuta să previi recidiva.
Ne preocupă sănătatea ochilor tăi. Te așteptăm la Ofta Total
Dacă prezinți minichisturi în zona perioculară, programează o consultație de oftalmologie pentru a afla dacă te confrunți cu milia sau este vorba despre altă afecțiune. Odată stabilit diagnosticul, putem discuta și despre tratamentul corect.
Programează-te la Spitalul Ofta Total din Sibiu și scapi rapid și în totală siguranță de punctele albe apărute pe pleoapa inferioară sau pe pleoapa superioară, cu ajutorul experților noștri, dedicați 100% sănătății ochilor tăi.