- Cum îți protejezi ochii în sezonul rece
- Alte sfaturi pentru sănătatea ochilor, in timpul iernii
- Protejează-ți ochii cu ajutorul experților în oftalmologie de la Ofta Total Sibiu
Iarna trebuie să acorzi o atenție specială ochilor. Frigul, vântul și nivelul redus de umiditate favorizează problemele oculare, la fel imunitatea scăzută – un teren propice pentru infecții precum conjunctivita. Un plus de grijă te poate feri de neplăceri, dar ce ai de făcut, mai exact?
Experții în oftalmologie ai Spitalului Ofta Total din Sibiu îți ușurează misiunea, oferindu-ți 8 sfaturi practice pentru a-ți menține ochii sănătoși pe tot parcursul sezonului rece.
Cum îți protejezi ochii în sezonul rece
Pe măsură ce temperaturile scad și condițiile meteo devin mai aspre, este esențial să iei măsuri pentru a preveni disconfortul ocular și problemele de vedere. Ochii sunt sensibili la schimbările de mediu, iar iarna aduce riscuri specifice, precum uscăciune oculară, fotosensibilitate sau iritații cauzate de vânt. Iată cele mai importante sfaturi pentru protecția ochilor în timpul iernii.
Folosește lacrimi artificiale
Pe timpul iernii, umiditatea este scăzută și afară, dar și în casă, iar aerul uscat favorizează uscarea ochilor, dând o senzație de arsură, mâncărime sau vedere încețoșată. Este nevoie de o lubrifiere suplimentară a suprafeței oculare pentru a-ți recăpăta confortul și claritatea vederii. Folosește lacrimi artificiale fără conservanți de 2-4 ori pe zi, pentru a hidrata ochii în mod eficient.
Protejează-ți ochii de vânt
Vântul puternic și rece poate irita ochii și agrava simptomele de uscăciune. Poartă ochelari de soare cu lentile mari și margini bine conturate, care oferă protecție împotriva curenților de aer. Iar dacă petreci mult timp în aer liber, mai ales pentru activități precum schiul sau snowboardingul, folosește ochelari de protecție înaltă creați special pentru sportivi.
Poartă ochelari de soare
Lumina ultravioletă este la fel de dăunătoare pentru ochi iarna precum vara – poate chiar mai dăunătoare când este zăpadă, care reflectă până la 80% din razele UV! Expunerea fără protecție poate duce la apariția fotokeratitei, arsura solară a corneei. Alege ochelari de soare cu protecție UV400, care blochează atât razele UVA, cât și UVB, și lentile polarizate, care filtrează lumina reflectată de zăpadă și gheață.
Evită frecarea ochilor
În timpul iernii, ochii se irită mai ușor, din cauza factorilor de mediu, iar tentația de a-i freca este mare. Acest gest poate agrava inflamația, favorizând microleziunile și răspândirea bacteriilor, eczematizarea pielii din jurul ochilor. Dacă simți disconfort, spală-ți mâinile și clătește ochii cu o soluție salină sterilă sau folosește lacrimi artificiale.
Hidratează-te corespunzător
Chiar dacă nu simți aceeași sete ca vara, corpul tău are nevoie de hidratare și pe timpul iernii. Consumul insuficient de apă poate contribui la uscăciunea oculară. Încearcă să bei cel puțin 2 litri de apă zilnic, iar pentru un plus de beneficii, include în alimentație alimente bogate în acizi grași Omega-3, cum ar fi peștele gras, nucile sau semințele de in.
Menține umiditatea în locuință
Aerul uscat din interior, cauzat de sistemele de încălzire, poate contribui la disconfortul ocular. Utilizează un umidificator pentru a menține nivelul de umiditate între 40-60%. Acesta nu doar că va preveni uscarea ochilor, dar va fi benefic și pentru piele și căile respiratorii. Pe cât posibil, utilizează un umidificator și la locul de muncă.
Evită expunerea prelungită la ecrane
În timpul iernii, suntem adesea tentați să petrecem mai mult timp în fața dispozitivelor electronice, însă expunerea prelungită la ecrane poate agrava uscăciunea oculară și poate duce la oboseală oculară. Aplică regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute, ia o pauză de 20 de secunde și privește un obiect aflat la 20 de metri distanță.
Consultă medicul oftalmolog pentru orice simptom neobișnuit
Dacă experimentezi simptome precum dureri oculare, sensibilitate extremă la lumină sau vedere încețoșată, nu amâna vizita la medicul oftalmolog. Acestea pot indica afecțiuni precum sindromul de ochi uscat, keratita sau alte inflamații oculare. La Spitalul Ofta Total din Sibiu, medicii noștri sunt pregătiți să ofere consultații personalizate și tratamente adaptate nevoilor tale.
Alte sfaturi pentru sănătatea ochilor, in timpul iernii
În afara măsurilor principale, există și alte obiceiuri utile pentru a-ți proteja ochii în sezonul rece:
- consumă alimente bogate în vitamina A și luteină – morcovii, spanacul și ardeiul gras ajută la menținerea sănătății retinei;
- consumă alimente benefice pentru sistemul imunitar, cum sunt citricele, cătina, afinele;
- evită fumul de țigară, pentru că poate irita ochii și agrava uscăciunea oculară;
- poartă ochelari speciali, dacă ești expus la temperaturi foarte scăzute sau la condiții de lucru dificile.
- dacă porți mascara sau alte produse de machiaj pentru ochi, îndepărtează-le cu grijă înainte de culcare.
Protejează-ți ochii cu ajutorul experților în oftalmologie de la Ofta Total Sibiu
Dacă măsurile detaliate de experții noștri se dovedesc insuficiente și ai nevoie de sfaturi personalizate sau prezinți disconfort și alte probleme, în ciuda faptului că ai făcut totul pentru a-ți proteja ochii, îți recomandăm să programezi cât mai repede o vizită la oftalmolog.
Echipa Spitalului Ofta Total din Sibiu, formată din specialiști cu experiență în diagnosticarea și tratarea tuturor afecțiunilor oculare, te poate ajuta să-ți recapeți sănătatea și claritatea vederii, pentru a te bucura de splendoarea iernii. Programează-te pentru a beneficia de expertiza unor medici profesioniști și dedicați.