medicul oftalmolog verifica ochii unei femei in timpul conssultatiei de oftalmologie

De ce se zbate ochiul. Cauzele și tratamentul spasmului ocular

Există foarte multe superstiții legate de spasmul ocular și pentru că de cele mai multe ori avem de-a face cu un disconfort trecător, fără implicații pentru sănătate, ni se pare amuzant să căutăm o explicație în credința populară. Însă nu „vizita unui amic” este răspunsul corect la întrebarea „De ce se zbate ochiul stâng?”.

Pentru că ne dorim să avem pacienți corect informați, explicăm, în cele ce urmează, ce declanșează spasmul ocular, de câte tipuri este și ce probleme se pot ascunde în spatele acestui fenomen.

Dacă te confrunți des cu astfel de neplăceri, te încurajăm să ne faci o vizită pentru a-ți verifica sănătatea ochilor. La Spitalul Ofta Total din Sibiu găsești o echipă de medici dedicată, foarte bine pregătită și asistată de aparatură de ultimă generație în efectuarea consultațiilor, investigațiilor și intervențiilor oftalmologice.

Ce este spasmul ocular

Spasmul ocular reprezintă o contracție involuntară a mușchilor pleoapei, care poate dura câteva secunde sau poate să persiste pe parcursul mai multor zile sau chiar săptămâni. De regulă, este inofensiv, dar sunt și situații când semnalează o problemă de sănătate.

Există mai multe tipuri de spasm ocular:

  • fasciculații – mici zvârcniri, abia vizibile, ale pleoapelor sau mușchilor din jurul ochilor;
  • miochimie – afectează, de regulă, doar pleoapele, prin contracții lente și constante;
  • blefarospasm, care poate duce la clipit excesiv și la dificultăți în a ține ochii deschiși și poate semnala o afecțiune subiacentă;
  • spasm hemifacial, care afectează o jumătate a feței, nu doar ochiul de pe partea respectivă.

De ce se zbate ochiul. Cele mai comune cauze

Printre cele mai frecvente cauze ale spasmului ocular se numără:

  • oboseala accentuată;
  • oboseala oculară, inclusiv prin expunerea prelungită la ecrane;
  • lumina puternică, mai ales în cazul persoanelor fotosensibile;
  • problemele de vedere necorectate, dioptriile neadecvate;
  • stresul și anxietatea, din cauza impactului pe care îl au asupra sistemului nervos;
  • consumul excesiv de cofeină (suprastimulează sistemul nervos);
  • deficitul de magneziu, calciu sau potasiu;
  • anumite medicamente;
  • consumul de nicotină, alcool și stupefiante;
  • sindromul ochiului uscat.

De ce se zbate ochiul, în cazul fasciculațiilor? Ei bine, în acest tip particular de spasm ocular pot servi drept factori declanșatori și suprasolicitarea fizică, infecțiile virale care afectează sistemul nervos sau o glandă tiroidă hiperactivă (hipertiroidism). Iar foarte rar, fasciculațiile pot semnala afecțiuni neurologice severe, cum este scleroza laterală amiotrofică (cunoscută și ca boala Lou Gehrig).

În cazul miochimiei, la cauzele comune se adaugă medicamentele antipsihotice, anticonvulsivantele și blocantele canalelor de calciu sau – foarte rar – afecțiuni precum scleroza multiplă sau tumorile sistemului nervos central.

Alte cauze decât cele comune regăsim și în cazul blefarospasmului și al spasmului hemifacial, care pot fi atât primare, cât și secundare – adică simptome ale unei afecțiuni subiacente. Blefarospasmul secundar, de exemplu, poate semnala o distonie, sindromul Meige, dischinezie tardivă, boala Wilson ori epilepsie, iar spasmul hemifacial poate apărea în otita medie și în mastoidită, dar și pe fondul unor leziuni nervoase sau cerebrale, al paraliziei Bell și al tumorilor cerebrale sau de glande parotide.

Cum tratăm spasmul ocular

De regulă, spasmul ocular trece odată ce este înlăturat factorul declanșator: dacă oboseala oculară este cauza, e necesară odihnirea ochilor, dacă vorbim despre exces de cafea, se întrerupe consumul și tot așa. Poate ajuta masarea ușoară a pleoapelor – atenție, fără a apăsa pe globul ocular și fără a freca ochii – și îndepărtarea pentru 10-15 minute de ecrane și de sursele de lumină puternică.

Dacă nu reușești să-ți dai seama de ce se zbate ochiul, pentru a elimina cauza, iar simptomele persistă mai multe zile sau săptămâni, sunt însoțite de ptoză palpebrală sau de spasme extinse la nivelul feței, îți recomandăm să te programezi la o consultație pentru a verifica dacă nu cumva există un substrat al acestei manifestări, o afecțiune din cele menționate mai sus. Nu te impacienta, astfel de situații sunt foarte rare. Însă este important să investigăm fenomenul pentru a stabili ce-l declanșează și cum îl putem stopa, pentru a-ți reda confortul ocular.

Ce putem face pentru a trata spasmul ocular? O soluție este injectarea de toxină botulinică în mușchii pleoapelor, pentru a stopa contracțiile, dar acesta procedură trebuie efectuată de un medic experimentat. Procedura nu se efectuează de rutină, ea poate fi repetată după câteva luni, dacă spasmele reapar, cu prudență, pentru a evita efectele secundare. Iar în cazul pacienților care nu răspund la botox, se poate apela la îndepărtarea pe cale chirurgicală a unei părți din țesutul muscular de la nivelul pleoapelor.

În general, specialistul Ofta Total care se va ocupa de cazul tău îți va putea recomanda câteva schimbări în stilul de viață pentru a scădea riscul de recidivă: adoptarea unei rutine de somn care să-ți asigure odihnă suficientă, evitarea stresului, reducerea consumului de cafea, limitarea timpului petrecut în fața ecranelor și, dacă analizele arată un deficit de minerale, asigurarea aportului optim prin administrarea de suplimente alimentare. Iar dacă există suspiciune de afecțiuni subiacente care pot cauza spasmul îți va da o trimitere pentru investigații suplimentare.

Sănătatea ochilor tăi e în siguranță, la Ofta Total

Te așteptăm în clinica noastră, dacă te confrunți constant cu spasme oculare. Consultația de oftalmologie îți va aduce clarificarea de care ai nevoie, iar odată stabilite diagnosticul și cauza problemei tale, vom discuta și despre cum poate fi aceasta soluționată.

Programează-te la Spitalul Ofta Total din Sibiu pentru a afla de ce se zbate ochiul și a trata eficient acest disconfort. Beneficiază de expertiza unor medici profesioniști și dedicați 100% sănătății ochilor tăi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top