Degenerescența maculară apare atunci când o parte a retinei numită macula este deteriorată, ceea ce duce la pierderea vederii centrale. În acest caz, pacienții nu pot identifica detalii fine, indiferent de poziția față de obiect. Cu toate acestea, vederea periferică rămâne în continuare neafectată.
Degenerescență maculară – ce este și când apare?
Degenerescența maculară, numită și degenerescența maculară legată de vârstă, este o afecțiune oftalmologică care poate crea treptat o vedere neclară. După cum este și denumirea, degenerescența maculară afectează macula persoanelor în vârstă, respectiv zona centrală a retinei. Sănătatea acesteia determină capacitatea noastră de a citi, de a recunoaște fețele, de a conduce sau de efectua orice altă activitate care ne solicită ochii.
Tipuri de degenerescență maculară
Studiile și experiența clinică a medicilor oftalmologi au arătat faptul că există două tipuri de degenerescență maculară:
Degenerescență maculară uscată
Acest tip de degenerescență maculară mai este numit și nonexudativă și este cea mai comună formă a acestei afecțiuni, afectând 80% din persoanele cu acest diagnostic. Această boală apare atunci când macula devine mai subțire odată cu înaintarea în vârstă și acumularea unor grupuri de proteine. Degenerescența maculară legată de vârstă face ca, în timp, o persoană să își piardă gradual vederea centrală. Din fericire, a apărut în ultimii ani o tehnologie laser, fotobiomodulație, care încearcă să ajute acești pacienți.
Degenerescență maculară umedă
Această formă a degenerescenței maculare apare atunci când vasele de sânge noi și anormale cresc sub retină. Aceste vase se pot fisura, sângele sau alte fluide care trec prin acestea provocând edem și apoi cicatrici ale maculei. În acest caz, pierderea vederii are loc într-un ritm mai alert decât în cazul degenerescenței maculare uscate. Specialiștii explică faptul că, în general, persoanele care suferă de această formă de degenerescență maculară li se adresează în momentul în care vederea lor este încețoșată. Tratamentul cu injecții intraoculare cu substanțe împotriva acestor vase noi și fragile, este un mare beneficiu al acestei forme de degenerescență maculară.
Cauze pentru degenerescența maculară
Nimeni nu știe exact ce cauzează degenerescența maculară, cercetările indică faptul că apariția acestei boli poate fi legată de o combinație dintre factorii genetici și cei de mediu și stil de viață, în special fumatul și dieta aleasă. De asemenea, vârsta joacă un rol important. Deși cercetătorii nu au identificat cauzele exact, aceștia au descoperit o serie de factori de risc asociați cu degenerescența maculară:
- Vârsta. Studiile arată că degenerescența maculară legată de vârstă este răspândită în rândul persoanelor de peste 50 de ani.
- Istoricul familial și moștenirea genetică. Această boală are o componentă ereditară, cercetătorii au identificat mai multe gene care sunt legate de dezvoltarea degenerescenței maculare.
- Rasa. Această afecțiune este mai comună în cazul persoanelor care au o descendență caucaziană, ceea ce înseamnă că noi românii suntem mai predispuși.
- Fumatul. Fumatul de țigări sau expunerea regulată la fum crește semnificativ riscul degenerescenței maculare.
- Obezitatea. Cercetările indică faptul că obezitatea poate crește șansele ca degenerescența maculară timpurie sau intermediară să progreseze în formele mai severe ale bolii.
- Bolile cardiovasculare. Problemele legate de inimă și de vasele de sânge contribuie la riscul de degenerescență maculară.
Simptome pentru degenerescență maculară
Simptomele care duc la punerea unui diagnostic de degenerescență maculară includ:
- Distorsiuni vizuale, cum ar fi liniile drepte care par curbate
- Reducerea vederii centrale la unul sau la ambii ochi
- Nevoia unei cantități mai mari de lumină pentru a citi sau a realiza diferite sarcini
- Dificultăți de adaptare la condițiile de lumină scăzută
- Probleme legate de citire, adesea cuvintele par a fi în „ceață”
- Scăderea intensității sau luminozității culorilor
- Probleme legate de identificarea persoanelor
Diagnostic și tratament
În ceea ce privește sănătatea vederii noastre este recomandat să ne programăm în mod regulat la un control. În cazul în care specialiștii suspectează că un pacient ar putea suferi de degenerescență maculară atunci aceștia ar putea folosi următoarele metode de diagnostic:
- Examinarea globului ocular. Pentru acest tip de procedură medicii folosesc picături de ochi și folosesc un instrument specializat pentru a căuta depozite de proteine de culoare galbenă care se formează sub retină.
- Angiografia fluoresceinică. În timpul acestui test, medicul injectează un colorant într-o venă din braț, iar vopseaua se deplasează și evidențiază vasele de sânge din ochi. O cameră specială face mai multe fotografii pe măsură ce vopseaua se deplasează prin vasele de sânge. Aceste imagini sunt folosite pentru a identifica eventualele vase anormale sau modificări ale retinei.
- Tomografia oftalmologică în coerență optică și angio tomografia în coerență optică care vizualizează și vasele retiniene și coroidiene. Acest test imagistic neinvaziv oferă imagini detaliate în secțiunea transversală a retinei și poate identifica zonele de subțiere, îngroșare sau umflare ale retinei, precum și vasele de neoformație.
Controlul oftalmologic de rutină, recomandat anual, reduce riscul de a dezvolta afecțiuni oftalmologice grave în timp, inclusiv degenerescența maculară legată de vârstă. Vă așteptăm la clinica Ofta Total, pentru orice problemă oftalmologică întâmpinată.