Tratament diploplie, Sibiu, OftaTotal

Diplopia: ce este și cum scapi de ea? 

Diplopia, cunoscută drept „vedere dublă”, poate fi un motiv de îngrijorare pentru un pacient, precum și o urgență medicală. Specialiștii Ofta Total te ajută să înțelegi de ce apare această problemă oftalmologică și care este tratamentul pentru diploplie.  

Ce este diplopia 

Diplopia este termenul medical pentru vederea dublă. Cu alte cuvinte, pacientul cu diplopie vede două imagini ale aceluiași obiect, atunci când se uită la el. În cele mai multe cazuri, diplopia este temporară. Diplopia sau vederea dublă poate semnala, în unele situații, o simplă necesitate a schimbării ochelarilor de vedere, însă, există și cazuri în care problema apare pe fondul unor afecțiuni preexistente. Îți recomandăm să te adresezi unui specialist oftalmolog dacă experimentezi vederea dublă.  

Vedere dublă: cauze principale 

Foarte multe probleme medicale pot favoriza apariția diplopiei. Una dintre cele mai frecvente cauze ale diplopiei este strabismul, o afecțiune congenitală în care ochii unei persoane au o aliniere incorectă. Pe măsură ce pacientul netratat înaintează în vârstă, poate să apară vederea dublata unilaterala in  cataracta, astigmatism, sindromul ochiului uscat.  

Problemele mai grave pe fondul cărora poate să apară diplopia sunt: miastenia gravis, scleroza multiplă, o tumoră cerebrală, un anevrism, accidentul vascular cerebral, artrita cu celule gigant. 

Simptome 

Vederea dublă poate să fie asociată cu simptome ca: 

  • durere de cap; 
  • amețeală/greață; 
  • durere la mișcarea ochilor; 
  • vedere neclară la unul sau ambii ochi. 

Tipuri de diplopie 

Diplopia poate să fie monoculară sau binoculară.  

Diploplie monoculară 

Atunci când vederea dublă afectează un singur ochi, se vorbește despre diplopie monoculară. Forma monoculară a diplopiei este mai frecventă și, de regulă, mai puțin serioasă. Cauzele diplopiei monoculare sunt, de cele mai multe ori, limitate la ochi, fiind mai puțin probabil să aibă un substrat neurologic.  

Diploplie binoculară 

Dacă diplopia apare la ambii ochi, este vorba despre diplopie binoculară. Diplopia binoculară este determinată de o aliniere incorectă a ochilor și are la bază probleme mai grave. Dacă suferi de diplopie binoculară, vederea dublă poate să apară fie pe verticală (de sus în jos), fie pe orizontală (dintr-o parte în alta).  

Diagnostic și tratament pentru diploplie 

Dacă remarci semnele și simptomele diplopiei, este important să apelezi la ajutor de specialitate. Medicul oftalmolog va realiza o examinare generală a ochilor, astfel încât să determine dacă diplopia este monoculară sau binoculară. Dacă suferi de vedere dublă monoculară este posibil ca oftalmologul să evalueze și alte probleme oculare preexistente, precum cataracta. În cazul în care ai diplopie binoculară, vei fi întrebat dacă suferi de diabet sau de anumite tulburări neurologice.  

În procesul de diagnostic al diplopiei binoculare, este important ca oftalmologul să cerceteze care sunt mușchii afectați, de aceea vei fi supus unor teste.  

În funcție de situație, îți mai pot fi recomandate investigații suplimentare. Dacă, de exemplu, medicul bănuiește că suferi de o afectare a nervilor mușchilor, te poate sfătui să faci un RMN sau un CT.  

În funcție de simptome, precum prezența febrei sau a frisoanelor, alte analize mai pot să includă hemoleucograma, VSH, radiografie craniană și sinusală etc.  

Ca tratament, pentru vederea dublă determinată de afecțiuni benigne, se pot prescrie ochelari cu lentile speciale cu prisme, sau se aplică folii speciale cu prisme peste ochelarii pacientului. Specialiștii Ofta Total realizează măsurătorile pentru lentilele speciale.  

Unii pacienți vor avea nevoie de intervenție chirurgicală pentru corectarea diplopiei, dacă oftalmologul ajunge la concluzia că vederea dublă nu este temporară, ci permanentă. Chirurgul oftalmolog va repara alinierea ochilor prin operarea mușchilor oculari.  

Dacă se identifică o cauză subiacentă gravă, pacientul poate fi sfătuit să caute ajutor la neurolog sau neurochirurg.  

Suferi de vedere dublă? Specialiștii Ofta Total te pot ajuta să elimini diplopia și să îți recapeți claritatea vederii. Fă-ți o programare chiar acum la Ofta Total Sibiu.  

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top