Entropion, afecțiune oftalmologică, Ofta Total

Entropionul: ce este, de ce apare, cum se tratează?

Entropionul este o afecțiune oftalmologică care apare în special în rândul vârstnicilor, fiind caracterizată de întoarcerea (eversia) pleoapelor către globul ocular. Află cum se manifestă și de ce este bine să cauți tratament pentru entropion.

Ce este entropionul?

Prin întoarcerea spre interior a marginii pleoapelor, unitatea pilosebacee și joncțiunea mucocutanată se reorientează spre cornee și spre suprafața oculară. Acest fenomen poate provoca leziuni corneene și conjunctivale, abraziune corneană, cicatrici, neovascularizarea corneei, subțierea corneei. 

Cel mai adesea, este afectată pleoapa inferioară, dar există și situații în care entropionul apare la pleoapa superioară. 

Entropionul este o afecțiune diferită de ectropion, în care pleoapa se întoarce spre exterior. 

În general, entropionul apare pe fondul îmbătrânirii, fiind provocat de laxitatea sau contracția unui mușchi la nivelul pleoapei inferioare, dar problema se mai poate produce și ca urmare a unei traume apărute la nivelul pleoapei. 

Tipuri de entropion 

În funcție de etiologie, există patru tipuri de entropion. 

Entropionul involutiv

Acesta este cea mai frecventă formă a afecțiunii și apare cu precădere la persoanele de peste 60 de ani. 

Entropionul spastic 

Este determinat de diferite iritații, inflamații, sau traume. 

Entropionul cicatricial 

Acest tip de entropion apare ca urmare a lezării suprafeței interioare a pleoapei – conjunctiva, în mai multe afecțiuni: conjunctivita virală, blefarita, boli autoimune dar și diverse alte probleme medicale. 

Entropionul congenital 

Această formă a bolii este foarte rar întâlnită și apare atunci când marginea pleoapelor este întoarsă către globul ocular, încă de la naștere. 

Simptome pentru entropion 

Entropionul poate să provoace un disconfort major, la nivelul ochilor. În faza de debut, entropionul poate să se manifeste cu intermitență. Pe măsură ce avansează, simptomele devin tot mai puternice: 

  • senzație de corp străin în ochi
  • ochi roșu
  • lăcrimare excesivă
  • vedere încețoșată
  • durere, mâncărime
  • sensibilitate la lumină și la vânt
  • secreții și cruste.

În cazuri avansate, entropionul poate duce inclusiv la apariția ulcerului cornean, a perforației și chiar la pierderea vederii, de aceea afecțiunea trebuie tratată cu promptitudine. 

Diagnostic și tratament

Pentru un diagnostic adecvat, este necesară vizita la oftalmolog. Specialistul va examina ochii și va efectua anumite teste adiționale, în vederea stabilirii diagnosticului de entropion. 

Există mai multe tipuri de tratament pentru entropion, o mare parte dintre acestea fiind tratamente conservatoare, însă chirurgia este singura opțiune care corectează permanent problema.

Tratamentele conservatoare oferă o ameliorare temporară, limitată, a simptomelor entropionului. Printre acestea se numără: picăturile oftalmice lubrifiante, lentilele de contact, anumite tipuri de injecții etc. 

În ceea ce privește cel mai eficient tratament pentru entropion, operația, ea are rolul de a îmbunătăți tonusul muscular al zonei afectate și de a repoziționa țesutul pleoapei, într-un mod corect. 

Suferi de entropion? Nu lăsa această afecțiune să-ți mai creeze neplăceri. Fă-ți o programare la Ofta Total Sibiu și vino să discuți cu unul dintre specialiștii noștri oftalmologi. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top