Epifora, lăcrimarea ochilor, Ofta Total

Epifora: ce este și de ce apare?

Lacrimile au rolul de a menține ochiul sănătos însă, atunci când cantitatea lor depășește limita, apare fenomenul de epiforă. Epifora este o problemă oculară caracterizată de o producție excesivă de lacrimi, dintr-o serie de motive pe care te invităm să le descoperi în continuare. 

Ce este epifora și cum se manifestă

Epifora este un simptom frecvent al multor afecțiuni oculare, care pot să apară la nivelul pleoapei, al segmentului anterior sau al sistemului lacrimal. 

Deși această afecțiune nu reprezintă o amenințare majoră pentru pacient, epifora provoacă disconfort ocular și iritații ale pielii, de aceea este un motiv frecvent al prezenței pacienților la oftalmolog

În epiforă, ochii se umezesc excesiv, dar mai există și alte simptome care însoțesc manifestarea principală: roșeață, vase de sânge mărite, inflamație, durere, edem palpebral, vedere încețoșată, sensibilitate crescută la lumină.

De ce apare epifora

Orice substanță care irită ochiul poate duce la apariția epiforei, deoarece ochiul încearcă să curețe agentul iritant. 

Printre cele mai frecvente cauze ale apariție epiforei se numără: 

Infecțiile și inflamația

Cele produse în cazul conjunctivitei, keratitei, blefaritei, chalazion-ului, precum și în cazul inflamației la nivelul glandelor lacrimale, dacriocistite etc. 

Obstrucția canalelor lacrimale

Odată cu blocarea acestor canale, care au rolul de a împiedica acumularea excesivă a lacrimilor în ochi, poate să apară epifora. Problema poate afecta unul sau ambii ochi, și poate afecta deopotrivă bebelușii, copiii și adulții. 

Alte cauze ale apariției epiforei mai sunt: ochiul uscat, eventuale traume la nivelul pleoapelor, frigul și răceala, soarele și vântul, utilizarea excesivă a dispozitivelor digitale, traume la nivelul feței, sau al nasului, infecțiile sinusurilor, anumite substanțe și medicamente.

Diagnostic și tratament

Pentru un diagnostic corect, medicul oftalmolog examinează ochii și pleoapele, ca să identifice cauza epiforei. Totodată, specialistul observă aspectul vasele sangvine, conjunctivei, de la nivelul ochilor, permeabilitatea canalelor lacrimale, și uneori poate chiar să examineze nasul și sinusurile. Toate acestea, ținând cont de istoricul tău medical și de simptome. 

Tratamentul epiforei se stabilește cu medicul oftalmolog, în funcție de cauza problemei și în funcție de caz. De exemplu, în cazul epiforei asociate cu o infecție, sau cu o inflamație, ți se poate recomanda un tratament ce contine antiinflamator și/sau antibiotic, sub formă de soluție topică sau unguent. În epifora apărută pe fondul obstrucției canalelor lacrimale, ți se va recomanda tratament, dar dacă situația nu se ameliorează, există și cazul în care poți avea nevoie de o intervenție chirurgicală. 

Cauți un tratament pentru epiforă? Apelează cu încredere la specialiștii Ofta Total. Fă-ți o programare!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top