Fotocoagulare laser a retinei

Despre Fotocoagulare laser a retinei

Fotocoagularea sectorială a retinei și panfotocoagularea cu laser sunt proceduri minim invazive utilizată pentru tratarea diferitelor boli ale retinei. Mai multe afecțiuni pot determina edemul retinei din cauza vaselor de sânge anormale. Aceste tratamente utilizează lumina laser pentru a distruge țesuturile care afectează calitatea vederii și sănătatea ochilor.

Fotocoagulare laser a retinei la clinica oftalmologica sibiu ofta total sibiu

Ce este fotocoagularea laser sectorială a retinei?

Fotocoagularea laser folosește un fascicul de lumină pentru a remodela țesutul retinei. Când energia dintr-o sursă puternică de lumină este absorbită de epiteliul pigmentar retinian și este transformată în energie termică, are loc distrugerea neovascularizări și oprirea hemoragiilor retiniene sau vitreene. Pentru a obține rezultatele dorite, această procedură poate fi asociată cu injecții intravitreene cu factor anti VEGF.

Ce este panfotocoagularea?

Panfotocoagularea este recomandată în retinopatia diabetică proliferativă pentru a preveni hemoragia vitroasă severă. Laserul determină regresia vaselor de sânge anormale care cresc în partea din spate a ochiului pe retină în cazul pacienților cu diabet zaharat.

Cum decurg aceste intervenții

Procedurile se efectuează sub anestezie locală, folosind picături oftalmice anestezice, în unele cazuri se poate administra un sedativ ușor. Pentru a facilita realizarea tratamentelor, pupilele trebuie să fie dilatate.  

Razele laser sunt direcționate către zonele afectate ale retinei, unde vor arde structurile anormale ale acesteia. Nu există durere sau disconfort semnificativ în timpul tratamentelor, dar pacienții pot acuza o senzație ușoară de înțepătură sau presiune la nivelul ochilor.

Când sunt recomandate aceste proceduri?

Fotocoagularea laser sectorială este recomandată pacienților cu:

  • Obstrucție de ram venos;
  • Vasculite;
  • Găuri retiniene;
  • Edem retinian localizant;
  • Retinopatia diabetică, în anumite cazuri.

Panfotocoagularea este recomandată pacienților care prezintă afecțiuni asociate cu neovascularizarea retinei și discului optic. Printre principalele afecțiuni asociate cu aceste simptome se numără:

  • Retinopatia diabetică proliferativă;
  • Obstrucția venei centrale a retinei;
  • Sindromul de ischemie oculară.

Cât durează recuperarea și ce presupune?

Aceste proceduri pot fi realizate fără a mai fi necesară internarea pacienților pentru una sau mai multe zile. În primele 24 de ore, vederea unei persoane care a trecut printr-un astfel de tratament poate fi neclară și este recomandată asistența unei alte persoane în acest interval de timp.

Aceste tratamente laser implică realizarea unor arsuri minuscule pentru a sigila vasele de sânge anormale, ceea ce înseamnă că în câmpul vizual al unei persoane afectate pot apărea mici pete. În timp, aceste pete se vor dispărea.

 

În general, fotocoagularea și panfotocoagularea sunt proceduri relativ sigure, care ridică riscuri minime. În cazurile rare de complicații pot apărea:

  • Sângerări;
  • Dezlipirea retinei;
  • Reducerea acuității vizuale;
  • Pierderea completă a vederii;
  • Arderea accidentală a unor țesuturi oculare.

Prețuri

Costurile asociate cu fotocoagularea laser sectorială și panfotocoagularea variază de la caz la caz, în funcție de specificul fiecărui pacient și numărul de ședințe necesare. Prețul unei ședințe începe de la 130 de lei.

Servicii performante cu aparatura de ultima generatie

Programeaza-te la un consult

Afectiunile oftalmologice nu sunt chestiuni de amanat deoarece vederea este cel mai dezvoltat simt omenesc. Apeleaza-ne acum pentru a te programa la un consult. Pentru alte informatii sau pentru a interactiona cu noi, ne puteti gasi si pe Facebook.

Scroll to Top