- Când și de ce apare obiceiul de frecare a ochilor
- De ce e bine să eviți frecatul la ochi
- Sfatul medicului – Prof. dr. Adriana Stănilă
Să nu frecați ochii! Ochiul este analizatorul vizual care este total descoperit. Pentru a-i proteja este necesar să nu ne frecăm ochii! De ce? Uneori ochii noștri sunt obosiți, iritați, lăcrimoși… și prin frecatul acestora avem senzația pentru moment că ne simțim mai bine, însă această acțiune se poate sfârși foarte rău.
Frecatul la ochi poate părea un gest cât se poate de inofensiv, la care foarte multe persoane apelează atunci când au nevoie de o ușurare rapidă a disconfortului ocular. Pe moment, produce o senzație plăcută deoarece stimulează fluxul lacrimal și lubrifierea ochilor, ameliorând uscăciunea ochilor și ajutând la îndepărtarea prafului și a altor substanțe iritante. În plus, frecarea ochilor poate fi terapeutică, deoarece presiunea asupra globului ocular stimulează nervul vag, care scade ritmul cardiac, ușurând astfel stresul.
Cu toate acestea, experții de la Ofta Total atrag atenția asupra pericolelor acestui obicei. Frecarea frecventă a ochilor poate provoca leziuni ale structurilor oculare și poate afecta vederea pe termen lung.
Când și de ce apare obiceiul de frecare a ochilor
Ochiul este un organ extrem sensibil, expus constant la factori externi precum praf, fum, noxe, căldură și umiditate, iar acestea pot duce la iritații și disconfort ocular. Frecarea ochilor, în special când este făcută în mod repetat, poate declanșa o serie de probleme oculare serioase, care nu trebuie ignorate.
Conjunctivita, de exemplu, este o infecție frecventă care provoacă mâncărimi și roșeață, adesea determinată de bacterii, virusuri sau alergii care ajung în ochi prin contactul cu mâinile. Deși nu provoacă durere, senzația de mâncărime te poate determina să îți freci ochii, ceea ce poate accentua simptomatologia.
Alergiile sunt o altă cauză frecventă a frecării ochilor. Dacă suferi de alergii, este posibil să simți o senzație de mâncărime intensă. Acest reflex poate deveni și mai puternic atunci când intri în contact cu un alergen, iar simptomele includ lăcrimare oculară excesivă, strănut și nas înfundat. Fie că sunt sezoniere sau cauzate de alimente, înțepături de insecte sau medicamente, alergiile pot face ca ochii tăi să fie iritați și vulnerabili. Frecatul ochilor în aceste situații este foarte grav.
Alte cauze comune de mâncărime oculară includ:
- Blefarita – dată de inflamarea pleoapelor din cauza blocării glandelor sebacee. Simptomele pot include mâncărimi oculare sau umflături, precum și apariția unor mici cruste la baza genelor.
- Oboseala oculară poate să apară după o perioadă îndelungată de concentrare intensă asupra unui obiect. Aceasta poate duce la senzații de arsură sau mâncărime.
- Ochii uscați – atunci când ochii nu produc suficiente lacrimi pentru a-i menține umezi. Sindromul de ochi uscat provoacă, printre alte simptome, și o senzație de mâncărime deranjantă.
De asemenea, răceala comună și sinuzita pot determina mâncărimi ale ochilor, la fel ca purtarea lentilelor de contact sau prezența unui obiect străin în ochi.
De ce e bine să eviți frecatul la ochi
Deși poate oferi o ușurare imediată, frecarea frecventă sau prea puternică a ochilor poate cauza leziuni ireversibile, care necesită tratament medical specializat. Este esențial, daca observi aceste simptome, precum durere oculară, sensibilitate sporită la lumină, vedere neclară, înroșirea ochilor, dureri de cap, amețeli și oboseală, si sa te adresezi unui specialist oftalmolog.
Iată câteva dintre cele mai frecvente consecințe pe care le poate avea frecatul la ochi.
Risc crescut de infecție
Mâinile sunt pline de germeni, iar atunci când îți freci ochii, transferi aceste bacterii și viruși în contact cu țesuturile sensibile din jurul ochilor. Acest lucru poate duce la infecții oculare, precum conjunctivita, care se manifestă prin roșeață, mâncărime și secreții oculare. Riscul de a dezvolta o infecție oculară este mult mai mare dacă frecarea ochilor devine un obicei.
Deteriorarea țesuturilor delicate din jurul ochilor
Pielea din jurul ochilor este extrem de subțire și delicată, iar frecatul constant al ochilor poate provoca leziuni vizibile. Acest obicei poate duce la ruperea vaselor de sânge, la apariția cearcănelor și a ridurilor. În plus, presiunea aplicată asupra corneei în mod constant poate provoca o afecțiune de deformare a corneii gravă numită keratoconus care duce la deteriorarea masivă a vederii. Aceasta presupune subțierea și modificarea corneei, alături de o vedere încețoșată și distorsionată. În cazuri severe, keratoconusul poate impune chiar un transplant de cornee. De asemenea epiteliul cornean se poate ulcera ducând la eroziuni dureroase și infecții ale corneii.
Agravarea alergiilor
Dacă suferi de alergii, este posibil să simți frecvent nevoia de a-ți freca ochii din cauza mâncărimii. Ar trebui să știi că frecarea ochilor poate intensifica simptomele alergice, asta pentru că, atunci când îți freci ochii, eliberezi histamine, substanțe chimice care provoacă și mai multe mâncărimi și roșeață. În plus, prin frecare, poți transfera alergeni precum polenul sau părul de animale în ochi, agravând simptomele alergiilor tale. Acest lucru este valabil mai ales în cazul celor cu alergii sezoniere.
Creșterea presiunii intraoculare
Frecarea ochilor poate duce la creșterea presiunii intraoculare (PIO), factor de risc în apariția glaucomului. Glaucomul este un grup de afecțiuni oculare care se caracterizează prin creșterea presiunii în interiorul ochiului și care poate afecta grav nervul optic. Dacă nu este tratat corespunzător, glaucomul duce la pierderea permanentă a vederii.
Agravarea problemei ochilor uscați
Dacă te confrunți cu sindromul de ochi uscat, frecarea ochilor poate agrava situația. Deși frecarea poate stimula producerea de lacrimi, aceasta nu oferă o soluție eficientă pentru sindromul de ochi uscat, ba chiar poate face ca ochii tăi să se simtă și mai uscați și mai iritați.
Mai mult, frecarea poate provoca zgârieturi microscopice pe suprafața ochilor, ceea ce poate agrava uscăciunea, disconfortul și vederea încețoșată.
Sfatul medicului – Prof. dr. Adriana Stănilă
“De ce este așa de rău să ne frecăm ochii, dacă ne simțim așa de bine?”
Este crucial ca pacienții să conștientizeze pericolele frecatului la ochi și să evite acest obicei, indiferent de vârstă. Prof. dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog, în cadrul Spitalului Ofta Total din Sibiu, evidențiază că educația pacienților asupra riscurilor asociate frecării ochilor este esențială, iar igiena oculară adecvată joacă un rol important în prevenirea problemelor.
În general, cel mai eficient mod de a renunța la obiceiul frecării ochilor este tratarea cauzei de bază. Tratamentul poate include:
- Medicamente fără prescripție: soluțiile saline sau picăturile pentru ochi pot curăța ochii și îndepărta murdăria care provoacă iritații.
- Medicamente cu prescripție: dacă ai conjunctivită, medicul îți poate prescrie tratamente pentru aceasta, iar în cazul alergiilor, medicamentele sau injecțiile pot fi necesare. De asemenea, aplicarea de comprese reci poate duce la ameliorarea iritatiei.
Atunci când simți nevoia de a-ți freca ochii, de a-ți ajusta frecvent ochelarii, precum și în cazul în care îți auto-administrezi tratamente oculare, este important să ții cont de câteva sfaturi de la specialist, pentru a preveni infecțiile și a-ți proteja sănătatea ochilor:
- Spală-ți mâinile cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, înainte de a atinge zona oculară.
- Folosește un șervețel curat, în locul degetelor, atunci când trebuie să atingi direct ochiul.
- Încorporează picături hidratante în rutina zilnică, pentru a preveni uscăciunea oculară și a reduce tentația de a-ți freca ochii.
- Dacă mâncărimea este cauzată de alergii, consultă medicul pentru a primi recomandările adecvate privind picăturile care vor calma iritația.
Un gest aparent nevinovat, frecatul ochilor, poate aduce probleme oculare importante pe termen lung. Urmează sfaturile prezentate și acordă atenție sănătății ochilor tăi, pentru a preveni afecțiuni oftalmologice severe. Nu lăsa mici obiceiuri să îți pună în pericol vederea! Programează acum o consultație la Ofta Total și beneficiază de expertiza echipei noastre, pentru a-ți asigura sănătatea ochilor pe termen lung.