glaucomul, diagnostic si tratament, Ofta Total Sibiu

Ce este glaucomul și cum se tratează?

Să suferi de glaucom înseamnă, pe scurt, să ai o boală oftalmologică, manifestată prin deteriorarea nervului optic al ochiului. Glaucomul poate să determine, în timp, modificări ale câmpului vizual și chiar pierderea vederii, în cele mai rele cazuri. Din fericire, pentru glaucom, un tratament aplicat la timp, elimină acest risc și redă sănătatea vederii.

Ce este glaucomul?

Glaucomul este o boală cronică și evoluează în zeci de ani. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial, 4.5 milioane de persoane suferă de orbire cauzată de glaucom, însemnând mai mult de 12% din numărul total de orbiri, în lume.

Gluacomul apare în momentul în care se acumulează lichid (umoare apoasă) în partea frontală a ochiului, ceea ce crește tensiunea intraoculară ce duce la afectarea nervului optic. Mai exact, glaucomul apare atunci când există un deficit de evacuare a lichidelor din ochi. Lichidele se produc, însă nu se elimină în cantitate suficientă. Tensiunea intraoculară astfel produsă apasă pe nervul optic, nervul care duce imaginea de la ochi la creier.

Un glaucom poate să fie privit ca un grup de boli care au ca punct comun, final, o neuropatie optică, determinată atât de schimbări structurale, precum și de un deficit funcțional.

Există mai multe tipuri de glaucom, însă cele mai răspândite sunt: glaucom cu unghi deschis, care are o manifestare lentă și insidioasă, și glaucom cu unghi închis, nu la fel de frecvent ca cel anterior, însă diagnosticat cu mai multă claritate și acuratețe.

Factorii de risc principali, asociați glaucomului, sunt, în general, după cum arată OMS, vârsta înaintată și predispoziția genetică.

Glaucom cu unghi deschis

Un glaucom cu unghi deschis este cea mai frecventă formă de glaucom și se dezvoltă progresiv. Glaucomul cronic cu unghi deschis este caracterizat de pierderea fibrelor nervoase ale nervului optic.

Unele persoane au un nerv optic sensibil la tensiune intraoculară normală, ceea ce înseamnă că riscul lor de glaucom este mai ridicat. O tensiune intraoculară normală este între 12-22 de mm, dar, odată cu înaintarea în vârstă, este mai bine ca această tensiune să fie mai scăzută, arată specialiștii. Rolul tensiunii intraoculare este acela de a menține ochiul în bune condiții. De aceea, este important, pentru aceste persoane, să facă un examen ocular periodic, la un medic oftalmolog.

Caracteristica insidioasă a unul glaucom cu unghi deschis se referă la faptul că acesta nu dă semne foarte clare. Nu doare, nu este deranjant, are simptome minime, de exemplu, pacientul remarcă o formă de oboseală oculară, are nevoie de schimbarea mai frecventă a ochelarilor, însă, din cauza simptomelor foarte ușoare, nu ajunge la timp la medic în timp util.

Glaucom cu unghi închis

Un glaucom cu unghi închis înseamnă o creștere bruscă a presiunii intraoculare, cunoscut și drept „atac de glaucom”.

Irisul și corneea formează, în ochi, un unghi de drenaj. Un glaucom cu unghi închis apare în momentul în care irisul blochează unghiul de drenaj, iar lichidul nu mai poate să circule, iar presiunea intraoculară crește. În forma acută, glaucomul cu unghi închis este o problemă de urgență medicală.

Pacientul trebuie să meargă la medic dacă are vederea neclară, simte durere la nivelul ochilor, prezintă dureri de cap, amețeală și stare de vomă. Este necesară o abordare de specialitate imediată, deoarece nervul optic este afectat accelerat, ireversibil.

În afară de aceste două tipuri principale de glaucom, mai există și altele, precum glaucomul pseudoexfoliativ, pigmentar, inflamator, așa cum mai există și glaucom apărut ca urmare a unor alte boli oculare grave, ca retinopatia diabetică, accidente vasculare retiniene, glaucomul neovascular, etc. 

Prevenție pentru glaucom

Pentru prevenția glaucomului specialiștii de la clinica OftaTotal din Sibiu recomandă pacienților, mai ales celor care au factori de risc, să meargă la un control oftalmologic periodic. Printre factorii de risc, atât pentru glaucom cu unghi închis, cât și pentru glaucom cu unghi deschis, se numără: bolile vasculare, istoric de glaucom în familie, vârsta înaintată. Totodată, fumătorii au și ei un risc mai mare de apariție a unei neuropatii optice progresive secundare ischiemice. Și persoanele care practică mult sport și activitate fizică ar trebui să fie atente, deoarece acestea cresc presiunea intraoculară.

Diagnosticul glaucomului

În vederea diagnosticării corecte a glaucomului se recomandă investigații amănunțite, precum măsurarea presiunii intraoculare, în cadrul unei consultații oftalmologice de rutină.

Dincolo de această investigație, se mai realizează o examinare la lampă cu fantă a polului anterior și posterior al globului ocular, alături de alte examinări precum: perimetrie computerizată, tomografie în coerență optică a nervului optic și a polului anterior, evaluându-se astfel unghiul camerei anterioare.

Pentru a pune diagnosticul de glaucom cu unghi deschis, se urmărește eliminarea altor tipuri de glaucom, astfel că medicii oftalmologi de la OftaTotal investighează în plus, prin procedura de gonioscopie, măsurarea unghiului camerei anterioare, precum și măsurarea grosimii corneei, folosindu-se de tomografie în coerență optică și ultrabiomicroscopie(UBM)

Glaucom: tratament

Cel mai important obiectiv în tratamentul glaucomului este scăderea rapidă și eficientă a presiunii intraoculare. Pentru aceasta, vor fi folosite picături antiglaucomatoase și neurotrofice, în diverse forme sau combinații.

Scăderea presiunii intraoculoare se mai poate face cu ajutorul laserului – Trabeculoplastie laser selectivă(SLT) cu laserul Tango Reflex, așa cum se procedează în clinica noastră, în special pentru acei pacienți la care tratamentul cu medicamente și picături nu funcționează sau nu sunt complianți.

Dacă un caz de glaucom este foarte avansat și nu răspunde la niciuna dintre aceste două forme de tratament, mai există o altă opțiune, ciclofotocoagulare laser, disponibilă tot în clinica noastră, respectiv Laserul Iridex, utilizat în glaucomul greu de tratat.

Dacă aveți nevoie, pentru glaucom, de tratament medical, vă așteptăm la o programare în clinica Ofta Total din Sibiu. 

Scroll to Top