Glaucomul este o afecțiune a vederii cu o evoluție lentă, dar sigură. De aceea, chiar dacă, în stadiile incipiente, nu produce simptome evidente, glaucomul netratat poate conduce la pierderea vederii periferice și, cu timpul, chiar la orbire. Aproximativ 12% din numărul total de orbiri este asociat cu glaucomul, pe plan mondial, conform OMS.
Pentru a preveni acest tip de evoluție și pentru a știi care sunt pentru glaucom, simptomele cele mai periculoase, este necesar să mergi anual la un control oftalmologic, bazat pe investigații amănunțite.
Glaucom, simptome frecvente
Glaucomul evoluează pe parcursul a mai multor ani și afectează, în primul rând, vederea periferică. Din acest motiv, mulți pacienți nu observă în cazul unui glaucom, simptome sau semne clare, pentru că ele sunt oarecum absente, în stadiile incipiente. Prin urmare, boala este diagnosticată întâmplător, în urma unui examen oftalmologic de rutină. Dacă există, totuși, simptome de glaucom, acestea pot fi, de exemplu, vederea neclară și tendința de a vedea halouri colorate în jurul surselor de lumină.
Glaucomul afectează, de regulă, ambii ochi, deși boala poate fi mai accentuată la unul dintre ei.
În cazuri extrem de rare, glaucomul poate să apară brusc și, pe lângă simptomele menționate anterior, să mai determine și:
- durere intensă de ochi
- amețeli și stări de vomă
- ochi roșu
- dureri de cap
- sensibilitate oculară sporită
- pupile dilatate inegal (anizocorie)
Simptome glaucom, în funcție de tipul de boală
Glaucomul este de mai multe tipuri, având mai multe forme primare (care nu sunt determinate de alte probleme medicale), precum și mai multe forme secundare (apărute pe fondul altor probleme de sănătate).
Cele mai frecvente tipuri de glaucom primar sunt glaucomul cu unghi deschis și glaucomul cu unghi închis. Restul tipurilor de glaucom sunt mai rare.
Simptomele glaucomului cu unghi deschis
Această formă de glaucom este una foarte perfidă, dat fiind că nu prezintă simptome semnificative, până în momentul în care se produce o afectare semnificativă a vederii.
În glaucomul cu unghi deschis, unghiul ochiului, în care irisul se întâlnește cu corneea, este la fel de larg și de deschis pe cât ar trebui să fie, însă canalele de drenaj ale ochiului devin înfundate, în timp, provocând o creștere a tensiunii oculare și o afectare ulterioară a nervului optic.
Cei mai mulți dintre pacienții cu glaucom cu unghi deschis se simt bine și nu observă de la început o schimbare a vederii, mai exact simptome de glaucom. Inițial se pierde vederea periferică, sau laterală, iar acuitatea și claritatea vederii se mențin până târziu, în boală. În momentul în care pacientul conștientizează că are probleme de vedere, boala este deja destul de avansată. Pierderea vederii, ca urmare a glaucomului cu unghi deschis, nu este reversibilă prin tratament, nici măcar prin chirurgie.
Simptomele glaucomului cu unghi închis (în stadiul acut)
În stadiile ceva mai incipiente ale bolii, unghiul este închis, dar presiunea oculară poate fi mare, în timp ce nervul optic nu este încă afectat. În glaucomul cu unghi închis, unghiul este închis în mai multe zone, ceea ce duce la creșterea presiunii oculare, rapide la deteriorarea nervului optic, precum și la o posibilă pierdere a vederii. Închiderea unghiului și creșterea rapidă a presiunii oculare sunt considerate o urgență medicală. Trebuie instituit tratament rapid pentru scăderea presiunii, și eventual laser pentru menținerea sub control.
Simptomele glaucomului cu unghi închis acut sunt foarte evidente:
- vedere neclară, sau încețoșată
- halouri colorate, în jurul obiectelor luminoase
- dureri de cap severe
- greață și vărsături
- dureri oculare severe
- pierderea bruscă a vederii.
Nu amâna examenele oftalmologice anuale și nici nu ignora semnele care ar putea să indice o problemă gravă de vedere, precum glaucomul.
Specialiștii Ofta Total recomandă vizitele de rutină la oftalmolog, pentru a putea detecta glaucomul, simptomele acestuia, în stadii incipiente, când încă se mai pot lua măsuri preventive de protejare a vederii. Fă-ți o programare la Ofta Total, chiar acum!
Bună. Se poate trata glaucomu.