Hipermetropie, pacient la consult pentru determinare hipermetropie | Ofta Total Sibiu

Hipermetropie – ce este, cum se manifestă și cum se tratează

Hipermetropia este un viciu de refracție care îngreunează vederea, mai ales cea de aproape. În anul 2004,Organizația Mondială a Sănătății estima că sunt peste 153 de milioane de oameni la nivel mondial, peste vârsta de 5 ani, care suferă de dificultăți de vedere datorate viciilor de refracție.

Hipermetropie – ce este și de ce apare?

Hipermetropia este o problemă frecventă de vedere. Face parte din categoria viciu de refracție și este determinată de o particularitate constituțională, ochii hipermetropi fiind mici și scurți.

Atunci când ochiul are diametrul antero-posterior mai scurt, razele de lumină care intră în ochi se focalizează în spatele retinei, în loc să cadă direct pe retină. În acest caz vederea este neclară. Pentru a clarifica vederea trebuie să aducem imaginea pe retină. Aceasta se poate realiza la persoane tinere prin puterea acomodativă a ochiului. Când vederea scade, hipermetropia trebuie corectată cu lentile sferice, convexe, convergente, notate cu semnul+ care aduc imaginea din spatele retinei pe retină.

Hipermetropia poate fi:

  • Mică – până la 3 dioptrii
  • Medie – între 4 și 6 dioptrii
  • Mare – peste 6 dioptrii.

Copiii se nasc hipermetropi, un tip de hipermetropie care se poate corecta de la sine odată cu înaintarea în vârstă și mărirea ochilor. Dacă unul sau ambii părinți au hipermetropie, copilul poate să o moștenească genetic.

Ce sunt viciile de refracție?

Viciile de refracție sunt acele afecțiuni oculare provocate de proiectarea incorectă a imaginilor pe retină. În mod normal, razele de lumină, când intră în contact cu suprafața oculară, datorită puterii refractive a ochiului, își modifică direcția în așa fel încât proiectarea imaginilor să se facă pe retină. Astfel, creierul, prin zona responsabilă cu vederea, primește mesajul de la celulele vizuale și prin nervul optic se transmite informația spre scoarța cerebrală occipitală și face vederea posibilă. Un ochi sănătos vede clar de la orice distanță. Însă, în cazul viciilor de refracție, lumina nu se refractă cum trebuie și apar tulburări de vedere. Cele mai comune vicii de refracție sunt:

Simptome hipermetropie

Când are hipermetropie, ochiul încearcă în permanență să se acomodeze atât cu imaginile la depărtare, cât și cu cele din apropiere.

Hipermetropia se manifestă prin:

  • Vedere neclară sau în ceață mai ales la apropiere
  • Dureri oculare
  • Dificultate la citit
  • Dureri de cap
  • Oboseală vizuală

Hipermetropia poate avea ca și complicație strabismul și ambliopia. În cazul când există o diferență de dioptrii între cei doi ochi (anizometropie), unul din ochi poate să devină ambliop, adică un ochi normal anatomic dar cu vederea scăzută. Aceasta apare în copilărie și poate fi tratată până la vârsta de 6-7 ani. De aceea, medicii oftalmologi recomandă un prim consult la oftalmolog imediat ce observați ceva neobișnuit la ochii copilului. A dispărut ideea cu examinarea copiilor după 3 ani. Este adevărat că se colaborează mai ușor cu copiii de peste 3 ani, dar avem metode de examinare și depistare moderne care ne permit să punem un diagnostic de la orice vârstă. Viciile de refracție, strabismul, ambliopia se tratează imediat ce sunt observate, ca de altfel orice boală. După vârsta de 3 ani ar putea fi prea târziu.

Cum se corectează hipermetropia?

În urma consultului oftalmologic, medicul specialist prescrie ochelari sau lentile de contact cu dioptrii notate cu semnul +(plus) pentru corectarea hipermetropiei.

O altă metodă de corectare pentru hipermetropie este chirurgia refractivă corneană, prin metoda FemtoLasik, cu două platforme laser, laserul cu excimeri și laserul cu femtosecunde sau chirurgia refractivă cristaliniană, cu implant de cristalin artificial multifocal.

“Prin chirurgia refractivă, pacientul care suferă de un viciu de refracție, în acest caz vorbim despre hipermetropie, își recapătă abilitatea de a vedea bine și clar fără ajutorul ochelarilor sau a lentilelor de contact. În clinica Ofta Total propunem soluții chirurgicale individualizate după ce ne cunoaștem pacienții bine în cadrul unui consult oftalmologic profesional și aflăm ce își doresc. În cazul chirurgiei refractive, peste 95% dintre pacienți ajung la independență față de ochelari”, Prof. Univ. Dr. Adriana Stănilă, Fondator Clinica Ofta Total.

Dacă aveți un diagnostic de hipermetropie, sau aveți o problemă de vedere, fie la aproape sau la distanță, vă așteptăm la clinica Ofta Total, Sibiu, unde preocuparea noastră principală este ca dumneavoastră să vedeți bine!!!

Scroll to Top