operatie tratament membrana fibrina clinica ofta total sibiu dr stanila sibiu

Membrana fibrină: ce trebuie să știi despre această formă de tratament?

Tratamentele pentru afecțiunile ochilor au făcut progrese importante în ultimii ani. Unul dintre aceste tratamente este membrana de fibrină, PRF, (Platelet Rich Fibrin, Fibrina Bogată în Trombocite), o inovație care permite un proces de vindecare mai rapid, mai puțin dureros și care implică puține riscuri.

Ce este membrana fibrină?

Membrana PRF (fibrină bogată în trombocite) este o formă de tratament autolog care folosește capacitatea de regenerare a organismului uman prin folosirea unei mostre de sânge obținute de la pacient. 

Membrana PRF conține trombocite, leucocite, citokine și proteine adezive, inclusiv fibrinogen, fibronectină, vitronectină și trombospondină-1. Prezența celulelor albe din sânge (globule albe) stimulează procesul de vindecare din zonele tratate și regenerează țesuturile scurtând timpul de vindecare.

Cum este realizată și aplicată membrana fibrină?

Simplitatea procesului prin care este obținută membrana de fibrină reprezintă unul dintre avantajele sale principale în ceea ce privește aplicațiile sale clinice. Astfel, membrana PRF este un biopolimer tridimensional, biocompatibil, biodegradabil, care se obține printr-un protocol simplu și care nu are nevoie de aditivi. Pentru pregătirea sa este necesară colectarea unei probe de sânge venos, fără anticoagulant, într-un tub steril care este centrifugat imediat, într-o centrifugă specială.

După centrifugare, în mijlocul tubului se formează un cheag de fibrină care este apoi separat de restul conținutului. Substanțele din acest cheag interacționează și se atașează cu ușurință de matricea celulară a pacienților și eliberează în mod continuu celulele și substanțele necesare procesului de vindecare a ochiului.

Membrana de fibrină se aplicată pe suprafața oculară și este fixată cu ajutorul suturilor la nivelul ochiului astfel încât trombocitele și factorii de creștere să accelereze procesul natural de vindecare. La câteva zile de la aplicare, membrana se va dezintegra de la sine.

Folosirea acestei metode oferă posibilitatea de a reduce în mod semnificativ timpul necesar pentru vindecare și recuperare, accelerând procesul de cicatrizare și scăzând posibilitatea de apariție a complicațiilor

Pentru ce afecțiuni este folosită membrana PRF?

Tratamentele cu membrana fibrină au o versatilitate crescută deoarece materialul aplicat provine din sângele pacienților.

Printre problemele și bolile oftalmologice pentru care membrana PRF poate fi  folosită sunt:

Ulcerul corneean, ulcerație cronică trenanta care poate fi cauzată de foarte mulți factori, precum și defectele epiteliale corneene persistente. Acestea, cu un număr de peste 20 etiologii duc la pierderea persistentă a stratului cornean exterior, din cauza unor traume mecanice, uscarea corneei, boli neurotrofice, infecții sau modificări post-operatorii.

Membrana fibrină este o metodă de tratament promițătoare care oferă rezultate pozitive într-un timp scurt. Folosirea mostrelor de sânge de la pacienți crește gradul de siguranță și permite realizarea procedurilor necesare vindecării ochiului într-un timp mai redus. 

Programează-ți un consult la Ofta Total pentru a afla mai multe despre această tehnică și dacă ea poate fi folosită pentru problemele tale oftalmologice!

Scroll to Top