Una dintre cele mai întâlnite probleme de vedere este cunoscută sub numele de miopie, un viciu de refracție ce afectează peste 2 miliarde de oameni, conform unui studiu al Universității din New South Wales, Australia.
Ce este miopia?
Miopia este un viciu de refracție care determină dificultăți în distingerea obiectelor aflate la depărtare. În schimb, vederea la apropiere nu este afectată, când vorbim despre miopie mică sau medie.
Când apare această afecțiune, globul ocular este mai lung, ceea ce determină ca imaginea obiectelor care intră în câmpul vizual să fie neclară. Explicația pentru acest fenomen constă în faptul că razele de lumină propagate de obiecte se focalizează înaintea retinei. Cu ajutorul unei lentile montată în rama de ochelari sau o lentilă de contact, cu o dioptrie corectă, identificată și prescrisă de medicul oftalmolog, razele se refocalizează pe retină, într-o imagine clară.
Care sunt cauzele miopiei?
Miopia poate să apară la orice vârstă, dar poate avea cauze diferite și se poate declanșa gradual sau instant. Prin urmare, este foarte important să știți ce vă provoacă viciul de refracție, pentru a-l putea ține sub control. Principalele cauze ale miopiei sunt:
Ereditare
În multe cazuri, copiii ai căror părinți, unul sau ambii, suferă de miopie, dezvoltă și ei această problemă de vedere, încă din prima copilărie, sau în primii ani de școală.
Factorii de mediu
Lumina, prea multă sau prea puțină, poate inhiba funcția de vedere.
Patologii
Miopia poate fi asociată cu o serie de afecțiuni, precum: diabetul zaharat sau cataracta, miopia cristaliniană.
Stil de viață
Persoanele care citesc foarte mult, mai ales în condiții precare (lumină scăzută) sau cele care petrec mult timp în fața ecranului, au șanse mai mari de a dezvolta miopie.
Miopie simptome
Pe lângă dificultatea de a vedea obiectele de la depărtare, care este principala caracteristică a miopiei, aceasta se mai poate manifesta și prin:
- Nevoia de a miji ochii (de a îngusta fanta palpebrală), dureri de cap sau oculare, uneori, dificultăți de vedere pe timp de noapte sau la volan.
- În cazuri extreme, miopia se poate manifesta prin apariția unor puncte albe pe câmpul vizual și stări de amețeală.
- În unele cazuri, se dezvoltă miopia nocturnă, care presupune că persoana afectată nu poate să vizualizeze obiectele de la distanță din cauza lipsei de lumină, mai exact, ochiul nu se poate concentra asupra acestora deoarece pupila se dilată și permite mai multor raze de lumină periferică să pătrundă în ochi.
Cum diagnosticăm miopia?
Medicul oftalmolog, în urma examinării atente, identifică ce dioptrii sferice divergente (negative) ai și îți recomandă soluția cea mai bună pentru tine.
Examinarea oftalmologică constă în anamneză, măsurarea acuității vizuale, a vederii binoculare, refractometria computerizată, măsurarea presiunii intraoculare, examinarea polului anterior al ochiului (cornee, cristalin, iris, pupilă), dar și a polului posterior (vitros, retină, nerv optic) și a regiunii palpebrale, test de percepție a culorilor, testarea mușchilor oculari. Refractometria se face obligatoriu și sub ciloplegie.
Cu siguranță ai miopie, dacă în timpul examinării, nu vezi să citești literele și cifrele de optotip (tabelul Snellen).
În cele mai multe cazuri, medicul recomandă ochelari de vedere care trebuie purtați permanent. Pentru persoanele care nu vor să utilizeze ochelari, medicul poate să recomande lentile de contact sau operația cu laser pentru corectarea dioptriilor.
Chirugia Refractivă Corneană Laser a câștigat foarte mult teren în ultimii ani, fiind o variantă foarte bună pentru a anula dioptriile și a scăpa de ochelari. Operația de miopie se realizează cu ajutorul laserului cu excimerii și a laserului cu femtosecunde. Tehnicile operatorii sunt: PRK, LASIK, FEMTO-LASIK. Miopia este un viciu de refracție care poate fi operat prin tehnica PRK pentru miopii până la valori de 3-4 D sau prin tehnica LASIK / FEMTO-LASIK pentru miopii de până la 10 D.
În cazul miopiilor mai mari de 10 D, se poate opta pentru implantare de cristaline fakice ISL sau Chirurgia Refractivă Cristaliniană prin îndepărtarea cristalinului natural și implantarea de cristaline artificiale (Monofocale, Multifocale, EDOF).
Miopia este un viciu de refracție de obicei progresiv care apare la copii și care îngrijorează părinții. În ultimul timp, există metode care încearcă să controleze progresia miopei: Ortocheratologia, lentila multifocală și administrarea de picături de atropine 0,01%.
Vino la un control oftalmologic dacă ai orice tip de probleme de vedere. Nu aștepta să ajungi într-o situație de urgență pentru a avea grijă de ochii tăi. Află ce este miopia și cum poate fi tratată corect.