Lezarea nervului optic, tratament la Ofta Total

Inflamația nervului optic – neuropatia optică inflamatorie

Nervul optic, componentă importantă a ochiului care transmite mesajele de la ochi la creier, se poate inflama, pe fondul neuropatiei optice inflamatorii. Această afecțiune îți poate afecta claritatea vederii, de aceea este important să mergi cât mai repede la oftalmolog, pentru tratament de specialitate.

Specialiștii Ofta Total din Sibiu îți explică, pe larg, ce înseamnă neuropatia optică inflamatorie, în ce fel este afectat nervul optic, și cum se tratează această problemă de sănătate oculară. 

Cum apare inflamația nervului optic

Neuropatia optică inflamatorie te-ar putea lua prin surprindere: începi să ai o vedere slabă, încețoșată, modificări ale câmpului vizual, nu mai distingi culorile, te dor ochii atunci când încerci să îi miști. Cel mai adesea, inflamația nervului optic și neuropatia optică inflamatorie se întâlnesc la persoanele care trăiesc cu scleroză multiplă. Chiar dacă această afecțiune te-ar putea speria, este important să știi că ea se poate trata cu succes. 

Nu se cunosc cu exactitate cauzele apariției neuropatiei optice inflamatorii, dar apare atunci când  sistemul imunitar atacă stratul de mielină, care protejează nervul optic. Atunci când mielina se deteriorează, nervul optic nu mai poate transmite semnalele corecte la creier, astfel încât vederea are de suferit. 

Neuropatia optică inflamatorie poate să provoace durere. Când fibrele nervoase se inflamează, nervul optic se poate umfla. Acest simptom apare, de cele mai multe ori, la un singur ochi, însă îi poate afecta pe ambii simultan. 

Pierderea vederii în neuropatia optica inflamatorie își atinge efectul maxim în câteva zile, și începe să se amelioreze în decurs de patru, până la 12 săptămâni.  

Cauzele și simptomele neuropatiei optice inflamatorii

Pe lângă scleroza multiplă, mai există și alte cauze despre care specialiștii consideră că pot fi asociate cu apariția neuropatiei optice inflamatorii:

  • infecțiile bacteriene, precum boala Lyme;
  • infecții virale, precum rujeolă și oreion;
  • anumite boli autoimune – sarcoidoza, lupus, neuromielită optică;
  • unele substanțe și medicamente precum chinina, antibioticele. 

Neuropatia optică inflamatorie apare destul de rapid, în decursul a câtorva ore, sau zile. Poți observa câteva simptome care pot evidenția inflamația nervului optic, precum:

  • vedere neclară, încețoșată;
  • pierderea capacității de a diferenția culorile, sau o percepție slăbită a culorilor;
  • dificultăți de vedere în lateral;
  • durere când îți miști ochii;
  • dureri de cap, în spatele ochilor;
  • reacție anormală a pupilei în momentul expunerii la lumină puternică;
  • edem papilar;
  • pierderea vederii. 

Unele persoane scapă de aceste simptome, chiar și fără tratament, în câteva săptămâni. Nu toate persoanele care au o inflamație a nervului optic experimentează neapărat probleme de vedere, deoarece este posibil ca nervul optic să se inflameze, fără ca acest lucru să afecteze vederea. 

Există însă și situații în care persoanele afectate de neuropatia optică inflamatorie nu își recapătă în întregime vederea, sau pot avea probleme de vedere nocturnă sau de percepție a culorilor. 

La pacienții cu scleroză multiplă, expunerea la căldură poate provoca simptome de neuropatie optică inflamatorie, de asemenea, ca de exemplu atunci când faci un duș fierbinte, ai febră, etc. 

Diagnostic și tratament pentru lezarea nervului optic

La Ofta Total Sibiu, oftalmologii folosesc mai multe metode de diagnostic pentru inflamația nervului optic. Astfel, este posibil să treci prin:

În ceea ce privește tratamentul pentru neuropatia optică inflamatorie, se recomandă efectuarea de investigații amănunțite pentru a determina cauza. La indicația medicului specialist sunt recomandate analize de sânge, investigații imagistice, în colaborare cu medicul specialist neurolog/infecționist, pentru stabilirea diagnosticului complet. Tratamentul se recomandă în funcție de etiologia bolii și în colaborare cu medicul specialist neurolog dacă e vorba de o afecțiune demielinizantă sau infecționist, dacă lezarea nervului optic are o cauză infecțioasă.

Specialistul ți-ar putea recomanda injecții cu steroizi, care vor reduce inflamația și umflarea. 

  • E necesar să urmezi și tratamentul pentru adevărata sursă a neuropatiei optice inflamatorii, dacă suferi de o altă boală, după cum a fost menționat.
  • Îți mai poate fi recomandată administrarea intravenoasă de imunoglobuline, în special dacă suferi de simptome severe, dar nu poți urma tratamentul cu steroizi, sau nu te-a ajutat. 
  • Vitamina B12: în unele cazuri rare, lezarea nervului optic poate să apară pe fondul unei deficiențe a vitaminei B12, așadar specialistul ți-ar putea prescrie suplimente. 

Nu lăsa problemele nervului optic și neuropatia optică inflamatorie să îți afecteze vederea și calitatea vieții. Fă-ți o programare la Ofta Total Sibiu, pentru un consult de specialitate și pentru cele mai bune opțiuni de tratament.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top