ochelari de vedere, femeie care poarta ochelari de vedere | Ofta Total Sibiu

Ochelari de vedere – când avem nevoie de ei

Când simțim că avem nevoie de ochelari de vedere pentru distanță sau apropiere, aceștia trebuie aleși cu atenție și doar cu prescripția medicului oftalmolog. Dacă lentila nu corespunde cu nevoile noastre 100%, cel mai probabil, ochelarii devin o sursă de dureri de cap și de vedere încețoșată. Fie că urmează să porți ochelari de vedere pentru prima dată sau doar îi schimbi, medicul oftalmolog este acela care știe să-ți spună exact de ce ai nevoie.

Ochelari de vedere. Accesoriu sau necesitate?

Ochelarii de vedere (putand fi si ochelari de soare cu dioptrii) sunt un dispozitiv medical care ne ajută să vedem mai bine. Fie că avem dificultăți cu vederea la distanță sau la apropiere, vedem încețoșat sau văzul este însoțit de  durere de cap, ochelarii au rolul să corecteze acuitatea vizuală, deci sunt o necesitate.

Astăzi, ochelarii sunt formați din lentile, cele care corectează problemele de refracție, și rame, cele care susțin lentilele. Însă, nu întotdeauna lucrurile au stat așa. Oamenii au avut probleme de vedere și înaintea inventării tehnicii medicale, optometrului sau a specializării de oftalmologie. În trecut, oamenii își ajutau vederea cu sfere sau bucăți de sticlă, care au evoluat până la celebrul monoclu din secolul al XIX-lea. Prima pereche de ochelari, similară cu cea pe care o cunoaștem astăzi, este considerată a fi cea inventată în secolul al XIII-lea în Italia. Aceasta este descrisă sub forma a două lupe mici, înconjurate de os, metal sau lemn și susținute la purtare de puntea nasului.

 Când avem nevoie de ochelari de vedere?

Avem nevoie de ochelari atunci când „nu mai vedem bine”. Ce înseamnă acest lucru de fapt, este stabilit în termeni medicali de către medicul oftalmolog care face consultul și evaluarea acuității vizuale a pacientului.

Viciile de refracție, cum sunt numite în termeni medicali, se întâmplă atunci când razele luminoase, după ce străbat ochiul, nu se focalizează corect pe retină. Viciile sau problemele pot fi:

  • Miopia. Imaginea unui obiect nu ajunge pe retină, pentru că ochiul este prea lung  și imaginea se formează în fața retinei.. Este afectată vederea la distanță..
  • Hipermetropia. Imaginea unui obiect se proiectează în spatele retinei, ochiul fiind prea scurt. Afectează vederea la distanță și la apropiere.
  • Asigmatismul. Razele de lumină se focalizează în mai multe puncte, ceea ce duce la confundarea obiectelor vizualizate. Spre exemplu, încurcarea literelor sau a cifrelor.
  • Presbiopia. Presupune scăderea treptată a vederii, datorată scăderii elasticității cristalinului odata cu înaintarea în vârstă. Afectează vederea de aproape.

Simptome care indică nevoia de a purta ochelari de vedere

Problemele de vedere enumerate mai sus își pot face simțită prezența prin simptome precum:

  • Durere de cap
  • Amețeala
  • Lăcrimare
  • Înroșirea ochilor și senzația de usturime
  • Dificultăți de citire
  • Dificultăți de vedere la distanță

Dacă experimentezi unul sau mai multe simptome, este recomandat să mergi la un consult oftalmologic cât mai curând. Cel mai probabil ai nevoie de ochelari de vedere sau ai nevoie să-ți schimbi lentilele.

Medicul oftalmolog poate să îți dea prescripția corectă de lentile pentru ochii tăi!

Avantajele ochelarilor de vedere

  • Sunt simplu de îngrijit. Fie vin la pachet cu instrumente de curățare, fie este suficient să cureți lentila cu lavete și soluții destinate îngrijirii ochelarilor.
  • Îți poți alege rame la modă sau care îți avantajează forma feței, pentru a aduce un avantaj estetic complementar.
  • Îți protejează ochii de praf și alte noxe reducând riscul de iritare.
  • Pe termen lung, reprezintă o investiție bună.

Dioptria corectă de care ai nevoie pentru lentile este stabilită doar de medicul oftalmolog, în urma consultului. Referința standard pentru o vedere corectă este 20/20. Medicul va ține cont de particularitățile tale vizuale și anatomice oculare, când îți va stabili dioptria.

Este important să mergi la un consult oftalmologic din doi în doi ani, dacă nu porți ochelari și anual în cazul în care folosești deja. Persoanele care folosesc ochelari nu ar trebui să se bazeze pe aceeași prescripție mai mulți ani la rând și nici să-și schimbe singuri dioptriile.

Ai grijă de vederea ta ca de ochii din cap. Vino la un consult oftalmologic și află cât de bine vezi!

Scroll to Top