Operatie de cataracta, Ofta Total Sibiu

Operația de cataractă

Cataracta este o afecțiune oculară care determină scăderea acuității vizuale în mod progresiv, în urma pierderii transparenței cristalinului. Cataracta este considerată principala cauză a pierderii vederii, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Din fericire, această problemă de vedere poate fi corectată cu ajutorul operației de cataractă corectează problemele de vedere.

Chiar dacă afectează în special persoanele în vârstă, cataracta apare și la copii. Aceştia fie se nasc (congenitală) cu aceasta afecţiune oftalmologică, fie o dezvolta (dobândită), ca urmare a unei leziuni oculare sau ca urmare a unei inflamației sau a altor boli, cum ar fi glaucomul și diabetul. 

Ce înseamnă să ai cataractă?

Cataracta presupune o slăbire progresivă a vederii datorită pierderii transparenței cristalinului şi se poate forma pe oricare dintre cele 3 straturi ale lentilei: capsulă, cortex sau nucleu. Poate afecta doar un ochi sau ambii ochi. În stadii avansate, netratată, poate avea complicații grave, inclusiv pierderea vederii.

Simptomele cataractei

Pe lângă slăbirea progresivă a vederii, simptomele cataractei pot fi:

 • Vedere neclară;
 • Dificultate la vedere nocturnă;
 • Fotosensibilitate – intoleranță la lumină (natural sau artificială, inclusiv a farurilor din trafic)
 • Modificări frecvente de dioptrie, la prescrierea ochelarilor de vedere;
 • Vedere dublă.

Când este recomandată operația de cataractă?

Pentru persoanele în vârstă, operația de cataractă este recomandată atunci când acestea nu își mai pot desfășura activitățile de zi cu zi în mod normal și este stabilită împreună cu pacienții în funcție de disponibilitatea lor.

Pentru cazurile de urgență (cataractă intumescentă, hipermatură, traumatică) trebuie intervenit cât mai rapid.

control oftalmologic operatia de cataracta la clinica ofta total sibiu oftalmologie sibiu dr stanila

„Recomandăm pacienților să vină la un consult oftalmologic de specialitate imediat ce sesizează dificultăţi de vedere. Cataracta depistată la timp este mai ușor de tratat, iar timpul de recuperare este mai mic pentru pacient. Cu cât cataracta este mai avansată, cu atât intervenția chirurgicală, operația de cataractă, este mai dificilă și perioada de recuperare prelungită.”

Prof. Univ. Dr. Adriana Stănilă
Fondator Clinica Ofta Total

Parcursul pacientului la clinica Ofta Total

În cadrul clinicii OftaTotal, pacientul care are nevoie de o operație de cataractă beneficiază de o examinare oftalmologică completă. Trebuie doar să vă programați la un consult. De restul se ocupă echipa noastră de medici oftalmologi. Pașii de urmat în clinica OftaTotal, atunci când aveți nevoie de o operație de catarcată, sunt:

 • Programare consult
 • În timpul consultului, dacă medicul constată opacifierea cristalinului (cataractă), acesta recomandă intervenția chirurgicală.
 • Pacientul decide când și dacă vrea să facă operația. Dacă nu se decide pe moment, poate să revină peste câteva luni.

Dacă pacientul este hotărât să facă operația de cataractă, se fac investigațiile necesare:

 • Biometrie;
 • Pahimetrie;
 • Ecografie;
 • OCT macula sau nerv optic.

Operația de cataractă este programată în termen de cel mult 2 săptămâni după realizarea investigațiilor, în funcție de opțiunea pacientului. Medicul discută și stabilește alături de pacient ce tip de implant este necesar:

Operația de cataractă în 10 pași simpli

În clinica Ofta Total, pacienții sunt programați pe ore pentru operația de cataractă ca să evităm aglomerația.

 1. La venire, se înregistrează pacientul, se completează fișa medicală, se administrează picături cu antibiotic și anestezic, antalgic și sedativ la aprecierea pacientului. Anestezia este cu picături, topică.
 2. Pacientul este pregătit – echipat –  pentru o intervenție în regim ambulatoriu
 3. Pacientul este condus în compartimentul preoperator unde i se administrează picături cu antibiotic, anestezic local, performant.
 4. Se dezinfectează zona oculară și perioculară cu șervețele oculare de unică folosință și cu betadină.
 5. Pacientul este condus în sala de operație.
 6. În cazul în care pacientul a optat pentru FLACS se face procedura laser femtosecunde care efectuează inciziile corneene, capsulorexisul circular, continuu și centrat (CCC) și fragmentarea nucleului cristalinian. Pe masa de operație se aplică betadină în zona oculară și perioculară şi picături cu betadină diluată 50% pe suprafața oculară. Se aplică câmpul operator de unică folosință. Se face extracția cristalinului, nucleului, prin facoemulsificare cu aparatul Centurion.
 7. Operația de cataractă durează în jur de 10 minute, cu pregătire și întoarcere la salonul post-operator în aproximativ 20-25 minute.
 8. Se aplică pansament pentru 24 ore.
 9. Se efectuează un control a doua zi și la 7-14 zile obligatoriu, inclus în costul operației.
 10. La 4-6 săptămâni de la operația de cataractă, pacientul se reprogramează pentru refractometrie, evaluarea AV și eventual prescriere de ochelari.

Operația de cataractă se face cu un aparat de facoemulsificare de ultima generaţie, care dă un plus de siguranţă

La clinica OftaTotal din Sibiu, operația de cataractă se efectuează cu laserul în femtosecunde LensX vă oferim în premieră în Sibiu operaţia pentru cataractă, fără bisturiu, intervenția fiind de înaltă precizie şi în siguranţă prin folosirea celei mai moderne tehnologii computerizate la nivel mondial.

Alege Ofta Total pentru operația ta de cataractă!

 • Clinica Ofta Total are o experiență de 7 ani în tratarea afecțiunilor oftalmologice
 • Adriana Stănilă, fondatoare clinicii Ofta Total are o experiență de peste 30 de ani în chirurgia cataractei
 • Realizăm 700 – 750 de operații de cataractă pe an
 • Avem aparatură de ultimă generație, specifică intervenției chirurgicale pentru cataractă
 • Toate etapele, consult, investigații și intervenția chirurgicală, au loc în clinica Ofta Total
 • Anestezie locală, topică, cu picături
 • Intervenție rapidă, în aproximativ 10 minute
 • Procedură chirurgicală la standarde internaționale, FLACS

Dacă aveți simptome de cataractă și doriți o evaluare și o programare pentru operație de cataractă, vă puteți face o programare în clinică.

Scroll to Top