Operatia de Glaucom
Despre Operatia de Glaucom
Atunci când vorbim despre glaucom, ar trebui să știm faptul că discutăm despre o serie de afecțiuni oftalmologice care afectează nervul optic. În cele mai comune forme ale acestor boli, există riscul ca persoanele afectate să își piardă vederea. Pentru a evita această situație, este recomandată o intervenție chirurgicală sau cu laser.
În general, tratamentele laser sunt mai frecvent recomandate decât procedurile chirurgicale care presupun realizarea unor incizii la nivelul ochilor. În timpul procedurilor laser, un fascicul de lumină focalizat este folosit pentru a repara sistemul de drenaj al ochiului (rețeaua trabeculară) și a permite normalizarea fluxului de lichid în ochi.
Tipuri de proceduri laser
În funcție de tipul de glaucom diagnosticat și gradul de afectare al vederii, un medic oftalmolog poate recomanda una dintre următoarele proceduri laser:
Iridotomia laser pentru glaucom cu unghi închis
Iridotomia laser este o procedură care este recomandată pentru a preveni sau a trata, acolo unde este cazul, glaucomul cu unghi închis. Această afecțiune cauzează obstrucția totală sau parțială a țesuturilor care permit drenajul umoarei apoase prin blocarea unghiului camerei anterioare, regiunea oculară unde irisul întâlnește corneea.
Principiul intervenției constă în realizarea unor orificii perforante în iris (două pentru fiecare ochi), prin care să se dreneze umoarea apoasă în situațiile de închidere a unghiului ochiului, prevenind astfel blocajul umoarei apoase în ochi, cu creșterea bruscă și foarte mare a tensiunii oculare. Intervenția se realizează sub anestezie locală cu picături, într-o singură ședință, cu durată de aproximativ 10 minute, prin intermediul unei lentile speciale care se așează pe ochi, și prin care va pătrunde lumina Laser. Intervenția nu determină restricții în viața de zi cu zi, pacientul putându-și relua activitatea normală aproape imediat, dar va avea un tratament cu picături timp de două săptămâni. În general, procedura este aproape lipsită de durere.
În timpul procedurii, este posibilă resimțirea unui disconfort sau a unei senzații asemănătoare cu o înțepătură. În plus, atunci când este activat, laserul produce un zgomot specific, ceea ce poate fi uneori perceput neplăcut.
Trabeculoplastia selectivă laser în glaucomul cu unghi deschis
Această procedură este recomandată atunci când tratamentele medicamentoase nu scad în mod semnificativ presiunea din interiorul ochiului sau provoacă efecte secundare cu potențial periculos asupra suprafeței oculare sau pacientul nu este compliant.
Energia fasciculului laser este direcționată către țesuturile care realizează drenajul umoarei apoase din interiorul ochiului. Astfel, începe un proces chimic și biologic la nivelul țesutului vizat care asigură o mai bună eliminare a fluidului în afara ochiului, ceea ce scade presiunea intraoculară.
Acest tip de laser emite un nivel redus de energie și din această cauză este absorbit doar de țesutul pigmentar al ochiului. Din această cauză, trabeculoplastia limitează numărul de cicatrici produse.
Principiul intervenției constă în aplicarea unor spoturi Laser pe trabecul (zona pe unde se drenează umoarea apoasă din ochi), lărgind spațiile trabeculare, permițând astfel eliminarea mai ușoară a umoarei apoase din ochi, cu scăderea consecutivă a presiunii intraoculare. Se realizează în una sau două ședințe per ochi, sub anestezie cu picături și printr-o lentilă specială, iar efectul maxim se obține cam la două luni postoperator.
Ciclofotocoagularea transsclerală cu laserul Cyclo G6
Ciclofotocoagularea transsclerală este recomandată pentru pacienții cu glaucom pentru a reduce secreția de umoare apoasă. În acest fel este determinată o scădere a presiunii din interiorul ochiului.
Laserul Cyclo G6 acționează în mod țintit asupra corpului ciliar pentru a obține scăderea tensiunii intraoculare. În funcție de gravitatea glaucomului pot fi necesare una sau mai multe ședințe cu acest laser. Folosirea acestui laser are un efect minim asupra ochiului, nu necesită realizarea unei incizii sau folosirea unui implant.
Iridex Cyclo G6 MicroPulse este un laser infraroșu cu lungimea de undă 810nm, micropulsat. Acesta este eficient ca primă linie de tratament sau în orice stadiu al majorității tipurilor de glaucom. Tratamentul este non-invaziv, non-distructiv și poate fi repetat de câte ori este necesar astfel încât pacientul cu glaucom să reducă și mai mult riscurile acestei boli.
Acest aparat livrează energia laser în pulsuri scurte. Acest lucru permite țesutului timpul necesar răcirii. Rezultatele excelente ale acestei tehnologii moderne, laserul Cyclo G6 și sonda Micropulse P3, sunt recunoscute la nivel mondial.
Tipurile de glaucom care pot fi tratate cu ajutorul laserului Cyclo G6 de la Iridex se numără:
- glaucomul congenital;
- glaucomul cu unghi deschis;
- glaucomul pigmentar;
- glaucomul indus de folosirea corticosteroizilor;
- alte forme de glaucom secundar.
Studiile clinice au demonstrat că nu există riscul complicațiilor precum hipotonie sau edem macular în urma folosirii laserului Cyclo G6. Procedura se realizează sub anestezie locală. Unii pacienți pot simți un ușor disconfort în timpul și după procedură.
În ce condiții se recomandă cele trei tipuri de intervenție?
Medicul oftalmolog poate recomanda tratamentul cu laser atunci când presiunea exercitată de către umoarea apoasă este periculoasă pentru țesuturile ochiului, în special nervul optic.
Tratamentele laser pot fi o formă de prevenție împotriva problemelor de vedere care pot fi cauzate de către glaucom. De asemenea, laserul poate fi folosit în paralel cu picăturile de ochi, pentru a asigura scăderea presiunii din interiorul ochiului.
Riscuri, beneficii și complicații
Tratamentele laser pentru glaucom au beneficiul principal de a reduce presiunea intraoculară, evitând în acest fel daunele suferite de către nervul optic și problemele de vedere sau pierderea totală a acestui simț. Tratamentele laser sunt minim invazive și repetitive. Perioada în care presiunea exercitată de lichidul din interior asupra structurilor ochiului variază în funcție de factori precum:
- Tipul de glaucom diagnosticat;
- Tipul de tratament laser folosit;
- Vârsta pacienților.
La fel ca orice altă procedură medicală, realizarea unei operații laser de glaucom aduce cu sine o serie de riscuri și complicații. Acestea pot varia în intensitate dar, în general, folosirea laserelor oferă rezultate bune și pacienții își pot relua activitățile de zi cu zi la scurt timp după intervenție.
Atunci când apar, riscurile și complicațiile pot include:
- Roșeață, sensibilitate la lumină și disconfort pentru câteva zile după procedură;
- Creștere de scurtă durată a presiunii intraoculare;
- Încețoșarea temporară a vederii;
- Inflamație de scurtă durată;
- Halouri sau imagini aberante, în cazuri rare.
Pregătire pre-operatorie
Primul pas către realizarea unei operații laser de glaucom este reprezentat de diagnosticarea acestei afecțiuni. În general, acest lucru are loc în timpul controalelor de rutină, adesea înainte de a observa primele simptome. Pentru a stabili gravitatea glaucomului și riscul care îl ridică pentru integritatea nervului optic, medicul oftalmolog poate recomanda realizarea unor investigații suplimentare.
După stabilirea diagnosticului oftalmologul poate prescrie folosirea picăturilor de ochi. Dacă acestea nu oferă rezultatele dorite sau dacă presiunea intraoculară atinge un nivel periculos, specialistul poate recomanda realizarea unui tratament laser.
În acest punct, urmează o discuție între medicul oftalmolog și pacient legată de:
- Tipul de tratament laser care urmează să fie realizat;
- Modul în care se va desfășura procedura;
- Beneficiile și riscurile tratamentului;
- Modul în care pacientul trebuie să se pregătească înaintea intervenției;
- Așteptările pacientului legate de tratamentul laser care urmează să fie folosit.
Cât durează recuperarea și ce presupune?
Majoritatea pacienților pot reveni la activitățile zilnice în ziua următoare tratamentului cu laser. Imediat după tratament, ochiul operat poate fi iritat și vederea poate fi neclară. Din această cauză, este recomandată prezența unui însoțitor care să asigure întoarcerea acasă în siguranță.
În general, sunt necesare între trei și șase săptămâni pentru o recuperare completă după ce a avut loc un tratament laser pentru glaucom. Specialistul care a realizat intervenția va stabili o serie de controale regulate și va oferi o serie de sfaturi legate de:
- Protejarea ochilor de atingeri sau contactul cu diferite obiecte sau substanțe;
- Evitarea efortului intens pentru o anumită perioadă;
- Folosirea picăturilor și medicamentelor orale prescrise.
Operație glaucom preț
Prețul mediu al operației de glaucom variază în funcție de tipul procedurii efectuate. Tratamentele laser tind să fie mai puțin costisitoare, față de operația de glaucom. Procedurile cu laser pot fi efectuate în cabinetul oftalmologului sau la un centru chirurgical ambulator, reducând în acest fel costurile asociate.
La Ofta Total, pentru tratament laser sau operație glaucom, prețul este calculat în funcție de tipul de tratament recomandat:
- Iridotomia laser pentru glaucomul cu unghi închis: 200 lei/ochi.
- Trabeculoplastia selectivă laser în glaucomul cu unghi deschis: 800 lei/ochi/ședință.
- Ciclofotocoagulare transsclerală cu laserul Cyclo G6: 1000 lei ochi/ședință.
Cum trebuie să se pregătească pacientul și la ce să se aștepte?
Pentru a asigura desfășurarea operației în cele mai bune condiții este indicat ca pacientul să respecte o serie de indicații:
Înainte de operație:
- Programarea unui examen oftalmologic complet înainte cu 3-4 zile de operație;
- Stabilirea unui însoțitor care să însoțească pacientul timp de 24 de ore după intervenție;
- Evitarea consumului de alcool cu 48 de ore înainte de realizarea tratamentului laser.
În ziua operației:
- Folosirea medicamentelor și picăturilor de ochi în modul în care au fost prescrise;
- Renunțarea la lentilele de contact;
- Evitarea folosirii machiajului sau cremelor de față;
- Consumul de alimente ușor digerabile și evitarea unor mese bogate în grăsimi.
Servicii performante cu aparatura de ultima generatie
Programeaza-te la un consult
Afectiunile oftalmologice nu sunt chestiuni de amanat deoarece vederea este cel mai dezvoltat simt omenesc. Apeleaza-ne acum pentru a te programa la un consult. Pentru alte informatii sau pentru a interactiona cu noi, ne puteti gasi si pe Facebook.