Pinguecula pe conjunctivă

Pinguecula sau degradarea fibrelor de colagen de la nivelul ochilor

Pinguecula (pată galbenă pe ochi) este o creștere benignă respectiv necanceroasă care se dezvoltă la nivelul ochilor. Apare pe conjunctivă, stratul subțire de țesut care acoperă partea albă a ochiului. Pinguecula poate să apară la orice vârstă, dar este întâlnită cu precădere la persoanele în vârstă, fiind cauzată de o deteriorare a fibrelor de colagen. 

Ce este pinguecula? 

Pinguecula este o excrescență de culoare gălbuie de pe conjunctivă, de obicei adiacentă graniței unde partea colorată a ochiului se întâlnește cu partea albă a ochiului, în unghiul intern. De obicei apare pe partea mai aproape de nas, poate fi prezentă la ambii ochi și este permanentă. Deși este inofensivă, în unele cazuri poate provoca iritație sau înroșire la nivelul ochilor

Simptome și cauze pentru pinguecula 

  • Creștere gălbuie pe conjunctivă ( aspect de pată galbenă pe ochi)
  • Poate provoca roșeață, iritație și o modificare a aspectului ochiului
  • Poate fi prezentă la un ochi sau ambii

Pinguecula apare atunci când țesutul din conjunctivită suferă o modificare, asociată cu lipsa de colagen. Apare astfel o denivelare, o excrescență, care conține grăsimi și calciu. Lipsa de colagen de la nivelul ochilor este la rândul său asociată cu expunerea în exces la razele ultraviolete, la praf, vânt și alte noxe

Cum se tratează o pinguecula?

De obicei, nu este nevoie de niciun tratament pentru pinguecula decât dacă provoacă disconfort. Dacă ochiul vă doare, medicul dumneavoastră vă poate administra un colir sau unguent pentru ochi pentru a ameliora roșeața și iritația.

Puteți discuta cu medicul dumneavoastră despre extirparea chirurgicală a excrescenței dacă aspectul acesteia vă deranjează. Intervenția chirurgicală este luată în considerare atunci când pinguecula:

  • crește și devine proeminentă, hiperemică, dureroasă 
  • provoacă disconfort la portul lentilelor de contact
  • este în mod constant inflamată, chiar și după ce aplicați picături pentru ochi sau unguente.

Apariția pingueculei poate fi prevenită prin protejarea ochilor cu ochelari de soare când sunt raze puternice, dar și în cazul vântului puternic sau când sunteți într-un mediu uscat. De asemenea, controlul anual de rutină oftalmologic poate preveni, depista, trata precoce această excrescență  cu aspect de pată galbenă pe ochi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top