Pleoapă umflată, tratament la Ofta Total

Pleoapa umflată: din ce cauze apare?

Cu siguranță că ai pățit și tu, măcar o dată, să ți se umfle o pleoapă, fără să știi ce a determinat apariția problemei. Specialiștii Ofta Total îți arată care sunt principalele cauze ale pleoapelor umflate.

De ce apare pleoapa umflată?

O pleoapă umflată poate să apară din cauza acumulării de lichid sau a unei inflamații, la nivelul țesutului conjunctiv al ochiului. Umflarea pleoapei se poate produce atât la pleoapa superioară, cât și la cea inferioară, și poate fi însoțită de durere, însă nu în toate cazurile. 

Cel mai adesea, poți găsi un remediu acasă pentru pleoapa umflată, dar sunt situații în care ai putea să ai nevoie de un oftalmolog. Pleoapa umflată poate să fie semnul unei probleme de sănătate mai grave a ochilor, care ar conduce la pierderea vederii.  

Simptome

Nu este complicat să recunoști pleoapa umflată. Dincolo de aspectul evident, umflarea, mai pot să apară semne și simptome precum: iritație la nivelul ochiului, mâncărimi, înroșirea ochiului și a pleoapei, inflamația conjunctivei, sensibilitate crescută la lumină, lăcrimare excesivă, durere și probleme de vedere, în unele cazuri. 

Cauze frecvente ale umflării pleoapei

Printre cele mai întâlnite motive ale apariției pleoapelor umflate se numără:

  • alergiile
  • diferiți agenți iritanți
  • corpi straini oculari, eroziuni ale suprafeței oculare
  • o mușcătură de insectă
  • retenția de lichide
  • arsurile solare, chimice
  • traumatismele 
  • lipsa somnului.

Afecțiuni oftalmologice în care apare pleoapa umflată

Dincolo de factorii menționați anterior, mai există și anumite probleme de sănătate oculară, în care poate să apară drept simptom, printre altele, și pleoapa umflată. 

Blefarita

Aceasta este una dintre infecțiile frecvente ale marginilor pleoapelor, care se caracterizează prin formarea unor cruste la marginea pleoapelor și poate apărea pleoapa umflată. Blefarita poate fi de mai multe feluri, recidivează adesea, este dificil de tratat, de aceea, pentru un diagnostic corect, este important să apelezi la un oftalmolog. 

Ulciorul sau orjeletul

Aceasta poate să apară atât la pleoapa superioară, cât și la cea inferioară, prezentându-se ca o formațiune de câțiva mm și o congestie a pleoapei, însoțite de lăcrimare, umflarea pleoapei și chiar de durere locală. 

Conjunctivită

Această problemă înseamnă inflamația conjunctivei ochiului. Pe lângă umflarea pleoapei, în conjunctivită mai apar și senzația de corp străin, lacrimare, usturime, prurit, fotofobie. Conjunctivitele sunt de mai multe tipuri, virale, bacteriene, alergice și inflamatorii, de aceea este important să mergi la medic, pentru un diagnostic și un tratament adecvate.

Chalazionul 

Apare ca urmare a inflamației a unor glande sebacee din pleoapă și se manifestă prin apariția unor mici chisturi benigne, însoțite de căldură și roșeață locală. 

Viciile de refracție pot fi cauza episoadelor repetate de blefarite si chalazion, de aceea este important consultul de către un medic oftalmolog, pentru că adesea, în spatele acestor tulburări pot exista anumite afecțiuni oculare.

Pe lângă aceste cauze frecvente, mai există și alte probleme de sănătate pe fondul cărora poate să apară pleoapa umflată, pe care le enumerăm succint: ectropionul, dacriocistita, sinuzita, angioedeomul, șocul anafilactic, hipertiroidismul. 

Cum ameliorezi simptomele

Recomandăm ca, atunci când observi umflarea pleoapei și alte simptome dintre cele descrise, să încerci să menții o igienă adecvată a zonei afectate, folosindu-te de un prosop curat. 

Poți chiar aplica niște comprese curate pe pleoape, de două ori pe zi. 

Este important să eviți produsele de machiaj, în perioada în care ai pleoapa umflată, și să dormi suficient. 

Problemele de sănătate oculară nu trebuie lăsate să avanseze, oricât de banale ar părea. Mai presus de orice, fă-ți o programare la medicul oftalmolog, la Ofta Total Sibiu.

1 thought on “Pleoapa umflată: din ce cauze apare?”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top