Prezbitismul reprezintă pierderea treptată a capacității ochilor de a vedea clar obiectele aflate în apropiere. În prezbitism, cristalinul își pierde din elasticitate, iar puterea de acomodare a ochiului devine tot mai redusă.
Ce este prezbitismul?
Înainte să afli ce este prezbitismul, este important să știi câteva lucruri despre anatomia ochiului. Corneea și cristalinul joacă rolurile de bază în formarea unei imagini. Ambele structuri refractă lumina care intră în ochi, pentru a focaliza imaginea pe retină.
Cristalinul, spre deosebire de cornee, este oarecum flexibil și își poate modifica forma cu ajutorul unor mușchi. Când privești la distanță, mușchii respectivi se relaxează. Când privești ceva apropiat, mușchii se contractă, permițând cristalinului să se curbeze și să își schimbe puterea de focalizare.
Prezbitismul poate afecta, mai devreme sau mai târziu, pe oricine, dat fiind că mușchii responsabili să controleze forma cristalinului slăbesc tot mai mult odată cu trecerea anilor. Prezbitismul este un fenomen adesea asociat cu procesul de îmbătrânire, care începe să se facă simțit după vârsta de 40-45 de ani, uneori chiar mai devreme, în funcție de refracția anterioară.
Această problemă oculară, care nu ar trebui privită neapărat ca o boală, se înrăutățește progresiv, până în jurul vârstei de 65 de ani.
Simptomele prezbitismului
Ai putea conștientiza că ai prezbitism atunci când începi să simți nevoia de a ține cărțile și ziarele la o distanță mai mare de ochi, ca să le poți citi.
Alte simptome sunt:
- vedere încețoșată
- senzație de arsură oculară
- oboseală oculară
- dureri de cap.
De cele mai multe ori, simptome sunt mai intense atunci când ești obosit sau când te afli într-o zonă cu iluminare slabă.
Diagnostic și tratament
Îți recomandăm să mergi la un oftalmolog dacă vederea încețoșată de aproape te împiedică să citești, să lucrezi și să îți desfășori activitățile normale. Doar medicul specialist poate să pună diagnosticul de prezbitism și te poate sfătui cu privire la opțiunile de tratament.
Mergi de urgență la medic atunci dacă:
- suferi o pierdere bruscă a vederii la un ochi, însoțită sau nu de durere;
- brusc, experimentezi vedere neclară;
- vezi pete negre sau halouri în jurul luminilor;
- ai vedere dublă.
Un examen oftalmologic de bază poate confirma prezbitismul. În ceea ce privește tratamentul, prezbitismul poate fi corectat cu ajutorul ochelarilor sau al lentilelor de contact. De asemenea, poți lua în considerare o intervenție chirurgicală.
Te-ai regăsit în acest articol? Dacă ai simptome de prezbitism, nu ezita să îți faci un consult de specialitate. Fă-ți o programare la Ofta Total și vino să aflăm dacă te putem ajuta să vezi mai clar.