rame-ochelari-înșirate-pe-masă

Rame ochelari – cum le alegi pe cele potrivite?

De-a lungul timpului, ochelarii de vedere și-au depășit condiția de dispozitive de protejare și corectare a vederii. În prezent, aceștia reprezintă un accesoriu important, care trebuie ales cu grijă. Dacă alegerea lentilelor este făcută de către optometrist pe baza nevoilor tale medicale, alegerea unor rame de ochelari ține de tine și gusturile tale.

Atunci când ești în căutarea unor rame de ochelari (de vedere, de soare, sau de soare cu dioptrii) trebuie să iei în calcul o gamă largă de factori. Printre aceștia se numără motivul pentru care folosești ochelari de vedere, activitățile pe care le vei realiza purtând acei ochelari, forma feței sau tonul pielii. Dacă ne gândim bine, ochelarul, prin rama care susține lentila care corectează vederea este poate cea mai de preț bijuterie pe care o purtăm.  De ce? Pentru că o purtăm tot timpul și este văzută imediat de cei din jur. Este un motiv serios să alegem ceva de calitate care să ni se potrivească.

Rame ochelari – ce sunt și cum ajută?

Trebuie subliniat faptul că atunci când vorbim despre ramele de ochelari vorbim despre faptul că rolul acestora este acela de a susține lentilele. De asemenea, ramele trebuie să faciliteze amplasarea acestora în fața ochilor și din această cauză se vor afla mereu în atenția celor din jur.

În ceea ce privește utilitatea lor, aceasta nu este doar una de natură practică, ajutând la plasarea lentilelor în fața ochilor. Ramele de ochelari au, de asemenea, și o utilitate estetică, fiind o modalitate de a ieși în evidență pentru unele persoane.

Rame ochelari – materiale folosite 

Folosirea a diferite materiale pentru rame îți oferă posibilitatea de a-ți adapta ochelarii de vedere stilului vestimentar și condițiilor în care îți desfășori activitatea de zi cu zi. O gamă largă de materiale oferă posibilitatea de a opta pentru diferite culori, forme sau puncte de rezistență.

Materialele folosite pentru ramele de ochelari dictează forma pe care ochelarii o vor avea și felul în care te vei adapta la purtarea ochelarilor. Există o gamă largă de materiale care pot fi folosite, printre care:

Rame din plastic

Versatilitatea plasticului face ca ramele ochelarilor să poate fi produse într-o varietate mare de forme, culori, modele și texturi. Un avantaj semnificativ al acestui material este reprezentat de greutatea redusă, care nu sacrifică aspecte precum confortul sau rezistența ochelarilor.

Rame din acetat

Aceste rame sunt recunoscute pentru durabilitatea lor și pentru aspect. Acetatul permite simularea unor texturi diferite, precum cea a lemnului, pentru a oferi un aspect natural, dar în pas cu ultimele tendințe.

Rame din lemn

Lemnul este un material popular pentru o gamă largă de produse de uz comun. În cazul ramelor de ochelari din lemn, materialul este folosit pentru textura și culorile sale, oferite de către diferitele esențe de lemn disponibile.

Rame din metal

Metalul este cel mai popular material folosit pentru ochelarii de vedere. Aceștia sunt rezistenți și pot avea diferite forme și modele și din această cauză pot fi aleși de către un număr mare de persoane indiferent de vârstă, stil vestimentar sau domeniul în care activează.

De ce ai putea avea nevoie de ochelari de vedere?

În mod obișnuit, ochelarii sunt asociați cu problemele de vedere. Cu toate aceste, purtarea unor ochelari de vedere este recomandată și pentru protejarea ochilor. Lumina albastră produsă de ecrane poate duce la probleme precum vedere neclară sau ochi uscați sau iritați.

Printre cele mai comune probleme pentru care ochelarii sunt prescriși se numără:

Pentru a identifica potențialele probleme de vedere pentru care ai putea avea nevoie de ochelari, sunt recomandate controalele oftalmologice regulate. Este recomandat să te adresezi unui specialist și atunci când observi următoarele simptome:

  • Vedere neclară;
  • Vedere dublă;
  • Prezența unei „aure” în jurul obiectelor la care te uiți;
  • Oboseala ochilor;
  • Iritații la nivelul ochilor.

Rame de ochelari – cum le alegi pe cele mai potrivite?

Dacă te afli în căutarea unor rame pentru ochelari trebuie să iei în calcul o serie de aspecte precum:

Forma feței

În general, pentru alegerea unor rame este recomandată luarea în calcul a formei și trăsăturilor feței. În acest fel, o nouă pereche de ochelari se va armoniza cu fața și nu va atrage atenția asupra ta într-un mod negativ. 

Există cinci tipuri de formă a feței care necesită rame specifice de ochelari:

  • Pătrată;
  • Rotundă;
  • În formă de inimă;
  • Ascuțită;
  • Ovală.

Materialele din care sunt făcute ramele 

Materialele folosite pentru ramele de ochelari influențează greutatea generală a ochelarilor, forma și culoarea acestora. De asemenea, materialele influențează gradul de confort resimțit la purtarea ochelarilor. 

Contextul în care vei folosi ochelarii

Alegerea unor rame de ochelari trebuie făcută luând în calcul și aspecte precum rezistența și elasticitatea materialelor. Aceste două caracteristici sunt importante mai ales în mediile profesionale periculoase.

Prețul ochelarilor

Costurile unei perechi de ochelari variază în funcție de lentilele folosite, manopera și prețul ramelor de ochelari. 

Scroll to Top