Retinopatie diabetică, ochi cu vase se sange sparte, inrosite | Ofta Total Sibiu

Ce este retinopatia diabetică și cum poate fi tratată

Diabetul este o afecțiune ale cărei complicații includ o gamă largă de afecțiuni, acestea contribuind la scăderea calității vieții. O astfel de complicație este reprezentată de către retinopatia diabetică, în cazul căreia nivelul ridicat de zahăr afectează vasele de sânge din retină.

Ce este retinopatia diabetică?

Retinopatia diabetică este o complicație a diabetului de tipul 1 sau 2, caz în care nivelul de zahăr din sânge produce leziuni la nivelul vaselor de sânge din retină. În unele cazuri, pot să apară vase de sânge sparte la ochi, cu risc major de orbire.

În stagiile inițiale, retinopatia diabetică poate trece neobservată din cauza faptului că nu prezintă simptome evidente. În timp, netratată, dacă apare un vas de sânge spart la ochi, poate avea complicații grave.

Nivelul de zahăr din sânge joacă un rol important în apariția și evoluția acestei afecțiuni, astfel că apariția timpurie a diabetului și glicemia scăpată de sub control cresc șansele ca vederea să fie afectată de retinopatia diabetică.

În ceea ce privește evoluția sa, retinopatia diabetică prezintă două etape principale:

Retinopatia diabetică neproliferativă

În această etapă, vasele mici de sânge se dilată, se sparg, ceea ce duce la o îngroșarea și umflarea retinei. Un vas de sânge spart la ochi este cel mai frecvent motiv pentru care persoanele care suferă de diabet își pierd vederea.

Retinopatia diabetică proliferativă

Acesta este stadiul mai avansat al retinopatiei diabetice. Are loc atunci când în retină încep să se dezvolte vase de sânge noi. Acest proces este numit neovascularizație. Noile vase de sânge sunt extrem de fragile, iar atunci când se sparg, duc la probleme de vedere parțiale sau chiar totale.

Cauze pentru retinopatia diabetică

Retinopatia diabetică este una dintre complicațiile diabetului și a gestionării precare a acestuia de către pacienți, care fie nu respectă indicațiile legate de schimbarea stilului de viață și medicamentația prescrisă, fie nu sunt conștienți că suferă de diabet.

În timp, un nivel mult prea mare de zahăr în sânge poate duce la blocarea micilor vase de sânge care hrănesc retina, întrerupând aportul de sânge și provocând apariția vaselor de sânge sparte la ochi. Ca urmare, ochiul încearcă să dezvolte noi vase de sânge. Dar aceste noi vase de sânge nu se dezvoltă corect, au un perete subțire, de proastă calitate și se pot sparge cu ușurință.

Factori de risc pentru retinopatie diabetică

Orice persoană afectată de diabetul de tip 1 sau de diabetul de tip 2 poate suferi de retinopatia diabetică. Afectarea vederii până în punctul orbirii este favorizată de factori de risc printre care se numără și:

  • Diabetul de lungă durată
  • Controlul precar al glicemiei
  • Tensiunea arterială crescută
  • Obezitatea
  • Un nivel de colesterol ridicat
  • Sarcina
  • Consumul de tutun sau alcool

Plecând de la cauze și factori de risc asociați cu retinopatia diabetică există o serie de lucruri pe care le poți face pentru a preveni apariția acestei afecțiuni:

  • Monitorizarea nivelului de zahăr din sânge
  • Renunțarea la fumat
  • Controlarea nivelului de colesterol 
  • Ținerea sub control a tensiunii arteriale
  • Efectuarea testului de hemoglobină glicozată

Fii atent și programează un consult oftalmologic atunci când ai diabet și observi semne ale deteriorării vederii, mai ales un vas de sânge spart la ochi.

Retinopatie diabetică : simptome

Poți fi afectat de retinopatia diabetică și să nu știi. Acest lucru se datorează faptului că adesea nu are simptome în stadiile incipiente. Pe măsură ce retinopatia diabetică avansează, vei observa simptome precum:

Diagnostic și tratament pentru retinopatie diabetică

Retinopatia diabetică este diagnosticată cu ajutorul unui examen oftalmologic complet. Pentru acest examen, picăturile plasate în ochi lărgesc (dilată) pupilele pentru a permite medicului să vadă mai bine în interiorul ochilor. Picăturile pot face ca vederea la aproape să se estompeze pentru câteva ore.

În timpul unui examen oftalmologic, specialistul va analiza ochiul pentru a identifica:

  • Vase de sânge anormale (vase de sânge sparte la ochi)
  • Edem, sânge sau depozite de grăsime în retină
  • Formarea unor noi vase de sânge
  • Țesut cicatricial, proliferări ale retinei
  • Dezlipirea retinei
  • Anomalii ale nervului optic.

Tratamentul pentru retinopatia diabetică depinde de stadiul în care aceasta este identificată. Astfel, pentru pacienții care suferă de retinopatia diabetică neproliferativă (care implica vase de sânge sparte la ochi), oftalmologul ar putea chiar să nu prescrie un tratament, dar să supravegheze îndeaproape evoluția afecțiunii prin controlul glicemiei.

În cazul persoanelor care suferă de retinopatia diabetică în primele etape, controlul nivelului de zahăr din sânge poate duce la o încetinire semnificativă a evoluției acestei afecțiuni. Tratamentul medicamentos poate încetini evoluția retinopatiei, iar tratamentul laser trebuie început la momentul oportun. Medicul poate opta pentru: 

Fotocoagulare

Acest tratament cu laser, cunoscut și sub denumirea de tratament focal cu laser, poate opri sau încetini scurgerile de sânge și lichide din ochi. În timpul procedurii, scurgerile din vasele de sânge anormale sunt tratate cu arsuri laser.

Fotocoagularea panretiniană

 În timpul procedurii, zonele retinei mai îndepărtate de macula sunt tratate cu arsuri laser. Arsurile determină micșorarea și cicatrizarea noilor vase de sânge anormale.

Pacienții care suferă de retinopatia diabetică proliferativă se află într-o etapă avansată a retinopatiei, astfel încât intervențiile chirurgicale devin oportune. În acest caz, medicul oftalmolog poate recomanda:

Vitrectomia

Această procedură presupune realizarea unei mici incizii în ochi pentru a îndepărta sângele din mijlocul ochiului, în cazul unui vas de sânge spart la ochi, precum și țesutul cicatricial care afectează retina.

Injectarea de medicamente în ochi

Aceste medicamente, numite inhibitori ai factorului de creștere endotelial vascular, opresc creșterea noilor vase de sânge prin blocarea efectelor semnalelor de creștere pe care organismul le trimite pentru a genera noi vase de sânge.

Dacă ai probleme de vedere, dacă observi un vas de sânge spart la ochi, semn clar de retinopatie diabetică, te așteptăm la clinica Ofta Total, unde specialiștii în oftalmologie sunt pregătiți să aibă grijă de tine!

Scroll to Top