Prezența secreției galbene la ochii copiilor este semnul unei infecții și un motiv foarte bun să programezi fără întârziere o consultație de oftalmologie pentru cel mic. Ochiul fiind o zonă sensibilă, este important ca orice problemă localizată aici să fie diagnosticată și tratată cât mai repede cu putință.
La Spitalul Ofta Total din Sibiu beneficiezi de expertiza unor medici oftalmologi foarte bine pregătiți, coordonați de Prof. Dr. Adriana Stănilă, de consultații efectuate atent și profesionist și de aparatură de ultimă generație pentru investigațiile necesare. La noi, copilul tău va primi îngrijirea de care are nevoie pentru ca ochișorii lui să-și recapete sănătatea în cel mai scurt timp posibil.
Ce sunt secrețiile galbene la ochi
Secreția galbenă la ochii copiilor este o secreție conjunctivală purulentă, care:
- se acumulează în colțurile ochilor sau rămâne blocată în pleoape;
- poate avea o consistență mai apoasă sau, din contră, groasă, vâscoasă;
- poate forma cruste, în special după somn, în formele severe făcând dificilă desfacerea pleoapelor.
În funcție de afecțiunea care o cauzează, aceasta poate fi însoțită de alte simptome, precum durerea oculară.
Afecțiuni care pot cauza secreția galbenă la ochii copiilor
Secreția galbenă la ochii copiilor apare din aceleași motive ca la adulți: o infecție/inflamație localizată la una din părțile componente ale ochiului. Echipa Ofta Total îți detaliază, în cele ce urmează, aceste afecțiuni, tratamentul lor și ce poți face pentru a le preveni.
Conjunctivită
Conjunctivita este o inflamație de natură bacteriană, virală sau alergică a conjunctivei (membrana transparentă care acoperă albul ochiului și interiorul pleoapelor). Forma alergică a bolii dă secreții clare, apoase, însă cea bacteriană și cea virală, ambele înalt contagioase, generează secreții galbene, înroșirea ochilor la copiii sau adulții afectați.
Conjunctivita se manifestă, de regulă, la ambii ochi, iar prezența puroiului nu este singurul simptom. Alte semne specifice sunt înroșirea ochilor, pruritul sau senzația de arsură oculară, senzația de corp străin în ochi și lăcrimarea involuntară. Este necesară o analiză de secreție pentru a stabili cauza bolii.
Blefarită
Blefarita este o inflamație a pleoapelor, cel mai des localizată spre margini, unde cresc genele. Cauzată de bacterii, virusuri, fungi sau paraziți care proliferează și blochează (înfundă) glandele sebacee, aceasta este mai frecvent întâlnită la copiii și adulții cu tenul gras și/sau care suferă de rozacee sau dermatită seboreică.
Secreția galbenă din blefarită este, de fapt, un puroi blocat în pleoapă – la baza genelor se formează pungi ca niște coșuri profunde, dureroase. Alte simptome ale bolii sunt: pleoapele umflate, roșii, cu marginea acoperită de scuame grase, pruritul, senzație de corp străin în ochi, fotofobia.
Orjelet (ulcior)
Și în acest caz, secreția galbenă este blocată în pleoapă, ulciorul având prezentarea clinică a unei tumefacții localizate aproape de zona de implantare a genelor, însoțită de durere și sensibilitate. Colecția de puroi poate fi drenată spontan, dar sunt și cazuri în care, după câteva zile de colectare, este necesară drenarea chirurgicală. Intervenția nu este una complicată și o recomandăm încercărilor de a evacua conținutul acasă, pentru că prin presiunea exercitată este favorizată diseminarea infecției.
Keratită infecțioasă
Inflamație a corneei, țesutul transparent care formează partea anterioară a ochiului, keratita poate fi de natură neinfecțioasă sau infecțioasă, iar cea din urmă se manifestă inclusiv prin secreție galbenă la ochi. Copiii și adulți pot fi afectați deopotrivă de această boală oculară, determinată de bacterii (stafilococi, streptococi), fungi, paraziți ori virusuri precum herpex simplex sau herpes zoster.
Netratată, keratita poate da complicații grave, inclusiv răni deschise pe cornee, numite ulcere corneene, care se pot asocia cu glaucomul și cataracta și cresc riscul de pierdere a vederii.
Dacriocistita
Inflamație a sacului lacrimal cauzată, de cele mai multe ori, de obstrucția canalului nazolacrimal, dacriocistita poate fi acută sau cronică și în ambele forme are ca simptome o secreție galbenă la colțul intern al ochiului (unde se află sacul lacrimal). Zona se înroșește, se umflă și este dureroasă, iar când afecțiunea se cronicizează, vederea poate deveni încețoșată. În cazuri rare, infecția din dacriocistită poate da și febră.
Tratamentul secrețiilor galbene la ochii copiilor
Tratamentul depinde de cauza subiacentă a acestora. Este esențial să consulți un oftalmolog pentru un diagnostic corect și planul terapeutic adecvat. În funcție de boala depistată, medicul îți poate recomanda să-i administrezi celui mic:
- picături sau unguente oftalmice cu antibiotic;
- picături cu efect antiviral;
- antibiotice orale (mai rar);
- o intervenție chirurgicală – dacă este necesară deblocarea canalului lacrimal, de exemplu.
În paralel, vei primi indicații privind igiena oculară a celui mic: curățarea delicată a ochilor cu comprese sterile sau servețele oculare, pentru îndepărtarea secrețiilor și prevenirea răspândirii infecției, și aplicarea de comprese calde (în ulcior, blefarită). Acestea sunt o parte importantă a tratamentului și trebuie să le respecți întocmai.
Cum previi afecțiunile care au ca simptom secrețiile galbene
Igiena joacă un rol crucial în profilaxie. Afecțiunile descrise mai sus, care au printre simptome secreția galbenă la ochii copiilor și adulților, pot fi prevenite cu ajutorul câtorva reguli de bază, care trebuie să vă intre în obișnuință și ție, și copilului tău:
- spală întotdeauna mâinile înainte de a le duce la ochi;
- evită frecarea ochilor;
- curăță zona perioculară dimineața și seara cu apă călduță și un prosop curat, pentru a preveni acumularea bacteriilor;
- folosește ser fiziologic pentru igiena intraoculară și pentru a înlătura particulele de praf sau genele care s-au desprins și au pătruns în ochi;
- evită contactul cu persoane bolnave – conjunctivitele sunt extrem de contagioase;
- schimbă frecvent fețele de pernă și prosoapele și spală-le la temperaturi înalte;
- programează controale oftalmologice periodice, pentru a depista din timp orice problemă oculară.
Experții Ofta Total au grijă de sănătatea oculară a copilului tău
Orice întârziere în diagnostic și tratament poate duce la complicații, în cazul secreției galbene la ochii copiilor. De aceea, îți recomandăm să apelezi fără întârziere la un medic oftalmolog cu experiență, dacă această manifestare persistă și este însoțită de umflături, durere sau sensibilitate la lumină.
Programează o consultație la unul dintre experții Ofta Total Sibiu. Un diagnostic corect și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru sănătatea oculară, iar echipa noastră îi poate oferi copilului tău îngrijirea de care are nevoie.