pacient in timpul unui control pentru tensiune oculara mare

Tensiunea oculară mare. Cauze, simptome și tratament

Ochii au nevoie de o anumită presiune în interiorul lor pentru a funcționa corect și pentru a rămâne sănătoși. Tensiunea oculară reprezintă o măsurătoare a presiunii lichidului din umoarea apoasă. Dar atunci când tensiunea oculară crește peste anumite valori, ea poate fi dăunătoare pentru nervul optic și poate duce la apariția glaucomului.  

Află de la specialiștii Ofta Total ce este tensiunea oculară mare, ce simptome are și ce impact poate avea asupra sănătății vederii tale.  

Ce este, de fapt, tensiunea oculară 

Tensiunea oculară, adesea menționată ca presiune intraoculară, desemnează presiunea fluidului din interiorul ochiului. Aceasta are o importanță deosebită pentru sănătatea vizuală și structurală a ochilor. 

Compoziția complexă a ochiului uman implică prezența atât a umorii vitroase, un fluid gelatinat care umple camera posterioară, cât și a umorii apoase, un lichid mai subțire, situat în zona din față a ochiului, între cornee și iris. Organismul reglementează automat, cu precizie, tensiunea oculară. Pe măsură ce umoarea apoasă nouă este secretată, o cantitate egală de fluid mai vechi este evacuată prin unghiul de drenaj, menținând astfel o presiune optimă. 

Un dezechilibru al acestui proces delicat poate conduce la creșteri ale tensiunii oculare, adică  la hipertensiune oculară. Dacă nu este tratată corespunzător, presiunea oculară mare poate exercita un stres suplimentar asupra structurilor interne, deteriorând nervul optic și favorizând apariția glaucomului – o afecțiune gravă care duce la pierderea ireversibila a funcției vizuale. 

Care sunt valorile unei tensiuni oculare normale 

În mod obișnuit, valorile tensiunii oculare considerate optime și lipsite de riscuri pentru sănătatea vizuală se situează în intervalul 10-21 mmHg (milimetri coloană de mercur). Depășirea acestui prag, în absența altor simptome, este hipertensiune oculară.  

Totuși, este important de precizat că unele persoane pot să prezinte valori mai ridicate ale tensiunii oculare fără să sufere deteriorări, în timp ce altele pot experimenta pierderi ale funcției vizuale chiar și în cazul unor valori tensionale aflate în limitele normale.  

Un oftalmolog poate verifica presiunea intraoculară în timpul unui examen oftalmologic, printr-o procedură numită tonometrie, care poate fi de mai multe tipuri.  

În cadrul Clinicii Ofta Total, specialiștii Ofta Total realizează măsurarea tensiunii intraoculare cu ajutorul mai multor tipuri de tonometre. Un tonometru non-contact folosește un jet de aer ce vine in contact cu suprafața oculară. Procedura nu necesită anestezie.  

Aplanotonometria este cea mai precisa metoda de masurare a presiunii oculare, ea necesitand anestezie locala, se realizeaza cu ajutorul unui mic dispozitiv, ce aplică presiune pe suprafața ochiului și se măsoară forța necesară pentru aplatizarea corneei.  

 Pentru monitorizare rápida si periódica se folosesc tonometre digitale portabile I-care care masoara rapid presiuna si fara nici un discomfort pentru paciente. 

Legătura dintre tensiunea oculară și tensiunea arterială 

Deși tensiunea oculară și tensiunea arterială sunt distincte, ele pot fi interconectate. Controlul tensiunii arteriale nu garantează și controlul tensiunii oculare, însă studiile sugerează că persoanele cu hipertensiune arterială prezintă un risc crescut de a dezvolta glaucom. O tensiune arterială foarte mare este problematică pentru glaucom, dar și tensiunea arterială foarte scăzută poate avea un impact negativ. 

Este crucial ca nervul optic să primească suficient sânge, iar o presiune de perfuzie oculară scăzută (diferența dintre presiunea sangvină și presiunea oculară) reprezintă un factor de risc semnificativ pentru glaucom. Dacă tensiunea arterială este scăzută, iar presiunea oculară ridicată, sângele întâmpină dificultăți în a furniza oxigen și nutrienți ochiului. 

Ambele tipuri de tensiune fluctuează pe parcursul zilei: tensiunea arterială scade natural noaptea, în timp ce tensiunea oculară tinde să crească. Această combinație poate să deterioreze nervul optic. 

Mai mult, pacienții care urmează tratamente pentru hipertensiune arterială pot experimenta scăderi semnificative ale tensiunii arteriale în timpul nopții, reducând fluxul sanguin către ochi și nervul optic, ceea ce poate compromite sănătatea acestuia. 

Cauze pentru tensiunea oculară mare 

Tensiunea oculară poate crește fie din cauza acumulării excesive de lichid în ochi, fie din cauza drenării insuficiente a acestuia.  

Diverse afecțiuni pot perturba ritmul normal de evacuare a umorii apoase, printre acestea numărându-se: 

 • Uveitele; 
 • Sindromul de dispersie pigmentară; 
 • Sindromul de pseudoexfoliere; 
 • Tumori  în interiorul ochiului; 
 • Cataracte mari care blochează căile de drenaj; 
 • Leziuni, traume la nivelul ochiului; 
 • Anumite medicamente, inclusiv corticosteroizi; 
 • Un unghi de drenaj blocat care împiedică umoarea apoasă să părăsească ochiul. 

Simptomele tensiunii oculare crescute 

Hipertensiunea oculară nu se manifestă prin simptome evidente, astfel că persoanele afectate nu vor ști că au această afecțiune fără un diagnostic medical. Din acest motiv, controalele periodice la medicul oftalmolog sunt esențiale pentru detectarea și monitorizarea tensiunii oculare mari. 

Te sfătuim să te prezinți cât mai repede la medicul oftalmolog dacă observi: 

 • Modificări ale vederii; 
 • Dureri oculare; 
 • Dureri de cap severe; 
 • Miodezopsii (puncte negre, „musculițe” în ochi). 

Tratamentul tensiunii oculare ridicate 

Hipertensiunea oculară nu poate fi vindecată, însă poate fi gestionată și controlată prin abordări terapeutice adecvate, în scopul reducerii riscului instalării glaucomului. 

În urma unor investigații amănunțite, specialistul oftalmolog va stabili dacă un pacient cu tensiune oculară mare prezintă un risc scăzut, moderat sau ridicat de a dezvolta glaucom în următorii ani.  

De regulă, calea terapeutică recomandată implică administrarea diferitelor clase de medicamente sub formă de picături oftalmice, în scopul restabilirii unui regim optim al presiunii intraoculare. În unele situații particulare, se poate recurge la anumite proceduri chirurgicale laser care pot fi o solutie alternativa tratamentului cu picaturi, sau pot produce o scaderea rapida a tensiunii in anumite situatii cand nu poate fi controlata medicamentos. 

Persoanele care urmează un tratament pentru hipertensiunea oculară pot beneficia de o reducere cu până la 50% a riscului de instalare a glaucomului. Cu toate acestea, un segment al pacienților tratați pentru hipertensiune oculară pot dezvolta totuși glaucom, acest risc fiind substanțial diminuat în rândul celor care respectă indicațiile medicale și se prezintă la controalele oftalmologice periodice. 

Este recomandat să te prezinți la controalele oftalmologice de rutină, chiar și în absența unor simptome evidente. Un diagnostic timpuriu al eventualelor modificări ale tensiunii oculare, urmat de inițierea promptă a unui tratament adecvat, reprezintă cea mai eficientă cale de a preveni instalarea unor afecțiuni grave și de a menține o funcție vizuală optimă pe termen lung. 

Fă-ți o programare la Ofta Total chiar acum! 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top