Ce poate fi mai deranjant decât senzația de „ceva în ochi” pe care ți-o dă o alergie la ochi? Alergiile oculare reprezintă, de fapt, conjunctivita alergică și se manifestă prin înroșire și ochi umflați, senzație de corp străin.
Află de la specialiștii Ofta Total care sunt factorii declanșatori ai alergiilor la ochi și cum poți să scapi de ele.
De ce apar alergiile la ochi?
O alergie la ochi poate să apară atunci când sistemul imunitar este sensibilizat și reacționează la anumiți factori din mediul înconjurător, alergeni, de pildă.
Alergenii (polen, blană de animale, praf etc) determină celulele mastocite să elibereze histamină și alte substanțe care dilată vasele de sânge și determină apariția mâncărimilor, a înroșirii și a lăcrimării ochilor.
Tipuri de alergii la ochi și simptome
Principalele tipuri de alergii oculare sunt:
Conjunctivita alergică sezonieră și perenă
Conjunctivita alergică sezonieră este cel mai frecvent tip de alergie la ochi. Apare primăvara, vara sau toamna, pacienții reacționând la diferitele tipuri de polen de plante din aer.
Cele mai frecvente simptome:
- mâncărime la ochi
- roșeață
- senzație de arsură
- scurgere clară și apoasă
Simptomele de alergie oculară sunt însoțite adesea și de curgerea nasului, strănut și congestie nazală. Mâncărimile pot fi atât de puternice încât cei afectați se freacă puternic la ochi, ceea ce agravează simptomele alergiilor oculare și poate provoca infecții.
Conjunctivita alergică perenă se poate declanșa pe tot parcursul anului. Simptomele sunt aceleași ca în cazul conjunctivitei alergice sezoniere, dar tind să fie mai blânde. De cele mai multe ori, alergiile la ochi, în conjunctivita perenă, sunt determinate de reacții la acarieni, mucegai, păr de animale de companie sau de alți alergeni de uz casnic, mai puțin de polen.
Keratoconjunctivita vernală
Keratoconjunctivita vernală este o alergie la ochi ceva mai intensă decât cea sezonieră și perenă. Acest tip de alergie oculară se poate manifesta pe tot parcursul anului, însă simptomele se agravează în funcție de sezon.
Simptomele includ:
- mâncărime oculară
- lăcrimare semnificativă și producție de mucus gros
- senzație de corp străin în ochi
- sensibilitate sporită la lumină (fotofobie)
S-a constatat că acest tip de alergie la ochi apare mai des la băieți și bărbați tineri și, totodată, un procent mare de pacienți prezintă și eczeme sau astm.
Dacă nu este tratată, keratoconjunctivita vernală poate afecta vederea.
Keratoconjunctivita atopică
Acest tip de alergie la ochi apare, de obicei, la persoanele mai în vârstă, în special la bărbații cu un istoric de dermatită alergică. Simptomele keratoconjunctivitei atopice pot apărea pe tot parcursul anului și sunt destul de asemănătoare cu cele ale keratoconjunctivitei vernale:
- mâncărime severă la ochi
- senzație de arsură
- înroșirea ochilor
- producție semnificativă de mucus gros
- pleoape lipite între ele, după somn
Dacă nu este tratată, acest tip de alergie la ochi poate să determine lezarea corneei și a conjunctivei.
Conjunctivita alergică de contact
Un alt tip de alergie la ochi poate fi produsă de lentilele de contact care irită ochiul, sau de proteinele din lacrimi care se aglomerează pe suprafața lentilelor. Simptomele acestei alergii oculare includ:
- roșeață
- mâncărime culară
- scurgere mucoasă
- disconfort la portul lentilelor de contact
- senzatie de corp strain
- Conjunctivita giganto-papilară
Asociată tot cu purtarea lentilelor de contact, conjunctivita papilară gigantică este o formă severă de conjunctivită alergică de contact, în care se formează saci individuali de lichid (papule) în mucoasa pleoapei. Simptomele acestui tip de alergie la ochi includ:
- mâncărime
- ochi umflați
- lăcrimare
- scurgere mucoasă
- vedere încețoșată
- toleranță scăzută la lentile de contact
- senzație de corp străin în ochi
Prevenția alergiilor la ochi
Cel mai important aspect în prevenția alergiilor la ochi, în special a celor sezoniere și perene, este evitarea factorilor de mediu care le pot declanșa.
- Pentru a preveni alergiile oculare declanșate de polen, specialiștii te sfătuiesc să reduci expunerea la natură în momentele zilei când cantitatea de polen din aer este foarte ridicată, respectiv la mijlocul dimineții și seara devreme, sau când bate vântul foarte tare.
- Poartă ochelari de soare atunci când ești în aer liber, pentru a ține polenul la distanță.
- Încearcă să nu îți freci ochii, pentru că acest obicei îi va irita și ar putea agrava alergia la ochi.
- Ține ferestrele închise și folosește aerul condiționat în mașină și în casă.
- Folosește huse antiacarieni pentru perne și pilote, precum și pentru saltele.
- Spăla-ți frecvent lenjeria de pat, folosind apă caldă, ca să minimizezi riscul de alergii la ochi.
- Pentru a limita expunerea la mucegai și eventualele alergii la ochi provocate de acesta, menține umiditatea din locuință la un nivel scăzut și curăță regulat băile, bucătăria și subsolul. Folosește un dezumidificator.
- Deoarece și contactul cu animalele de companie poate declanșa alergii oculare, este important să te speli pe mâini imediat după ce ai mângâiat un animal. Și hainele trebuie spălate, dacă au intrat în contact cu blana de animale.
Tratamentul alergiilor oculare
Alergiile la ochi au simptome asemănătoare cu cele ale unor alte boli oculare, ceea ce face imperios necesar un diagnostic precis.
Tratamentul alergiilor la ochi se poate face cu ajutorul picăturilor pentru ochi și al medicamentelor orale antialergice si antihistaminice, ameliorând anumite simptome ale alergiilor oculare pe termen scurt. Poate fi vorba despre lacrimi artificiale, decongestionante și antihistaminice/antialergice orale.
Însă dacă simptomele alergiilor la ochi persistă, dacă remediile eliberate fără prescripție medicală nu aduc ușurare, te sfătuim să mergi la un specialist. Acesta îți va analiza istoricul medical și simptomele și va efectua teste care pot dezvălui o alergie la ochi. Medicul îți poate prescrie un tratament cu picături antihistaminice, antiinflamatoare, picături pentru ochi cu corticosteroizi și altele.
Suferi frecvent de alergii la ochi? Fă-ți o programare la Ofta Total și vino să aflăm împreună care este abordarea cea mai bună pentru tine.