transplant de cornee

Unde se face transplant de cornee în România 

Transplantul de cornee se face, în România, în doar câteva centre autorizate și acreditate de ANT, printre care se numără și Clinica Ofta Total din Sibiu. În 2023 a fost efectuat, în premieră, transplantul de cornee în Sibiu, chiar în clinica noastră, de către o echipă condusă de Prof. Dr. Adriana Stănilă.  

Unde se face transplant de cornee în România 

În România, transplantul de cornee reprezintă o soluție vitală pentru pacienții cu anumite afecțiuni oculare severe, în care singura alternativă de tratament rămâne înlocuirea corneei deteriorate cu o cornee sănătoasă, provenită de la o bancă de cornee.  

Dacă ești curios să afli unde poți face transplantul de cornee în România, ar trebui să știi că există câteva spitale și clinici în țară care efectuează această intervenție. Vestea bună este că locuitorii din Sibiu, din zonele învecinate și chiar din județele în apropiere pot beneficia de această procedură la Clinica Ofta Total- Centrul Medical Dr. Stănilă, fără să fie nevoiți să se deplaseze în alte regiuni ale țării. 

Suntem încântați să aducem performanța și expertiza în domeniul transplantului de cornee și în județul Sibiu, pentru a fi mai accesibile pacienților noștri. 

Transplantul de cornee la Clinica Ofta Total din Sibiu 

Chiar dacă transplantul de cornee se face în România, în prezent nu există, din păcate, și o bancă de țesuturi pentru transplant în țara noastră. Altfel spus, corneea care trebuie transplantată pacientului poate să fie adusă doar din străinătate, de la băncile speciale. Astfel, transplantul de cornee în țara noastră devine o procedură care, pe lângă beneficii excepționale, implică și o infrastructură complexă și tehnologie de vârf pentru a fi realizată cu succes.  

În Clinica Ofta Total din Sibiu, am reușit, după un întreg proces de acreditări și autorizații necesare, să punem la punct un sistem prin care realizăm eficient transplantul de cornee, respectând cele mai înalte standarde de calitate, cu o echipă de medici oftalmologi de elită și echipamente de ultimă generație.  

Având în vedere importanța și complexitatea transplantului de cornee, este crucial ca pacienții să selecteze o clinică de încredere, capabilă să le ofere cele mai bune servicii medicale.  

Ce trebuie să știi despre operația de transplant de cornee 

În abordarea afecțiunilor oculare severe, transplantul de cornee este o intervenție vitală. Cunoscută și sub denumirea de keratoplastie, această procedură complexă implică înlocuirea parțială sau totală a corneei cu un țesut sănătos de la un donator.  

Este un pas esențial în restabilirea vederii în cazurile în care corneea este afectată grav, oferind pacienților oportunitatea de a-și recăpăta calitatea vieții, claritatea și confortul vizual.   

Cel mai adesea, transplantul de cornee în România se face în cazul unor probleme oculare precum:  

Keratoconus 

Keratoconusul este unul dintre cele mai frecvente motive pentru transplantul de cornee la pacienții tineri. Această afecțiune determină slăbirea, subțierea și schimbarea formei corneei. Keratoconusul poate fi uneori gestionat cu lentile de contact moi, dure sau hibride sau ochelari. La unii pacienți, boala poate avansa atât de mult încât este necesar un transplant de cornee. 

Afecțiuni degenerative 

Anumite boli pot afecta ochii și pot face ca aceștia să dezvolte lent probleme în timp. 

Un exemplu este distrofia endotelială Fuchs, afecțiune caracterizată de deteriorarea celulelor endoteliale ale corneei, care isi modifica forma si scad ca numar odata cu inaintarea in varsta, care poate produce umflarea corneei și pierderea progresivă a vederii. 

Alte cauze 

Poți avea nevoie de un transplant de cornee și atunci când: 

  • În urma unei leziuni, apare o mică gaură în cornee (perforație corneană) 
  • Ai o o infecție recurentă la nivelul corneei, care nu răspunde la antibiotice 
  • Corneea este deteriorată din cauza unei infecții/leziuni/neuropatii preexistente 

Cauți o clinică pentru transplant de cornee? Înainte de a decide dacă și unde să faci această operație pe cornee în România, te sfătuim să discuți cu medicul oftalmolog despre toate aspectele implicate în procedură. De la evaluarea preoperatorie până la recuperarea postoperatorie, este important să ai o înțelegere clară a tuturor etapelor transplantului de cornee, ca să te asiguri că aceasta este cea mai bună soluție pentru tine. 

Programează-te la o clinică oftalmologică de încredere, cum ar fi Clinica Ofta Total din Sibiu. Alegerea unei clinici potrivite poate influența în mod semnificativ rezultatele tratamentului și recuperarea ta, asigurându-ți o proces cât mai rapid și fără complicații. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top