consultatie uveita Ofta Total

Uveita: ce este și cum o recunoști? 

Uveita este un tip de inflamație produsă în interiorul ochiului. Specialiștii Ofta Total îți explică de ce apare uveita, cum se manifestă, de câte tipuri este și cum poate fi tratată eficient în cadrul clinicii noastre din Sibiu.  

Ce este uveita 

Uveita afectează în mod specific una sau toate cele trei părți ale ochiului care alcătuiesc uveea. Ca să poți înțelege mai bine ce este uveita, este important să știi un pic de anatomie a ochiului.  

Uveea este alcătuită din iris, corpul ciliar și coroidă. Coroida este intercalată între retină și scleră. Retina se află la nivelul peretelui interior al ochiului, iar sclera este partea albă, exterioară a peretelui ochiului. Uveea asigură fluxul sangvin către straturile profunde ale retinei.  

Inflamația ochiului în uveită apare, de obicei, atunci când sistemul imunitar luptă împotriva unei infecții oculare, dar se mai poate produce și atunci când sistemul imunitar atacă țesutul sănătos din ochi. Uneori uveita dispare rapid, dar poate reveni. Alteori este o afecțiune cronică (pe termen lung).  

Factori de risc  

Uveita apare, de cele mai multe ori, la persoanele care au anumite afecțiuni autoimune. În astfel de situații, sistemul imunitar atacă în mod eronat țesuturi sănătoase. Persoanele cu risc de uveite suferă de boli precum spondilita anchilozantă, artrita reactivă, psoriazis, sarcoidoză și altele.  

Uveita mai poate să fie determinată și de o infecție precum toxoplasmoză, infecția cu virusul herpes simplex, infecția cu virusul varicelo-zosterian, tuberculoza etc.  

Alte cauze ale uveitei mai pot fi traumatismele sau leziunile produse la nivelul ochilor și intervențiile chirurgicale oculare.  

Tipuri de uveită 

În funcție de partea/părțile ochiului afectate de inflamație, există mai multe tipuri de uveită: 

Uveita anterioară  

Uveita anterioară sau irita afectează interiorul părții din față a ochiului (între cornee și cristalin) și corpul ciliar. Acesta este cea mai frecventă formă de uveită. 

Uveită intermediară  

Uveita intermediară sau ciclita afectează uveea din spatele cristalinului precum și vitrosul. 

Uveita posterioară 

Uveita posterioară sau coroidita vizează un strat din interiorul părții din spate a ochiului, fie retina, fie coroida.  

Uveita difuză  

Uveita difuză sau panuveita apare atunci când toate straturile uveei sunt inflamate, din față până în spatele ochiului.  

Simptomele uveitei 

Cele mai frecvente semne că ai putea să ai uveită sunt: 

Lăsată netratată, uveita duce la complicații precum inflamarea polului anterior cu scăderea vederii, glaucom secundar, cataracta, dezlipirea de retină, edem macular, afectarea nervului optic, sau chiar pierderea vederii. Este foarte important să mergi de urgență la medicul oftalmolog dacă bănuiești că ai uveită.  

Diagnostic 

Medicul specialist oftalmolog va efectua un examen al ochiului. Dat fiind că uveita este, de multe ori, corelată cu alte probleme și afecțiuni, este posibil să îți fie recomandate și alte teste și investigații, de la examen fizic la teste de sânge, de piele, examinarea fluidelor oculare și teste imagistice.  

Tratamentul uveitei 

Există mai multe metode de tratament pentru uveită, în funcție de recomandarea specialistului.  

Picături oftalmice 

Pot fi eliberate pe bază de rețetă și reprezintă cel mai frecvent tratament pentru uveită.  

Medicamente  

Medicul oftalmolog îți poate prescrie steroizi sub formă de pilule.  

Injecții 

Există situații în care oftalmologul poate să introducă steroidul în ochi sau în jurul ochiului cu un ac mic.  

Implanturi 

Dacă alte tratamente nu funcționează, medicul îți poate sugera o intervenție chirurgicală, în cadrul căreia va pune un mic dispozitiv (implant) în ochi. Implantul poate să administreze, în mod regulat, doze mici de steroizi.  

Tu sau cineva apropiat prezentați simptomele de uveită? Nu mai amâna vizita la oftalmolog. Fă-ți chiar acum o programare la Clinica Ofta Total din Sibiu. Echipa noastră de medici este foarte bine pregătită și te va ajuta să rezolvi orice problemă oftalmologică.  

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top