Tratament keratoconus prin crosslinking cornean

Operația de crosslinking cornean este efectuată, în oftalmologie, pentru tratarea corneei subțiate sau deformate. Afecțiunea numită keratoconus și chiar anumite intervenții chirurgicale oftalmologice pot afecta colagenul, o substanță importantă care ține corneea sănătoasă. Astfel, prin procedura de crosslinking se creează noi legături între fibrele de colagen și prin urmare se întărește și consolidează corneea. 

Crosslinking pentru tratarea keratoconus

Crosslinking-ul se folosește cu precădere în tratamentul keratoconusului, o afecțiune degenerativă a corneei, caracterizată printr-o deformare a corneei de la forma sa normală sferică, la o formă conică și cu subțiere progresivă. Această boală are ca simptom principal vedere încețoșată.  

 

În anumite cazuri cu keratoconus oprit în evoluție și în stadii incipiente acuitatea vizuală poate fi corectată cu ochelari sau lentile de contact. În cazul pacienților cu keratoconus în evoluție este necesară mai întâi realizarea unei proceduri chirurgicale pentru a stabiliza structura corneei, apoi corecția acuității vizuale cu ochelari sau lentile de contact speciale.  

Există mai multe metode moderne prin care poate fi oprită progresia keratoconusului. Printre acestea se numără crosslinking-ul cornean.  

crosslinking cornean, tratament keratoconus, infografic beneficii | Ofta Total Sibiu

Cum se realizează crosslinking-ul cornean?

Crosslinking-ul poate fi realizat prin trei tehnici. 

1. Tehnica de dezepitelizare epi-off 

Implică îndepărtarea epiteliului corneean, creând astfel condiții care permit penetrarea eficientă a Riboflavinei (vitamina B2) în țesutul corneean.  

2. Tehnica epi-on 

Aceasta nu presupune dezepitelizare și folosește o formulă aparte de Riboflavină care se aplică pe suprafața corneei. 

3. Crosslinking prin iontoforeză  

În cadrul Clinicii Ofta Total, efectuăm tratamentul keratoconusului cu tehnica numită crosslinking prin iontoforeză. Folosim un aparat performant, de ultimă generație. 

Crosslinking-ul cornean prin iontoforeză favorizează penetrarea Riboflavinei până în stroma corneană.  

Este o tehnică non-invazivă care nu necesită spitalizare și care creează doar un minim disconfort post-procedural pentru pacient. Crosslinking-ul prin iontoforeză în tratamentul keratoconusului este o procedură blândă, implică mai puține aberații optice și este urmată de o perioadă mai scurtă de recuperare decât în cazul altor tehnici. 

crosslinking cornean pentru tratament keratoconus, pacient pregatit pentru intervetie | Ofta Total Sibiu

Crosslinking prin iontoforeză la Ofta Total 

Deoarece se evită îndepărtarea dureroasă a epiteliului cornean, crosslinking-ul prin iontoforeză este în mod semnificativ mai delicat pentru pacient, complet nedureros. 

Tratamentul keratoconusului prin crosslinking cornean prin iontoforeză se realizează în doar câteva minute.  

 • Primul pas este administrarea unui anestezic topic pentru ochi sub forma de picături, astfel încât pacientul nu va simți nimic. 
 • Se realizează dezinfecția cu betadină a zonei perioculare,  apoi se aplică un blefarostat pentru a ține pleoapele deschise. 
 • Se plasează un inel pe cornee timp de câteva minute. 
 • Riboflavina este administrată prin acest inel.  
 • Prin intermediul iontoforezei, adică un curent continuu foarte slab, se facilitează pătrunderea ingredientul activ în stroma corneană. 
 • După ce inelul a fost îndepărtat, se iradiază ochiul cu lumină UV foarte slabă timp de circa 10 minute. 
 • Ulterior, se iriga corneea cu ser fiziologic pentru îndepărtarea excesului de riboflavină și se aplică o lentilă de contact terapeutică. 
 • Medicul administrează pacientului picături antibiotice și lacrimi artificiale. 

Recomandări după operația de crosslinking

Este important ca pacienții care fac o operație de crosslinking prin iontoforeză pentru tratamentul keratoconusului să încerce să urmeze, în primele câteva zile, câteva recomandări simple: 

 • Să evite să își atingă sau să își frece ochii; 
 • Să nu lase apă să intre în ochi; 
 • Să nu folosească produse de machiaj; 
 • Să evite exercițiile fizice intense; 
 • Să nu se expună la poluanți (praf, fum, etc.). 

Suferi de keratoconus și crezi că ești candidatul ideal pentru tratament prin crosslinking? 

Fă-ți o programare la Ofta Total Sibiu și vino să vedem care este cea mai bună abordare medicală pentru tine.  

 

Servicii performante cu aparatură de ultima generație

Programează-te la un consult

Afecțiunile oftalmologice nu sunt chestiuni de amânat deoarece vederea este cel mai dezvoltat simț omenesc. Apelează-ne acum pentru a te programa la un consult. Pentru alte informații sau pentru a interacționa cu noi, ne puteți găsi și pe Facebook.

Scroll to Top