Te confrunți cu cataracta și te întrebi dacă există în prezent vreo soluție de tratament în afară de operație? În ciuda speranțelor noastre pentru alternative non-chirurgicale, operația continuă să rămână singura opțiune sigură și eficientă pentru a trata cataracta și pentru a restabili acuitatea vizuală.
E posibil tratamentul cataractei fără operație?
Pe scurt, răspunsul la întrebarea de mai sus este nu. Nu există un tratament pentru cataractă avansată, care să ducă la vindecarea bolii, în afară de operație. Niciun medicament nu poate să elimine cataracta existentă și nici ochelarii nu pot contracara, de la un punct în sus, efectele acesteia.
Chiar dacă stadiile incipiente ale bolii pot fi mai ușor de gestionat, fără tratamentul chirurgical adecvat cataracta progresează și încep să apară tot mai multe simptome, precum:
- vedere încețoșată;
- percepție degradată a culorilor;
- dificultăți de percepție a contrastului, în special noaptea;
- hipersensibilitate la lumină și strălucire;
- halouri în jurul luminilor;
- vedere dublă.
Atunci când cataracta este în stadii incipiente și ochii tăi sunt afectați doar puțin, există câteva măsuri pe care le poți lua ca să atenuezi disconfortul și dificultățile de vedere și să îți menții o calitate mai bună a vieții, pe cât posibil:
- Poartă ochelari de soare și/sau o pălărie pentru a reduce impactul luminii prea puternice de afară.
- Utilizează lupe sau ochelari de lectură personalizați atunci când citești caractere mici.
- Repoziționează luminile și lămpile astfel încât să nu îți lumineze direct în față.
- Evită să conduci pe timp de noapte pentru a preveni accidentele.
- Folosește perdele din pânză care să atenueze lumina puternică a soarelui care intră în casă.
Atenție, sfaturile de mai sus nu fac decât să te ajute să mai diminuezi din simptomele cataractei, dar nu reprezintă un tratament în sine.
Odată ce cataracta avansează, cristalinul natural afectat trebuie îndepărtat și înlocuit cu un cristialin artficial, astfel încât să poți evita pierderea permanentă a vederii. Procedura chirurgicală este sigură, rapidă și foarte eficientă. În plus, cristialinul artificial nu pot face cataractă, ceea ce înseamnă că ești protejat și în viitor.
De ce tratamentul cataractei este posibil doar chirurgical
Cataracta se dezvoltă în urma pierderii transparenței cristalinului ochiului, afectează unul sau ambii ochi și poate provoca o deteriorare progresivă a vederii. Tratamentul cataractei este posibil doar chirurgical pentru că, odată ce cristalinul ochiului începe să se opacifieze, nu există nicio modalitate de vindecare sau de oprire a progresului bolii.
Operația modernă de cataractă este o abordare cu riscuri minime și foarte rapidă de tratament al cataractei. În cazul persoanelor în vârstă, intervenția chirurgicală este recomandată atunci când stadiul cataractei devine un impediment pentru desfășurarea activităților zilnice ale pacientului. În anumite cazuri de urgență, adică la pacienți cu cataractă hipermatură, intumescentă, traumatică, intervenția chirurgicală trebuie realizată cât mai repede.
Procedura are o rată de succes de peste 99%, restabilind vederea pierdută pe fondul cataractei. În cadrul clinicii Ofta Total, chirurgia cataractei se face cu ajutorul laserului cu femtosecunde (FLACS), aparat foarte performant și sigur.
În fiecare an, în clinica noastră sunt realizate aproximativ 700-750 de intervenții chirurgicale de cataractă. Prof. univ. dr. Adrian Stănilă, fondatoarea clinicii Ofta Total, are peste 30 de ani de experiență în chirurgia cataractei.
În cât timp se vindecă operația de cataractă
Tratamentul cataractei prin operație chirurgicală se face în circa 10 minute, iar cu pregătirea și revenirea la salonul post-operator, întreaga experiență poate dura în jur de 20-25 de minute. Ulterior se aplică un pansament pe ochi, care trebuie ținut 24 de ore.
La 1-2 săptămâni de la operație este necesar să mergi la un control, iar dupa 4-6 săptămâni trebui să faci o serie de evaluări pentru prescriere de ochelari.
Perioada de recuperare după operația de cataractă poate să varieze, de la caz la caz, în funcție de starea generală de sănătate a pacinetului. De cele mai multe ori, pacienții se pot bucura de o îmbunătățire și de o claritate sporită a vederii încă din primele zile post-operator, chiar dacă vei resimți un oarecare disconfort. Acesta va dispărea pe măsură ce te vindeci.
Te sfătuim să urmezi întocmai sfaturile de recuperare primite de la medicul specialist. Este posibil să ai nevoie, pentru o perioadă, să folosești picături speciale pentru ochi care să accelereze procesul de vindecare și care să te ajute să te protejezi de eventuale infecții.
În primele câteva săptămâni de la operația de cataractă, este cel mai bine să eviți efortul fizic ridicat și să încerci să nu suprasoliciți vederea. Evită, de asemenea, să înoți în piscină sau chiar în mare, este foarte important să eviți apa sărată. Ochii trebuie protejați și de mediile cu praf și vânt puternic, iar ochelarii de soare te pot ajuta.
Cât costă o operație de cataractă
Pentru a obține informații detaliate despre costurile altor proceduri efectuate în cadrul clinicii noastre, te invităm să vezi lista noastră de tarife disponibilă pe website-ul nostru.
Suferi de cataractă? Află dacă ești un bun candidat pentru operația de cataractă făcându-ți chiar acum o programare la Ofta Total.