Corioretinita este o afecțiune oculară care poate provoca pete întunecate în vedere sau pierderea vederii. În cazul corioretinitei, structurile din partea din spate a ochiului, respectiv coroida și retină, se inflamează. Află de la specialiștii Ofta Total ce este și cum se tratează corioretinita.
De ce apare corioretinita?
Corioretinita este o uveita posterioara. Afecțiunea este determinată, de obicei, de o infecție bacteriană, parazitară sau virală, însă poate avea și cauză neinfecțioasă, degenerative.
- Cauzele infecțioase ale corioretinitei
Infecțiile respective pot fi prezente de la naștere sau pot apărea în timp. Bolile infecțioase care pot provoca corioretinită includ:
- Toxoplasmoza
- Tuberculoza
- Citomegalovirus
- Sifilisul
- Alte infecții sunt cauzate de virusuri precum Zika, rubeola și varicela-zoster, precum și de infecții fungice.
- Cauze neinfecțioase ale corioretinitei
Afecțiunile neinfecțioase care pot cauza corioretinita includ:
- Anumite leziuni oculare.
- Bolile autoimune și inflamatorii, precum artrita reumatoidă, sarcoidoza, sindromul Behcet
- Foarte rar unele tipuri de cancer
- Anumite boli genetice.
Simptomele corioretinitei
Simptomele coriorertinitei pot include:
- Scaderea uneori chear accentuata a vederii
- Vedere deteriorată a culorilor
- Obiectele vazute pot apărea distorsionate
- Înroșirea ochiului
- Afectarea vederii pe timp de noapte
- Senzația de scântei sau de flash-uri de lumin
- Lăcrimare excesivă
- Fotofobie
Este important de reținut că o corioretinită este, de cele mai multe ori, nedureroasă, dacă este afectat doar segmentul posterior al ochiului. Durerea sau roșeața pot să apară dacă există și o inflamație a segmentului anterior al ochiului, respectiv iridociclita.
Diagnostic și tratament
Dacă ai simptome de corioretinită, este important să mergi imediat la oftalmolog, pentru un diagnostic și un tratament precoce, deoarece corioretinita reprezintă o amenținare majoră pentru vedere.
Un oftalmolog îți va examina ochii, pentru a-ți putea vedea retina. Specialistul îți va administra picături pentru dilatare în ochi, astfel încât să poată vedea până la partea din spate a ochiului.
Testele care pot fi folosite în procesul de diagnostic al corioretinitei includ:
- Imagistică oculară, cum ar fi tomografia în coerență optică (OCT) angio-OCT pentru a căuta modificări maculare la nivelul ochilor.
- Angiografia cu fluoresceină, pentru a examina fluxul sangvin în zona posterioară a ochilor.
- Teste de laborator pentru a detecta infecțiile care pot cauza corioretinită.
Tratamentul depinde, în mare parte, de cauza corioretinitei. Dacă o infecție sau o altă problemă medicală ce se află la baza corioretinitei, aceasta va trebui tratată. Totodată, tratamentul mai depinde și de severitatea corioretinitei. Tratamentul ar putea implica tratamente pe termene foarte lungi pentru tratamentul bolii care determina corioretina.
În cazul corioretinitei cauzate de o infecție, medicul îți poate prescrie medicamente pentru a trata infecția (antibiotice, antifungice, antiparazitare sau antivirale).
În cazuri foarte rare, o forma speciala de corioretinită ar putea fi tratată prin vitrectomie. Acest tip de intervenție chirurgicală poate îndepărta lichidul și resturile din ochi.
Ai identificat simptomele corioretinitei? Fă-ți o programare la Ofta Total și vino să găsim soluția de tratament potrivită pentru tine.