lentile de contact optica medicala la clinica oftal total sibiu dr stanila sibiu

Lentile de contact – ce sunt, istoric, tipuri de lentile

Lentile de contact sau ochelari de vedere? Datorită tehnicii medicale, la momentul actual, lentilele de contact sunt o alternativă de succes a ochelarilor, la sfatul și sub supravegherea medicului oftalmolog.

Ce sunt lentilele de contact?

Lentilele de contact sunt dispozitive medicale care ajută la corectarea vederii. Pot fi folosite în cazul miopiei, hipermetropiei, astigmatismului sau a presbiopiei. Totodată, pot fi folosite terapeutic, ca pansament, cu scopul de a proteja suprafața oculară. Pot fi moi, dure și hibride.

Lentile de contact. Mic istoric.

În comparație cu ochelarii de vedere, lentilele de contact sunt un instrument medical relativ nou. Despre ochelari știm că au fost inventați, chiar dacă nu sub aspectul pe care îl cunoaștem astăzi, în urmă cu 700 de ani, în Italia. De asemenea, pietre prețioase translucide au fost folosite încă din primul secol al erei noastre pentru a “mări” obiecte. În acest context, putem spune despre o pereche de lentile de contact că sunt încă noi, ținând cont de faptul că lentilele care acoperă doar corneea există doar de 60 de ani.

În mod surprinzător, primul om care a propus un concept de instrument de vedere similar cu lentila, nu este un doctor, ci un artist. Mai exact, unul dintre cei mai mari artiști ai omenirii, Leonardo da Vinci. În secolul al XVI-lea, pictorul renascentist a realizat o serie de schițe care sugerau că optica ochiului poate fi modificată în momentul în care corneea intră în contact direct cu apa. Artistul s-a inspirat în demersul său oftalmologic dintr-un experiment despre care nu o să știm niciodată dacă a fost întâmplător sau voit: ce se întâmplă la nivel ocular și cum se modifică vederea dacă îți afunzi capul în apă?

La depărtare de un secol și puțin mai la Vest, în Franța, vine o nouă idee de îmbunătățire a vederii, de la o figură la fel de surprinzătoare ca Da Vinci: filosoful Rene Descartes. Acesta a propus ideea unui tub umplut cu lichid și atașat ochiului, care urma să cristalizeze vederea. Idee imposibil de pus în practică, dar principiu bun.

Mai târziu, în secolul al XIX-lea, un astronom englez, Sir John Herschel a realizat mulaje ale ochiului uman cu scopul de a fi îmbrăcate cu un soi de lentilă care să îmbunătățească privirea.

Abia în secolul XX au început să apară idei și dispozitive mai practice, care în final au dus la ceea ce azi recunoaștem a fi lentila de contact.

Din ce sunt create lentilele de contact?

Lentilele de contact sunt create din materiale moi, sau rigide, care se adaptează pe suprafața anterioară a globului ocular. Avantajul lentilelor de contact față de ochelarii de vedere constă în faptul că nu limitează câmpul vizual. În cazul ochelarilor se întâmplă asta din cauza ramelor.

În cazul lentilelor, pe lângă dimensiuni și material, mai contează și conținutul de apă și transmisibilitatea oxigenului. Acești factori diferă de la producător la producător. Medicul oftalmolog este cel în măsură să-ți recomande setul de lentile de contact benefic pentru tine.

Lentilele de contact pot fi sferice (au aceeași dioptrie pe toată suprafața), torice și multifocale recomandate în cazul presbiopiei – scăderea puterii de acomodare a ochiului.

Este recomandat să purtați lentile de contact în cazul în care suferiți de anizometropie (diferența de dioptrie între cei 2 ochi).

Tipuri de lentile de contact

Lentilele pot fi:

  • Cu înlocuire zilnică – se aplică dimineața și se dau jos seara, când se și aruncă.
  • Cu înlocuire frecventă (săptămânală/bilunară/lunară) – se aplică dimineața și se dau jos seara, se curăță cu o soluție pentru lentile și se țin, peste noapte, în recipiente speciale.
  • Lunare, pot fi purtate continuu – se poartă zi și noapte, și se schimbă cu un alt set de lentile după o lună.
  • Anuale – se aplică dimineața și se scot seara. Se curăță și se păstrează peste noapte în recipiente și pot fi schimbate o data pe an.

Dacă ai nevoie de ajutor pentru a vedea bine și nu vrei să porți ochelari, mergi la medicul oftalmolog pentru un control și pentru a afla ce tip de lentile de contact sunt de ajutor în cazul tău.

Scroll to Top