Tomografie în coerență optică Ofta Total  

Tomografie în coerență optică: ce este și când se folosește

Tomografia în coerență optică este un tip de testare imagistică non-invazivă. Aceasta folosește undele luminoase pentru a realiza imagini ale secțiunii transversale ale retinei. Află de la specialiștii Ofta Total când se recomandă tomografia în coerență optică. 

Ce este tomografia în coerență optică

Tomografia în coerență optică (OCT) utilizează lumina reflectată pe retină și pe nervul optic, pentru a genera imagini ale părții din spate a ochiului, retina. Această metodă îl ajută pe   oftalmolog să vizualizeze și să cartografieze straturile retinei și să le măsoare grosimea. Mai performanta este tomografia in coerenta optica cu angiografie(OCT-A) care are abulitatea de a vedea circulatia retiniana si coroidiana fata injectare de substanta de contrast. 

Pe lângă faptul că este o procedură non-invazivă, care oferă medicului oftalmolog o imagine în profunzime asupra ochilor tăi, într-un mod rapid, sigur și nedureros, dat fiind că nimic nu îți atinge ochiul, acest test mai are și alte avantaje: 

  • Ajută în depistarea timpurie a unor boli de ochi, ceea ce permite opțiuni de tratament mai precoce si mai eficiente.  
  • Ajută în monitorizarea progresiei bolii oculare, si ritmul tratamentul care trebuie urmat. 
  • Mai poate fi folosită și pentru diagnosticul altor boli, în afară de cele oculare (hipertensiune arterială, scleroză multiplă, boli vasculare, sindromul de hipertensiune intracraniană etc).

tomografie-coerenta-optica

Când se recomandă 

Specialistul oftalmolog ți-ar putea recomanda o tomografie în coerență optică în cazul în care ai o vârstă mai înaintată și prezinți riscul să dezvolți probleme de sănătate oculară. Totodată, investigația ți-ar mai putea fi recomandată și dacă urmezi deja un tratament pentru afecțiuni oculare.  

Tomografia în coerență optică și angiografia prin tomografie în coerență optică ajută la diagnosticarea multor afecțiuni oculare, precum: 

  • Degenerescență maculară legată de vârstă (DMLV) 
  • Glaucom 
  • Corioretinopatia seroasă centrală 
  • Retinopatie diabetică 
  • Dezlipirea posterioară de corp vitros 
  • Edemul macular chistic 
  • Decolarea de retină

Tomografia în coerență optică mai este utilizată și în evaluarea tulburărilor nervului optic, astfel încât specialistul să vadă modificările fibrelor nervului optic – precum cele cauzate de glaucoma, monitorizarea glaucomului. 

Deoarece este bazată pe undele de lumină, tomografia în coerență optică nu poate fi folosită în cazul afecțiunilor care interferează cu trecerea luminii prin ochi, precum cataracta densă sau hemoragia în vitros. 

Cum se desfășoară o tomografie în coerență optică? 

În vederea pregătirii pentru tomografie în coerență optică, specialistul îți poate adăuga picături dilatatoare la nivelul ochilor. Acestea dilată pupila și facilitează examinarea retinei.  

  • Te vei așeza în fața aparatului de tomografie în coerență optică. 
  • Îți vei așeza capul pe un suport, ca să îl poți menține nemișcat.  
  • Echipamentul îți va scana ochiul fără să-l atingă.  
  • Scanarea durează circa 5-10 minute. 

Ar trebui să știi și că, dacă pupilele au fost dilatate, este posibil ca ochii tăi să fie sensibili la lumină, si vederea scazuta timp de câteva ore, după examinare.  

Cauți OCT si OCT-A? Fă-ți o programare la Ofta Total Sibiu și vino să aflăm cum te poate ajuta această testare.  

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top