femeie cu vas de sange spart la ochi

Ai un vas de sânge spart la ochi? Află ce să faci pentru tratamentul hemoragiei subconjunctivale

Cuprins

Un vas de sânge spart la ochi, adică o hemoragie subconjunctivală, poate avea un aspect îngrijorător, dar este o problemă răspândită și adesea inofensivă. Persoanele în vârstă au mai des această problemă, dar aceasta problema medicală poate să apară și la adulți și copii. Află de la specialiștii Ofta Total ce este, de ce apare și cum se tratează hemoragia subconjunctivală.

Cum recunoști un vas de sânge spart la ochi 

Un vas de sânge spart la ochi ar putea să îți pară înfricoșător, însă problema nu este, de obicei, una gravă și se vindecă de la sine.  

Conjunctiva ochiului, membrana subțire care acoperă interiorul pleoapelor și suprafața ochiului, are foarte multe vase de sânge mici, de aceea, atunci când unul dintre acestea se sparge, apare ceea ce, în termeni medicali, se numește hemoragie subconjunctivală, sângele scurgându-se între conjunctivită și scleră. 

Cel mai ușor recunoști un vas de sânge spart la ochi dacă observi o pată de un roșu aprins pe albul ochiului, aspect uneori însoțit de o ușoară senzație de iritație. 

Cauzele hemoragiei subconjunctivale

Hemoragia subconjunctivală nu are întotdeauna o cauză precisă, dar anumite situații sau probleme de sănătate o poate provoca: 

  • leziuni și traume oculare; 
  • intervenții chirurgicale la ochi; 
  • hipertensiune arterială; 
  • inflamația conjunctivei 
  • utilizarea lentilelor de contact; 
  • diabetul; 
  • ateroscleroza; 
  • tumorile conjunctivei; 
  • bolile care afectează coagularea sângelui; 
  • strănuturi, tuse, vărsături violente; 
  • anumite medicamente care pot favoriza sângerarea;
  • împingerea cu putere în timpul nașterii unui copil; 
  • constipația. 

Când trebuie să mergi la oftalmolog cu hemoragie subconjunctivală 

Chiar dacă, în cele mai multe situații, un vas de sânge spart la ochi trece de la sine și nu reprezintă un motiv serios de îngrijorare, există și cazuri în care îți recomandăm să vezi un specialist. Ochiul poate fi roșu pentru o perioadă, dar aspectul ar trebui să se estompeze în cel mult două săptămâni.

Dacă observi că sângerarea nu trece, se repetă des și este persistentă, este posibil ca hemoragia subconjunctivală să fie un semn al unei afecțiuni subiacente. Solicită ajutor de specialitate!

Totodată, dacă hemoragia apare în urma unei leziuni la cap sau la nivelul feței, trebuie să mergi la medic.

Mai este important să mergi la oftalmolog dacă, pe lângă vasul spart la ochi, mai experimentezi și alte simptome precum: scăderea vederii, scoatoame în câmpul vizual, durere oculară, umflături la nivelul ochilor, sângerări sau vânătăi inexplicabile în alte regiuni ale corpului.  

Ce să faci dacă un copil are un vas de sânge spart la ochi

Uneori, vasele de sânge sparte la ochi pot apărea la copii. La cei mici, hemoragia subconjunctivală se poate produce atunci când copilul strănută, tușește, vomită, se încordează sau se apleacă. Uneori nu există o cauză clară.

Dacă micuțul tău are o hemoragie subconjunctivală, însă nu prezintă dureri sau modificări ale vederii, de obicei nu există niciun motiv de îngrijorare. Sângele va dispărea de la sine în 2-3 săptămâni. Mergi cu copilul la oftalmolog dacă prezintă și semne de infecție oculară, febră, secreție la nivelul ochiului, roșeață și umflături, dureri persistente și modificări de vedere. 

Cum se diagnostichează hemoragia subconjunctivală

Pentru diagnosticarea corectă a vaselor de sânge sparte la ochi este necesar să mergi la medicul oftalmolog. Acesta îți va pune întrebări legate de istoricul tău medical și de sănătatea ta generală și, eventual, îți va face o examinare de bază a ochilor.

Se va stabili dacă există o altă problemă oculară, precum o leziune, pe fondul căreia a apărut hemoragia sau, după caz, dacă este vorba despre o altă afecțiune și sunt necesare investigații specifice. 

În examinarea ochiului, oftalmologul poate folosi un microscop special cu lumină, pentru a vedea dacă o eventuală leziune a afectat mai profund ochiul sau doar stratul său exterior.

În cazul în care te-ai mai confruntat în trecut cu problema vaselor sparte de sânge la ochi, specialistul te-ar putea ghida către analize de sânge pentru a verifica dacă suferi de o tulburare de coagulare. 

Tratamentul hemoragiei subconjunctivale

Vasul de sânge spart la ochi nu necesită tratament în orice situație. Hemoragia subconjunctivală va dispărea probabil în câteva săptămâni. Culoarea se va modifica, în timp, din roșu în maro, apoi în galben, însă nu există tratamente specifice care să accelereze procesul de vindecare.

Medicul oftalmolog ți-ar putea recomanda să aplici picături pentru ochi (lacrimi artificiale) și anumite suplimente care întăresc pereții vaselor de sânge, care să amelioreze roșeața provocată de hemoragie.

Este important să știi că, în situațiile în care hemoragia subconjunctivală apare ca urmare a altei probleme de sănătate, oftalmologul te-ar putea trimite la un alt specialist. De exemplu, menținerea sub control a afecțiunilor cronice, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială, poate reduce apariția hemoragiei subconjunctivale.

Ca sfat de prevenție, este important să îți protejezi ochii atunci când folosești unelte electrice, lucrezi cu substanțe chimice și periculoase, când faci anumite sporturi. Ochelarii de protecție cu lentile rezistente la impact vor preveni spargerea vaselor de sânge și leziuni oculare mai grave. 

Evită și obiceiul de a-ți freca ochii și vei reduce, de asemenea, riscul de rupere a vaselor de sânge. 

Ești îngrijorat de un vas de sânge spart la ochi sau de o altă problemă oculară? Fă-ți o programare la Clinica Ofta Total Sibiu și vino să te vadă unul dintre specialiștii noștri.  

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top