- Ce este cristalinul artificial?
- Afecțiunile pe care le tratăm cu ajutorul cristalinului artificial
- Tipuri de cristalin arificial
- Despre operația de cataractă cu implant de cristalin artificial
Implantul de cristalin artificial face parte din intervenția chirurgicală de remediere a cataractei și are rolul de a înlocui cristalinul natural ochiului, pentru redobândirea clarității vederii. Află de la specialiștii Ofta Total când poți avea nevoie de cristalin artificial și care sunt beneficiile acestuia.
Ce este cristalinul artificial?
Cristialinul artificial este o lentilă de dimensiune redusă care înlocuiește cristalinul natural al ochiului, după ce acesta este îndepărtat în timpul operației de cataractă. Cristalinul curbează (refractă) razele de lumină care intră în ochi.
Cristalinul sănătos este transparent. Dacă suferi de cataractă, cristalinul devine tulbure, iar vederea este tot mai neclară și încețoșată. Cataracta este una dintre cauzele cele mai răspândite de orbire, în special la persoanele în vârstă, însă boala poate fi corectată prin intervenție chirurgicală. Prin operație, se îndepărtează cristalinul tulbure și este substituit cu un cristalin artificial transparent care îmbunătățește considerabil vederea.
Cristalinul artificial este confecționat, de obicei, din materiale precum: silicon, acrilic sau alte compoziții din plastic. De asemenea, acestea sunt acoperite cu un material special cu rol de protecție a ochilor împotriva razele ultraviolete (UV) dăunătoare ale soarelui.
Cristalinul artificial se prezintă în diferite grade de focalizare, la fel ca și ochelarii de vedere sau lentilele de contact. Oftalmologul îți va măsura lungimea ochiului, curbura corneei, keratometria, lungimea camerei anterioare măsurători de baza care sunt sumarizate într-o biometrie oculară în urma căreia va stabili tipul de cristalin potrivit si dioptria necesară pentru refacerea vederii.
Afecțiunile pe care le tratăm cu ajutorul cristalinului artificial
În general, cristalinul artificial este folosit pentru a înlocui cristalinul natural la persoanele cu:
- Cataractă
- Viciile de refracție și anumite cazuri de presbiopie, care apare odată cu înaintarea în vârstă (vedere încețoșată de aproape care apare după 45 de ani), determinând nevoia utilizării ochelarilor de citit.
Dacă suferi de un viciu de refracție, dar nu ești un candidat bun pentru procedura cu laser PRK, Femto-LASIK sau pentru alte operații de corecție a vederii, cristalinul artificial poate fi o soluție pentru tine.
Tipuri de cristalin arificial
- Cristaline artificiale monofocale (asferice, torice, cu filtre suplimentare de protecție)
Acesta este cel mai frecvent tip de cristalin artificial. Cristalinele artificiale monofocale sunt destinate corectării vederii de departe sau de aproape, în funcție de nevoie. În cazul în care se corectează vederea de departe, va fi necesar să porți ochelari la aproape, iar în cazul corectării vederii de aproape, vei utiliza ochelari la distanță.
- Cristaline artificiale multifocale (bifocale, trifocale, cu adâncime extinsă de focalizare-EDOF)
Precum în cazul ochelarilor cu lentile bifocale sau progresive, cristalinele artificiale multifocale te pot ajuta să vezi lucruri la distanțe diferite. Asigură o independență mai mare față de ochelarii de vedere în majoritatea activităților.
Despre operația de cataractă cu implant de cristalin artificial
Dacă ai cataractă, este important să decizi împreună cu medicul tău oftalmolog dacă a venit momentul să beneficiezi de implanturile de cristalin artificial. De regulă, se recomandă ca pacientul să aștepte să facă operația de cataractă cu implant de cristalin artificial atunci când boala începe deja să îi afecteze viața de zi cu zi.
În ceea ce privește posibilele riscuri sau complicații ale implanturilor de cristalin artificial, acestea sunt rare și pot includ unele sângerări, roșeață, inflamații, probleme ușor de rezolvat. În situații și mai rare, o complicații ar putea fi dezlipirea de retină și anumite infecții sau inflamații severe.
Operația de implant de cristalin artificial este una relativ rapidă, te poți duce acasă în circa o oră, însă nu vei putea conduce imediat vehicule. Vindecarea completă se va atinge în circa 6- 8 săptămâni. Recomandările în post operator pot include:
- Protejarea ochiilor cu ochelari de soare;
- Evitarea frecării sau ștergerii cu servețele sau alte materiale care nu sunt sterile;
- Utilizarea tratamentului pentru ochi prescris de specialist, timp de câteva săptămâni;
- Evitarea exercițiilor fizice intense sau ridicarea greutăților mari.
Este important de menționat că implantul de cristalin artificial folosit în chirurgia cataractei nu se schimbă ulterior. Acesta este stabil și permanent și, după ce este plasat în timpul intervenției chirurgicale, cristalinul artificial rămâne în ochi pentru restul vieții.
Suferi de cataractă și îți dorești să îți recapeți claritatea vederii? Implantul de cristalin artificial poate fi soluția pentru tine.
Fă-ți o programare la Clinica Ofta Total Sibiu și vino să aflăm ce tip de cristalin artificial ți se potrivește.