Dezlipire de retină, simptome și operație, pacient la medicul oftalmolog | Ofta Total

Dezlipirea de retină – cât este de periculoasă? Foarte!

O dezlipire de retină reprezintă o urgență medicală oftalmologică, și se întâmplă atunci când retina se dezlipește de straturile subiacente și își modifică poziția.

Ce rol joacă retina?

Retina este situată în partea interioară, posterioară a globului ocular, aproape de nervul ocular și este compusă din zece straturi din care trei straturi de celule fotosensibile, suprapuse, foarte subțiri. Este o membrană subțire și transparentă care învelește ochiul în interior. Pe ea se imprimă imaginea și de la ea pornesc prin nervul optic mesajele spre creier care transmit informațiile necesare formării imaginii, vederii.

Cauze dezlipire de retină

Dezlipirea de retină înseamnă apariția unui spațiu între foițele retinei în care pătrunde un lichid subretinian, frecvent printr-o fisură, ruptură retiniană.

Dacă este lăsată netratată, dezlipirea de retină poate duce la pierderea totală și definitivă a vederii în ochiul afectat, uneori chiar la pierderea și anatomică a ochiului.

Tipuri de dezlipire a retinei

Regmatogenă

Reprezintă cele mai frecvente cazuri de dezlipire de retină. Se întâmplă atunci când apar mai multe zone decolate, prin care pătrunde subretinian lichdul printr-o ruptură, gaură retiniană, sau mai multe.

Non-rematogenă

Nu se produce o ruptură de retină. Este în cele mai frecvente cazuri, un simptom în bolile inflamatorii ale retinei.

Tracțională

Retina este tracționată de proliferări fibrovasculare, dar nu se rupe. Apare cel mai frecvent la persoanele cu diabet, ca efect al retinopatiei diabetice proliferative. 

Decolarea de retină

Secundară unei tumori intraoculare, melanom coroidian.

Dezlipire de retină, simptome

Dezlipirea de retina în sine nu este însoțită de durere și pe moment, poți să nu conștientizezi ce s-a întâmplat. Însă, sunt o serie de simptome care anunță posibilitatea dezlipirii de retină:

  • Apariția în câmpul vizual a unor pete fără vedere.  
  • Scăderea acuității vederii periferice sau centrale
  • Percepția vizuală de scântei, scintilați, pete luminoase, fotopsii, în special în întuneric în periferia câmpului vizual.
  • Vedere încețoșată 
  • Apariția unei umbre (ca o cortină) în câmpul vizual în vederea monoculară
  • Vedere distorsionată 

Dezlipirea de retină debutează localizat, însă progresează rapid până la o dezlipire completă, totală. Cauzele sau factorii favorizanți care pot duce la acest fenomen sunt: 

  • Istoric familial în care există un caz sau mai multe de dezlipire de retină
  • Miopie
  • Traumatism ocular
  • Boli sistemice
  • Diabet zaharat
  • Tumori intraoculare

Tratament pentru dezlipire de retină

Dacă te prezinți la cabinetul medicului oftalmolog cu simptomele descrise mai sus, acesta, sub suspiciunea de dezlipire de retină, va confirma diagnosticul prin:

  • Examen clinic oftalmologic – se realizează prin determinarea acuității vizuale, a câmpului vizual
  • ecografie și tomografie în coereță optică, cu ajutorul biomicroscopului, oftalmoscopului, perimertrului și tomografului în coerență optică, după ce au fost puse picături de dilatare a pupilei ochiului pacientului.

Dezlipirea de retină este considerată o urgență medicală și chirurgicală. Tratamentul diferă de la pacient la pacient, în funcție de tipul de dezlipire, starea sa generală de sănătate și de gravitatea afecțiunii. 

În cazul în care dezlipirea este plată, se utilizează terapia cu laser, care ajută la blocarea evoluției decolării retinei.

Alte metode de tratament prin operație pentru dezlipire de retină, presupun:

Vitrectomia

Intervenție chirurgicală care presupune excizarea cavității vitreene și înlocuirea acesteia cu o substanță (ulei siliconic, cel mai frecvent) care împinge retina înapoi pe locul ei și o lipește în zonele dezlipite. 

Retinopexie pneumatică

Presupune inserarea unui gaz  intraocular, cu scopul de a readuce retina în poziția sa inițială. 

Cerclaj scleral

Intervenție chirurgicală prin care este inserat un inel în jurul globului ocular pentru a aduce straturile subiacente  pe retină să se reatașeze în poziția sa normală.

Dacă observați modificări de vedere, faceți o programare la clinica Ofta Total

Scroll to Top